Захарова: Чехия прекрачи "червените линии" за които говори Путин

По думите й Прага е поела по пътя нар азрушаването на отношенията с Русия
22 апр 2021 19:05, Нели Христова
223
Захарова: Чехия прекрачи "червените линии" за които говори Путин
Снимка: БГНЕС

Русия даде да се разбере, че ще отговори бързо, след като по-рано днес Чехия й даде срок до края на другия месец да намали числеността на персонала на посолството си в Прага до този на чешкото дипломатическо представителство в Москва, предадоха ТАСС и Ройтерс.

"В момента Прага пое по пътя на разрушаването на (двустранните) отношения. (Нашият) отговор няма да закъснее", заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Тя припомни "червените линии", за които спомена вчера руският президент Владимир Путин в годишното си послание към парламента. Русия няма да позволи на никого да ги наруши, отбеляза Захарова, предаде БТА.

Чешкият посланик в Москва Витезслав Пивонка междувременно бе извикан в руското Министерство на външните работи, съобщи още ТАСС.

На излизане Пивонка каза пред журналисти, че му е бил предаден официалният руски отговор на чешкото решение за експулсиране на дипломати. Той обаче не даде подробности.

Чешкият посланик заяви, че засега остава в Москва. Уреждането на двустранните отношения ще бъде дълъг процес, прогнозира той.

Чехия не иска ескалация на отношенията с Русия, увери днес премиерът Андрей Бабиш. Той изрази надежда Русия да признае непропорционалността на своята реакция при експулсирането на дипломати.

Вчера новият чешки министър на външните работи Якуб Кулханек, който зае поста по-рано същия ден, даде на Русия ултиматум до днес да позволи на 20-имата служители на чешкото посолство в Москва, които изгони, да се върнат. Искането обаче не бе изпълнено.

В събота Чехия експулсира 18 сътрудници на посолството на Русия в Прага, след като каза, че двама руски агенти са причинили през 2014 г. експлозия в оръжеен склад в страната, при която загинаха двама души. Чешките власти заявиха, че взривените оръжия са принадлежали на българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

Русия отрече обвиненията на Чехия и нарече действията и "провокативни и недружелюбни". Тя на свой ред обяви в неделя, че експулсира 20 служители на чешкото посолство в Москва, което е по-малко от руското в Прага.

По оценка на чешкото министерство на външните работи персоналът на посолството на страната в Русия наброява 24 души - 5 дипломати и 19 технически служители. Руското посолство в Чехия пък наброява 94 сътрудници - 27 дипломати и 67 технически служители.

Руският посланик в Прага Александър Змеевски пристигна в чешкото Министерство на външните работи за среща с неговото ръководство.

Чешките власти междувременно засилиха охраната на руското посолство в Прага.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е па пРосийското пасольство в "Изгрев" е цял квартал. Тия са заградили най -хубавата част на района и са го наблъскали с шпиони като сельодка в каче.Спят на нарове на 3 етажа. И то на смени...За да ни взривяват и тровят...
177
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците не само в София са огромен брой. Тая с-волоч трябва да се депортира немедленно. Ще видят те консулства и руски културни центрове Училища и "Пионерски " комплекси.. Да идват да тровят, шпионират и организират преврати. Гонииии Златная орда. Вън!
176
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен189Това не е вярно, защото децата от Руското посолство се водят на тренировки на стадиона, заедно с тях са самите родители и са много симпатични хора. Освен това редовно тренираме заедно и с родителите. Готови са винаги да помогнат с каквото могат. Моля, не се изказвайте неподготвени!
175
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руското посолство в София е огромен затворен комплекс. Какво се случва вътре всички се досещаме. Крайно време е и броя на руските "дипломати" в София да бъде намален.
174
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изключете oрkите от SWIFT - колкото по-бързо, толкова по-добре!Спасете човешки Животи!
173
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 165А ти знаеш ли какво са правели американците в Гуантанамо, как само са измъчвали терорягите там?Пускали са им хеви метъл!Металика, представяш ли си!Това не е ли чудовищно "мъчение"??;)
172
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Червената линия на Знахарова обикновено е с три жълтеникави ивици.
171
3
 
