Чехия изключи "Росатом" от търг за нов ядрен реактор

Руската компания заяви, че решението е политически мотивирано
20 апр 2021 12:00, Елка Василева
94
Чехия изключи "Росатом" от търг за нов ядрен реактор
Снимка: архив, БГНЕС

Чешкото правителство обяви, че няма да покани руската компания "Росатом" да вземе участие в правенето на оценки по сигурността преди планиран търг за изграждането на нов реактор в атомната електроцентрала "Дуковани". Това заяви министърът на промишлеността и търговията Карел Хавличек, цитиран от Ройтерс.

Решението, което на практика изключва Русия от търга за милиарди долари, бе обявено два дни след като Прага изгони 18 служители на руското посолство заради подозрения, че руското разузнаване е замесено в експлозиите в склад за боеприпаси в Чехия през 2014 година. Това е най-големият скандал между Москва и Прага от края на съветската доминация в Източна Европа през 1989 г.

Още по темата

Русия обяви това обвинение за абсурдно. "Росатом" заяви, че решението за изключването му от търга е политически мотивирано.

"Съжаляваме за решението на чешките власти, защото руската и чешката ядрени индустрии имат сериозни перспективи да развият взаимноизгодно партньорство", заяви компанията.

В Чехия се водеше яростен дебат дали Русия трябва да има място в търга за изграждане на нов реактор, който да замени остарелите блокове в "Дуковани", собственост на компанията ЧЕЗ, в която държавата е мажоритарен собственик.

Министерството на промишлеността обяви през март предварителен кръг за селектиране на потенциални инвеститори, свързан с правенето на оценка по сигурността. Официалният търг се очаква да бъде обявен, когато новото правителство встъпи в длъжност след изборите през октомври.

Хавличек каза вчера, че покани ще бъдат изпратени на американска, френска и южнокорейска компания. "Росатом" няма да има право да доставя ключови ядрени технологии дори и в консорциум. По-рано тази година чешките политически партии се споразумяха да изключат от участие и Китай.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари