Речта на Путин: За пандемията и нападките към Русия, но нито дума за Навални и Украйна

Руският президент заяви, че страната му ще отговори силно на всяка провокация
21 апр 2021 17:15, Нели Христова
136
Речта на Путин: За пандемията и нападките към Русия, но нито дума за Навални и Украйна
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че страната му ще отговори силно и бързо на всяка външна провокация в традиционната си реч пред двете камари на парламента. В речта, продължила 78 минути, той се оплака от продължаващите враждебни и необосновани действия срещу Русия.

Още по темата
"В общи линии се държим сдържано и скромно, като често пъти дори не отговаряме на недружелюбни действия и дори на явни грубости", каза Путин в годишното си послание към парламента на страната - Федералното събрание, което бе изнесено в московската централна изложбена зала "Манеж".

Путин предупреди, че добрите намерения на Русия не трябва да се възприемат като признак на слабост и изрази надежда, че "никому няма да хрумне да прекрачи червена линия с Русия". "Ние сами ще преценим къде минава тази линия", заяви той.

За някои страни "отправянето на нападки към Русия за щяло и нещяло се превърна в нещо като вид спорт", каза Путин, без обаче да споменава конкретни проблеми със САЩ и ЕС.

Речта на Владимир Путин идва в момент на сериозно обтегнати отношения със САЩ и Европа заради Украйна и здравословното състояние на пратения в затвор опозиционен лидер Алексей Навални. Но руският президент не каза нищо за съдбата на опозиционера, който излежава присъда в затвора и според близките му е на прага на смъртта, нито за разполагането на десетки хиляди руски войници при границата с Украйна или за обвиненията за шпионаж и намеса в избори в САЩ и неотдавнашния скандал в Чехия, в който според Прага са замесени агенти на руското военно разузнаване.

Руският президент също така порица мълчанието на западните държави по отношение на това, което той представи като опит за държавен преврат в Беларус, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По време на голямата си годишна реч той спомена този "опит да се организира държавен преврат и убийството на беларуския президент", като заяви, че на Запад "всички се правят, че нищо не се случва".

"Какво щеше да се случи, ако опитът за държавен преврат беше извършен ефективно? Колко хора щяха да пострадат?", добави руският президент. Освен това той изрази съжаление за "практиката на политически мотивирани незаконни санкции".

Беларуският президент Александър Лукашенко е изправен от месеци пред протестно движение срещу преизбирането си през август миналата година. В събота той заяви, че е бил осуетен опит за преврат и за убийството на него и семейството му, който според него е бил планирано от САЩ.

Двама беларуски граждани бяха арестувани в Москва, единият от тях има и двойно гражданство на САЩ, припомня АФП.

Путин приветства отговора на Русия на пандемията от новия коронавирус и заяви, че бързото разработване на три ваксини срещу вируса показва технологичния и индустриален потенциал на страната, предаде Асошиейтед прес.

Той обеща нови мерки за насърчаване на раждаемостта и повишаване на продължителността на живота, като призна, че пандемията се е отразила на демографските тенденции в Русия. "Целта е до 2030 г. средната продължителност на живота в Русия да достигне 78 години", заяви Путин, цитиран от ТАСС. %Правителството в частност трябва да изпълни допълнителни мерки по противодействие на болестите, които са основни причини за смъртност, например сърдечно-съдовите заболявания", посочи той.

Държавният глава предложи нови стимули за подпомагане на икономиката да преодолее последиците от пандемията и нови социални помощи за населението.

Путин заяви, че иска Русия да достигне колективен имунитет срещу коронавируса до есента и призова руснаците да се ваксинират.

Русия е ваксинирала над 8 милиона души при население около 144 милиона, каза руски високопоставен представител миналата седмица. Не е ясно колко от тях са получили и двете дози ваксина. Самият Путин получи втората си доза миналата седмица.

Путин обеща освен това Русия, която е един от големите производители на въглеводороди и редовно страда от екологични катастрофи, да се бори срещу климатичните промени. "Трябва да посрещнем предизвикателствата на климатичните промени, да приспособим селското стопанство, промишлеността, жилищните и комуналните услуги, цялата инфраструктура", заяви Путин.

Обещавайки да действа сурово, той каза, че иска да създаде промишленост за преработка на въглеродни емисии, за да се постигне намаляване на техните обеми и да бъдат въведени контрол и строго наблюдение. Путин посочи като цел общият обем на руските емисии на парникови газове да спадне под този на Европейския съюз през следващите 30 години.

Путин направи годишното си обръщение пред стотици представители на руския политически и бизнес елит, както и представители на културните и религиозните среди. Почти никой от тях не носеше защитна маска, каквато се изисква в Русия на подобни масови събирания на закрито, отбелязва ДПА.

Посланието бе 27-мо в най-новата история на Русия и 17-то за Путин. То бе излъчено пряко от телевизиите "Росия-1", "Росия-24" и "Първи канал".

