Захарова: Чехия прекрачи "червените линии" за които говори Путин

По думите й Прага е поела по пътя нар азрушаването на отношенията с Русия
22 апр 2021 19:05, Нели Христова
223
Захарова: Чехия прекрачи "червените линии" за които говори Путин
Снимка: БГНЕС

Русия даде да се разбере, че ще отговори бързо, след като по-рано днес Чехия й даде срок до края на другия месец да намали числеността на персонала на посолството си в Прага до този на чешкото дипломатическо представителство в Москва, предадоха ТАСС и Ройтерс.

"В момента Прага пое по пътя на разрушаването на (двустранните) отношения. (Нашият) отговор няма да закъснее", заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Тя припомни "червените линии", за които спомена вчера руският президент Владимир Путин в годишното си послание към парламента. Русия няма да позволи на никого да ги наруши, отбеляза Захарова, предаде БТА.

Чешкият посланик в Москва Витезслав Пивонка междувременно бе извикан в руското Министерство на външните работи, съобщи още ТАСС.

На излизане Пивонка каза пред журналисти, че му е бил предаден официалният руски отговор на чешкото решение за експулсиране на дипломати. Той обаче не даде подробности.

Чешкият посланик заяви, че засега остава в Москва. Уреждането на двустранните отношения ще бъде дълъг процес, прогнозира той.

Чехия не иска ескалация на отношенията с Русия, увери днес премиерът Андрей Бабиш. Той изрази надежда Русия да признае непропорционалността на своята реакция при експулсирането на дипломати.

Вчера новият чешки министър на външните работи Якуб Кулханек, който зае поста по-рано същия ден, даде на Русия ултиматум до днес да позволи на 20-имата служители на чешкото посолство в Москва, които изгони, да се върнат. Искането обаче не бе изпълнено.

В събота Чехия експулсира 18 сътрудници на посолството на Русия в Прага, след като каза, че двама руски агенти са причинили през 2014 г. експлозия в оръжеен склад в страната, при която загинаха двама души. Чешките власти заявиха, че взривените оръжия са принадлежали на българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

Русия отрече обвиненията на Чехия и нарече действията и "провокативни и недружелюбни". Тя на свой ред обяви в неделя, че експулсира 20 служители на чешкото посолство в Москва, което е по-малко от руското в Прага.

По оценка на чешкото министерство на външните работи персоналът на посолството на страната в Русия наброява 24 души - 5 дипломати и 19 технически служители. Руското посолство в Чехия пък наброява 94 сътрудници - 27 дипломати и 67 технически служители.

Руският посланик в Прага Александър Змеевски пристигна в чешкото Министерство на външните работи за среща с неговото ръководство.

Чешките власти междувременно засилиха охраната на руското посолство в Прага.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какво ще сравнявам Русия с Чехия.Говориш за руски империализъм , аз те питам за американския. И ти казвам дай да сравним от 2000 та насам тоест откакто Путин е на власт. Не ми плямпай бла бла пропагандни клишета, факти, причина и следствие.
137
8
 
7
 
! Отговори
Когато -тогава! преди 2 години
Чехите са изперкали.Но интереса клати феса!Я ги вижте турците - те добре знаят какво е добро за тях!А даже убиха руски посланник и свалиха руски самолет. После всичко си платиха и сега се развиват!
136
7
 
16
 
! Отговори
комици преди 2 години
Чехия била дала ултиматум на Русия!?! Комедианти.
135
4
 
6
 
! Отговори
До до 141 преди 2 години
Напротив, много повече са, въпреки че сравнението ти и зобщо не е реципрочно ! И припомням - става въпрос за унищожени оръжия от Русия в Чехия, престанете във всяко нещо да вмъквате САЩ !
134
3
 
2
 
! Отговори
До до Виждам,че преди 2 години
Няма какво да ти обяснявам, ти ако си затваряш очите и ушите за тия неща, и отричаш дори очевидното, просто е безсмислено ! И не знам защо трябва все да сравнявам - в случая говорим за Русия !
133
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 141/144Повече са другарю, при това МНОГО повече.
132
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Виждам, че"По-самоунижаващи се марионетки без здрав разум и собствено мнение едва ли има !"Най-ясно какви марионетки са се видя, когато на три пъти Ердоган става ту добър, ту лош: другарете за една нощ си сменяха мнението според това какво казва Путин.
131
3
 
