Отговорът на Москва заради експулсираните руски дипломати

Мария Захарова: Прага е наясно какво ще последва след подобни "трикове"
18 апр 2021 15:48, Петя Славова
111
Отговорът на Москва заради експулсираните руски дипломати
Снимка: БГНЕС


Москва реагира на новината за експулсирането на 18 руски дипломати от Чехия. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че "Прага е наясно какво ще последва след подобни "трикове", съобщава БНР.

Русия отговаря реципрочно при случаи на гонене на дипломати.

Руската реакция дойде след изявления на чешкия премиер Андрей Бабиш и първият вицепремиер и министър на вътрешните работи на страната Ян Хамачек, който изпълнява и длъжността министър на външните работи, които обявиха в събота решението на Прага да експулсира 18 служители на руското посолство. Според местните спецслужби това били  офицери от руското разузнаване.

Причината за експулсирането - чешките власти имат подозрения, че руски разузнавачи са били замесени в експлозия в склад за боеприпаси през 2014 година, при която са загинали двама души.

Руските дипломати имат 48 часа да напуснат страната.

Още по темата

По-рано стана ясно, че вицепремиерът Хамачек, който преди това е планирал да направи работно посещение в Москва на 19 април, се е отказал от тази визита.

Проблемите със сигурността на Чехия, свързани с Русия, могат да повлияят на решението за това дали Москва ще бъде поканена да участва в търга за изграждането на нов енергоблок на атомната централа "Дуковани“. Това заяви за Ройтерс чешкият министър на промишлеността Карел Хавличек.

Междувременно чешката полиция съобщи, че издирва двама мъже с руски паспорти, които са заподозрени, освен за евентуално участие при взривовете във военния склад, и за отравянето с "Новичок" на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английският град Солсбъри през 2018 година.

Москва определи твърденията на Прага като абсурдни, а първият заместник ръководител на международния комитет на Съвета на федерацията Владимир Джаваров заяви, че отговорът на Русия трябва да бъде реципрочен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: Чехиярусиядипломати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 7 години се сетиха че Русия стои зад гръмотевиците. Защо при Тръмп не се сетиха ами сега при Бай Данчо. Тоя бай Данчо падащият по стълбите ще направи някоя поразия да им гръмне вулкана предсрочно. Руснаците по времето на СССР при Леонид Брежнев бяха започнли да разработват космическо оръжие което да бъде изстреляно от космоса в най големият вулкат в Кравария. Но оня с белега спря Разработката. Може да пострада целият свят до известна степен но от Кравария няма да остане и помен.
13
3
 
11
 
! Отговори
Добър ден ! преди 2 години
До Саки други като него ! ЦРУПодслушваха Меркел , Оланд ,Даунигстриит...и санкции ,недоволство ???Поне веднъж погледнете здравомислещо.
12
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ искат да скарат ЕС и Русия, икономическото сътрудничество между ЕС и Русия пречи на САЩ и може да измести долара като световна валута и да го замести еврото или рублата. Скоро ще се стигне и до война, САЩ не искат да пуснат кокала, печатат си парички и продават фалирали долари по цял свят. Вече никой не се нуждае от долара и вързаха дори и Биткойна за долара за да си продават доларите покрай Биткойните.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние да пазим дистанция, че когато - "Атовете се ритат, магаретата го отнасят"!Няма нужда да се правим на "светци"!
10
9
 
9
 
! Отговори
Мароо преди 2 години
Напийте се ,*** Маро!Друго не ви се отдава.
9
13
 
18
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
Познайте кой стой зад всичко това.... Сащ разбира се.
8
9
 
26
 
! Отговори
Пак преди 2 години
Цялият този цирк е дасе извади Русия от конкурса за строежа на атомната централа,и шоуто продължава...
7
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо, във всички държави има проблеми с тези руснаци?Щото трябва да има враг. Не върви да е Китай - ще фалираш. Не върви да е Северна Корея - Кимчо му хлопа дюшемето и има ядрени ракети вече. Ирак, Сирия, Афганистан - пресни са още. Кой да е врагът?
6
14
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Русия или лошо или нишо, за америка или хубаво или нищо, всички български саитове сте жалки американски слуги.
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бг трябва да изгони ЧЕС, bтв и нова.
4
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия ще ги изгони всички и ще вземе Украйна с Черно море.
3
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Владимир Джаваров заяви, че отговорът на Русия трябва да бъде реципрочен."Айде сега. Реципрочен. Направо закривайте чешкото посолство и прекратете дейност на топ 10 чешки компании в Русия. Да видят как като направят "пръц" и отгоре им се изливат два самосвала аки. Друг път да мислят.
2
23
 
18
 
! Отговори
Saki преди 2 години
Защо, във всички държави има проблеми с тези руснаци? Защо не гонят италианци, французи,германци,испанци,японци ,а винаги руснаци. Каква е тази злокобна държава Русия ?
1
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руската версия на Пееее Кааааа ПеееееНищо няма да последва. На Русия не ли и стана ясно, че не е никакъв фактор :)?