Заради технически неизправности: Русия се отказва от МКС

Срокът за експлоатация на отсека "Земя" вече е изтекъл
19 апр 2021 22:38, Нели Христова
97
Заради технически неизправности: Русия се отказва от МКС
Снимка: Pixabay

Русия смята да се откаже от използването на Международната Космическа Станция след 2025 година, предава ТАСС.

Според администрацията на руския вицепремиер Юрий Борисов сроковете за експлоатация на станцията са изтекли и състоянието се влошава.

"Напоследък съобщенията за технически неизправности стават все по-чести. За да се избегнат рисковете от аварии, е необходимо да се извърши технически преглед на станцията. След това трябва да се вземе решение", заявява Борисов.

"Партньорите ни трябва да бъдат справедливо уведомени за изтеглянето ни от МКС", казва Борисов, цитиран от телевизионния канал "Россия-1".

Въпросът за продължаване на участието на Русия в проекта МКС беше обсъден на среща в Космоса с руския президент Владимир Путин на 12 април.

Специалисти от Роскосмос допълват, че модулът "Заря" е бил изведен в орбита през 1998 година, а срокът му на експлоатация е бил до 2018 година. Според експертите след края на 2024 г. може да се очакват сериозни аварии в отсека.

Космонавтите се борят с отстраняването на течове на въздух, поради пукнатини, появяващи се в някои от модулите.

Владимир Соловьов, заместник-ръководител на "Енергия", който ръководеше разработването на МКС от името на Русия, заяви през ноември, че няколко елемента на станцията са повредени отвъд степента на спасяване и замяна. Те ще трябва да бъдат затворени след 2025 г. В момента "Енергия" работи по направата на нова космическа станция. Освен това Русия смята да инвестира в разработката на транспортно енергиен комплекс с ядрени ракетни двигатели.

Китай също има план за на направата на своя космическа станция, която трябва да е готова до година. Възможно е Пекин и Москва да започнат да си партнират на по-високо ниво в космическите изследвания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
V преди 2 години
Такова нещо не трябва да е от типа еднодневка. Трябва да спрат да правят алуминиеви тръби ;) Има по добри конструктивни възможности но технологиите трябва тука на земята да се изработят а в космоса само да се сглобяват.
16
7
 
15
 
! Отговори
До Деградация преди 2 години
Точно обратното! Това е една бездънна яма смучеща огромни пари от данъкоплатците, без нищо да дава насреща. Бюджетът на НАСА за тая година е 24.7 милиарда долара. Какво точно правят с толкова много пари годишно вече 50 години насам? Няма никакъв смисъл от макета на МКС. Фантастичните филми вече не са на мода.
15
18
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ Е ЕДИН ФАЛИТНЯК!!!!ТЕ НЯМАТ ПАРИ ДА СИ ПРЕБОЯДИСАТ РЪЖДИВИТЕ КОРИТА ТА ЩЕ ИМАТ ПАРИ ЗА КОСМИЧЕСКАТА СТАНЦИЯ!
14
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АхаВ сряда, точно в 12:00, Путин ще отговори на всички въпроси, а вечерта на същия ден навалните за пореден път ще се опитат да го свалят с майдан.
13
18
 
16
 
! Отговори
Блатото засмуква преди 2 години
Журналисто-фашистът Рогозин и шефчето му петербургският мошеник Вовата знаят най-добрата рецепта за замазване на спихващия се руски дял в космическата дейност на човечеството - все повече и все по-гръмки обещания за чутовни нови ракети, станции, далечни полети.Само след време и в космическия отрасъл да не се намери някой като милиардерчето Дерипаска, който вчера заяви спокойно, че тънещите в мизерия руснаци са поне 80 милиона, а не 17 милиона както твърди стъкмистиката.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДеградацияДеградацията е планирана и внедрявана от рептилите. Днес понятието мащабен научно-технически прогрес е демоде.
11
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 7 Ами и аз в момента изграждам нова космическа станция "ГЪСС". С протонно-анихилационни двигатели "МИФ".
10
3
 
6
 
! Отговори
Аха преди 2 години
На кое точно място в космоса обсъдиха с въпроса с президента Путин ?
9
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това решение се очакваше от две години, но Рогозин непрекъснато отричаше. Модулът "Наука" го доработват от 96г. все не е готов и се говори че ще го бракуват без да го изстрелят. Китайците използват станциите си изкл. за военни нужди и едва ли ще се съгласят на сътрудничество. Истината е, че Роскосмос остана без кадри.
8
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилно решение ! Така се отрязват некадърните плагиати , като мъск - сега няма да има от къде да крадат идеи !
7
4
 
36
 
! Отговори
Деградация преди 2 години
Толкова много години минаха а няма почти никакъв напредък в космоса. Човечеството пропиля 50 години икономически растеж и не вложи почти нищо в разработка на сериозни космически технологии. Само харчим за войни, войни, войни и други глупости. Трилиони се дават за глупости. Досега трябваше да имаме огромни орбитални станции с големината на градове, бази на Луната и да можем безпроблемно и рутинно да пътуваме до най близките планети. Поне такива са били прогнозите през 70-те години.
6
14
 
22
 
! Отговори
до Джо преди 2 години
Защо им да издържат старата съветска техника, като си имат нова? Отказвайки се от МКС елегантно слагат черта на възможността за американците да имат достъп до руските космически технологии. Джо, повечко чети и разсъждавай, не се доверявай на всяко четиво.
5
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента "Енергия" изгражда нова космическа станция "РОСС". Русия инвестира в разработката на транспортно енергиен комплекс с ядрени ракетни двигатели "ЛИФТ".
4
17
 
17
 
! Отговори
Много е просто ! преди 2 години
Деньги неть !
3
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американосите пратиха вертолет на Марс и о чудо, даже лети! Изпревариха ги съществено.
2
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стойте си долу!
1
33
 
14
 
! Отговори
Джо преди 2 години
Некадърни са дори да поддържат старата съветска техника. Смях!