6
 
! Отговори
до 141 преди 2 години
....Ааа... между другото, знаеш ли колко хора са избити дори само с Калашников... ??? Едва ли ще искаш да отговориш..Не повече от тези избити с ядрено оръжие , м16 и ракети Томахоук.
130
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от часовото време е 21 25 а некой натъмно и без салата перкат. а лека нощ утре я нинова я мая ще изръси ни в клин ни в ръкав нещо.
129
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мдаа чешкото разузнаване ли разследване ли, търсило търсило и видиш ли намерило фас от руска цигара Беломор канал и капачка от одеколон Тройной. Докато единия от тези с Новичока и Скрипал е пушил залагайки взривоете другия се е пръскал с одеколон и си загубил капачката.
128
1
 
2
 
! Отговори
До 131/С тея оръжия преди 2 години
Тук става въпрос за Чехия и Русия, а не за Русия и САЩ, при това темата си я подел ти, така че не се измъквай от въпроса с въпрос, бъди честен пред себе си ! Нали били направили добре, че са ги унищожили ? Ами нека направят същото и със своите - по твоята логика това пък ще е още по-добре, защото те разполагат с много повече и по-опасни ! Ааа... между другото, знаеш ли колко хора са избити дори само с Калашников... ??? Едва ли ще искаш да отговориш..
127
1
 
2
 
! Отговори
Товаришчи преди 2 години
Това май не са Дубчек и Свобода,не ви се връзват!
126
4
 
6
 
! Отговори
до Виждам че преди 2 години
........на агресивната и нагла Путинска империалистична политика ! я да ни обясниш по години от 2000 та тази политика но с обосновани факти. Само че дай в паралел с американската през същата година. За жалост американската си имс предистория още от 90 те.
125
1
 
4
 
! Отговори
до 134 преди 2 години
ти явно си извратеняк щом търсиш гърди ксто на Панела Андерсън. Нашата Захариева очилатата да не би да е с пи големи или да е със силикон. Изтъркаха се тези клишета от преди 10 години.
124
12
 
18
 
! Отговори
Виждам, че преди 2 години
Тук се е напълнило с глпави защитници на агресивната и нагла Путинска империалистична политика ! И естествено, винаги защитават ''истинския'' морал ''истинската'' справедливост, които постоянно менят своя вид според случая, но никога своя ''собственик'' ! Просто ако Путин каже ''бяло'', то за момента става правилното, а ако каже ''черно'' - то заменя бялото, и т. н. ! По-самоунижаващи се марионетки без здрав разум и собствено мнение едва ли има !
123
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СолдатНяма как да стане защото тоалетната в Армата се оказа дефектна и фекалиите се разливат по снаядите в танка. А СУ57 с тия двигатели от Су27 има такова инфраред излъчване че по нищо не се различава от Су27.
122
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тая що не си тури малко силикони ?
121
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До дея без оръжията"Замисли се .."Като прочета някой русофил да напише "замисли се" и избухвам в неконтролиран смях ... независимо дали го мислят насериозно или просто са си такива по природа.
120
11
 
10
 
! Отговори
Солдат преди 2 години
Мисля, че е време Путин да пробва в реални бойни действия Арматата и СУ-57.
119
4
 
5
 
! Отговори
До 89 преди 2 години
Ти си един мрсен родоотстъпник, който при това е твърде далеч от реалността ! Такива предатели в Русия или ги разстрелват, или ги отравят, или поне ги пращат в изгнание ! А относно българското самосъзнание, култура, език, религия и писменост - за това има хиляди веществени доказателства, че те не са се изгубили през турско, а напротив - били са основен двигател на всички опити на народа ни за освобождение и възстановяване на Българската държава ! Разбра ли, нещастнико ! Пфу..