3
 
! Отговори
служителите на рушко преди 3 години
пасольство трябва да са равни на служителите на Бг. посолство в Маскве, а не да са повече дори от Американските военни у нас.
170
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много флексибилни руските червени линии. Постоянно се местят и нагласят
169
3
 
3
 
! Отговори
ББ преди 3 години
предварително благодаря на обслужващият персонал на путин за минусите...имате най-доброто в Света ни г-не,имате историческият шанс да върнете усмивките на Народа си...мястото им в Света които обитаваме...с честна и почтена политика...Народа на Русия заслужава най-после да живее щастливо и проспериращо...отричаме агресивните ви и заплашителни...Бог ни дава Живота като Свободни...и няма роден да ни ги отнеме!!!Справедлив Свят!!!
168
6
 
5
 
! Отговори
ББ преди 3 години
госпожата е..обслужващ персонал е,представете си САЩ да анексират...мексикански...канадски територии...заявяващи "сила","претенция за "лидерство",руснаците имат толкова земя...не са я проучили дори,проблема не е в това,а в болното съзнание на управляващите ги...заразени са от мания за "величие",да превърнат човечеството в крепостни,хранят се с кръвта и отнети човешки животи,кога лагери с газови г-н путин???децата и внуците ви на Юпитер ли ще живеят???обичате ли Народа си и Децата си г-н путин?
167
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** не разбират от друго, освен от сопа. Нормален диалог е невъзможен. Само ритници за водкаджиите.
166
5
 
7
 
! Отговори
До 165 преди 3 години
А навремето болшевиките знаеш ли какво са правили с убитите от тях белогвардейци (царската армия) ? Няма да го пиша тук, защото е много грозно, но ти можеш да потърсиш информация - има много автентична такава в руските сайтове ! Да не говорим пък за комунистите в Китай, червените кхмери в Камбоджа, и други като тях под общ знаменател ! Така че, хайде малко по-скромно с определенията !
165
2
 
5
 
! Отговори
Истината е, че преди 3 години
Тия само си мислят, че работят за интересите на Русия, но всъщност вършат обратното - няма по-лошо нещо от лошия имидж и загубата на доверие !
164
7
 
8
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
Нали наглите рашъни отговаря а огледално при подобни случаи? Сега и мухите им отговориха огледално и свеждат броя на руските дипломати в Прага до броя на чешките в Москва. За какви червени линии реват тогава наглите евразийци?
163
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чехия изгони руските шпиони и те сега ще дойдат в Болгария да отмарят. Болгария - Ривиерата на крепостни мyжици, колхозници и пролетарии.
162
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спомена се за законно избрани правителства във Венецуела, Сирия, Армения... Ами да де, точно като в Чехия. Чехия е с напълно законно избрано правителство, което няма да търпи повече да му натрапват каквото и да било. А за събития като братско нахлуване с танкове за спасяване на законно натрапени отвън политически системи да не говорим.
161
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И това за червените линии ми го казва говорител на външно министерство на една страна, в която президентът вече на практика управлява несменяемо двадесет години и за да бъде преминаването по-ефектно, се изработват и приемат закони, които продължават срока на царуването на Путин още поне десет години.
160
5
 
6
 
! Отговори
Чудна работа преди 3 години
Абт тия що се не зъбят на Китай.Нали навремето имаха доста спорове?
159
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чехия прекрачила червената линия. Не е Чехия, Русия прекрачва непрекъснато всякакви линии: в Крим, в Армения, в Донбас, в Нагорни Карабах, във Венецуела, в Сирия... А за нахлуването в Чехия през 68, където спасяваше ортодоксални и фалирали режими, да не говорим. Чехия може спокойно да прекрати дипломатически отношения с Русия, тъкмо ще има няколко руски шпиони по-малко извън границите на РФ.