При все че президентът, който вече се ваксинира срещу коронавируса, не се отказа да отправи посланието публично, Кремъл бе принуден да коригира формата на проявата и да наложи ограничения. Журналистите бяха предупредени да носят маски и да спазват социална дистанция. За да бъдат допуснати в залата, те трябваше да носят три справки за отрицателен Пи Си Ар тест за вируса, добавя ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
23
 
! Отговори
А преди 2 години
Най-малко за което говореше е за Запада и отношения с него). Основно беше за социална политика и вътрешни работи на Русия. Автор с каква част от тялото си го е слушал че да чуе само това за което пише в статия. За хубавото нищо не пише, например за пари които ще се изплащат на семейства с джени и много други хора. Иначе да, с няколко думи каза че Запада и Източно-европейските му хиени ще съжаляват като никогда и за нищо преди ако прекрачат червената линия в отношенията им.
62
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия няма толкова путинисти,колкото в този форум. Идете поживейте малко в путинския рай,с братушките,и друга песен ще запеете.
61
8
 
5
 
! Отговори
Tangra преди 2 години
Как не ви е срам бе, да плюете миналото си. Знаете ли от къде идваме ние ???????? Знаете ли, че Чингиз Кхан се е молил на Тангра ???? Знаете ли, че е завзел половината свят, но "пропуска" да завземе България ???????? Той самия е казвал, че прабългарите са му братовчеди ? Заради няколко долара ще си продадете всичко .... Ползва нашите тогавашни титли, Khan
60
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Гогол, а Гогол, какво е казал Гогол, какво е казал Гогол?
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ако прочете какво пишат *** те и троловете на заплата от фащ, веднага ще върне крим, ше се извини за всичко и навални ще пусне.
58
5
 
9
 
! Отговори
Путин преди 2 години
без Милост към Натовската Буферна Зова - България! Пращай Катюшките!!
57
2
 
16
 
! Отговори
до 63 преди 2 години
До ИстинатаЧехов е велик писател със световна известност. Човек, който обича страната си и народа си, а такива като теб четат това - онова и си мислят, че са разбрали какво е написал.
56
2
 
18
 
! Отговори
Реч на Бойко Борисов преди 2 години
Най-дълго управлявалият политик в БългарияБойко БорисовНикога, ама никога не е произнасял реч:- Първо защото не знае никакъв друг език- Второ, защото дори написана реч не може да чете- Трето, защото има беден речник и говори диалект на хамалин от Сточна ГараЗАЩО ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА ОТКЛОНЯВАТЕ ВНИМАНИЕТОНА БЪЛГАРИТЕ ОТ И С Т И Н С К И Т Е ИМ П Р О Б Л Е М И?Пишете за интелекта, ТЕЛОСЛОЖЕНИЕТО, знанията и умениятана Бойко Борисов.Стига с тоя Путин - вие не сте руска медия!!!!
55
2
 
15
 
! Отговори
мнение преди 2 години
Путин може да не е казал нищо за Навални и Украйна по обясними причини. За тях или добро или нищо... Предпочел е нищо да не казва. Но пък се удивлява тези защитници на човешките права на запад защо нищо не казват за подготвяния преврат в Белорусия и убийството на Лукашенко. Това, че разхожда войските си на собствена територия било голям проблем, но действията на западните служби за преврат в чужда държава, въобще не е....
54
1
 
1
 
! Отговори
Историк преди 2 години
"моментът Чембърлейн" за САЩ е всеки момент...
53
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво!
52
6
 
5
 
! Отговори
Каролина Мьолер преди 2 години
КГБ да върне на България, вложка България! Украйна да върне стара Велика България!
51
2
 
14
 
! Отговори
точно и ясно казано преди 2 години
Путин предупреди, че добрите намерения на Русия не трябва да се възприемат като признак на слабост и изрази надежда, че "никому няма да хрумне да прекрачи червена линия с Русия". "Ние сами ще преценим къде минава тази линия", заяви той.
50
6
 
8
 
! Отговори
До Украина преди 2 години
Абе неграмотен плебей изчезни от лицето на земята като пръдня на огън!Сюндюк!
49
2
 
11
 
! Отговори
Да преди 2 години
Както винаги на ниво...
48
8
 
17
 
! Отговори
Украина преди 2 години
скоро ще бъде Руска отново - момента в който на Света, ще му стане ясно, че Колонията на Юдея САЩ е вече безсилна и вече не е никакъв световен фактор!
47
5
 
14
 
! Отговори
Ясно преди 2 години
Не може Путин да говори и обсъжда престъпници...
46
9
 
6
 
! Отговори
БайдънДемецията преди 2 години
Казах на президента Харис да не се опъва много на Путин. Той (Путин) си е убиец.
45
6
 
11
 
! Отговори
Путин преди 2 години
разбрахте ли се вече с Император ЖиЖинПин как ще си поделите Света?! САЩ са аут!
44
8
 
11
 
! Отговори
САЩ преди 2 години
вече е неспособен, дори Памперсите за Президента си да произвежда - ако не е Комунистически Китай, ще живеят като в 10-ти век преди Христа!