Москва връчи нота за ответни мерки на българския посланик

През март България изгони двама руски дипломати
20 апр 2021 13:08, Елка Василева
38
Москва връчи нота за ответни мерки на българския посланик
Снимка: архив, БГНЕС

Русия връчи на българския посланик нота за ответни мерки на изгонването на дипломати през месец март.

На посланика на България в Москва Атанас Кръстин, който тази сутрин посети Министерството на външните работи на Руската федерация, бе връчена нота за ответните мерки на страната след експулсирането на двама руски дипломати от София в края на март. Това съобщи източник от руското външно министерство, цитиран от РИА Новости.

Още по темата

На 22 март българското външно министерство обяви за персона нон грата  двама дипломатически служители на руското посолство в София заради осъществяването на нерегламентирана разузнавателна дейност, посочва агенцията.

Припомняме, че през март при безпрецедентна акция на ДАНС и прокуратурата в България беше разбита група за шпионаж. Шестима души бяха задържани и привлечени като обвиняеми за участие в група за шпионство в полза на чужда държава. Групата се е занимавала с това да събира класифицирана информация, която представлява държавна тайна, и да я предоставя на трета държава, в случая става въпрос за Русия.

Коментирайки скандала, премиерът Бойко Борисов се обърна към ръководителите на руските дипломати да спрат да шпионстват в България“. "Дружбата си е дружба, ние винаги сме я демонстрирали. При всеки случай ще отстояваме националната си сигурност и независимост", каза Борисов.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че става въпрос за дело, което засяга чувствителна информация, касаеща не само българската национална сигурност, но и на НАТО, ЕС, на нашите евроатлантически партньори от САЩ. По първоначални данни групата е била под контрол доста време, така че са взети всички мерки, които могат да се вземат за ограничаване на проблемите, които може да се създадат за националната сигурност, каза обвинител №1.

Членовете на групата, обвинени в шпионаж, са събирали основно информация за проектите за модернизация на българската армия, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Посолството на Русия у нас излезе с позиция за задържаната група, заподозряна в шпионаж в полза на Москва. В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни "непрестанни" опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира нашата страна, пише във Facebook страницата на руското посолство. В позицията се отбелязва, че разследването не е завършено и Русия разчита, че до решението на съда по това дело спекулациите относно причастността на Руската федерация към разузнавателна дейност срещу интересите на България ще бъдат прекратени.

Москва заяви през март, че си запазва правото на „огледални“ ответни мерки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия не преговаря със фигуранти и пудели, обаче руснаците са културни и туй не го пишат във нотата. Само ти връчват нотата и си отиваш без преговори и много обяснения.
2
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
У нас командва Мустафа - не вярвах допреди няколко години ,че ще ни изтрият родословието поне в моя живот но се случи
1
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчокойно братушки, няма нужда от ноти. Сега фигуранта ще назначи вашите хора за министри.