Захарова: Чехия прекрачи "червените линии" за които говори Путин

По думите й Прага е поела по пътя нар азрушаването на отношенията с Русия
22 апр 2021 19:05, Нели Христова
223
Захарова: Чехия прекрачи "червените линии" за които говори Путин
Снимка: БГНЕС

Русия даде да се разбере, че ще отговори бързо, след като по-рано днес Чехия й даде срок до края на другия месец да намали числеността на персонала на посолството си в Прага до този на чешкото дипломатическо представителство в Москва, предадоха ТАСС и Ройтерс.

"В момента Прага пое по пътя на разрушаването на (двустранните) отношения. (Нашият) отговор няма да закъснее", заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Тя припомни "червените линии", за които спомена вчера руският президент Владимир Путин в годишното си послание към парламента. Русия няма да позволи на никого да ги наруши, отбеляза Захарова, предаде БТА.

Чешкият посланик в Москва Витезслав Пивонка междувременно бе извикан в руското Министерство на външните работи, съобщи още ТАСС.

На излизане Пивонка каза пред журналисти, че му е бил предаден официалният руски отговор на чешкото решение за експулсиране на дипломати. Той обаче не даде подробности.

Чешкият посланик заяви, че засега остава в Москва. Уреждането на двустранните отношения ще бъде дълъг процес, прогнозира той.

Чехия не иска ескалация на отношенията с Русия, увери днес премиерът Андрей Бабиш. Той изрази надежда Русия да признае непропорционалността на своята реакция при експулсирането на дипломати.

Вчера новият чешки министър на външните работи Якуб Кулханек, който зае поста по-рано същия ден, даде на Русия ултиматум до днес да позволи на 20-имата служители на чешкото посолство в Москва, които изгони, да се върнат. Искането обаче не бе изпълнено.

В събота Чехия експулсира 18 сътрудници на посолството на Русия в Прага, след като каза, че двама руски агенти са причинили през 2014 г. експлозия в оръжеен склад в страната, при която загинаха двама души. Чешките власти заявиха, че взривените оръжия са принадлежали на българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

Русия отрече обвиненията на Чехия и нарече действията и "провокативни и недружелюбни". Тя на свой ред обяви в неделя, че експулсира 20 служители на чешкото посолство в Москва, което е по-малко от руското в Прага.

По оценка на чешкото министерство на външните работи персоналът на посолството на страната в Русия наброява 24 души - 5 дипломати и 19 технически служители. Руското посолство в Чехия пък наброява 94 сътрудници - 27 дипломати и 67 технически служители.

Руският посланик в Прага Александър Змеевски пристигна в чешкото Министерство на външните работи за среща с неговото ръководство.

Чешките власти междувременно засилиха охраната на руското посолство в Прага.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Чехия вече е една от големите мишени за руските ракети."Ама то и Азербайджан беше голяма мишена за руските ракети, но нито една от тях не стигна до целта. Сега Русия се оправдава че намерените осколки по нивите в Азербайджан от ракети Искандер М които има само Русия били тайно откраднати от Армения за да ги изстрелят по Азербайджан. Алиев и Ердоган казаха на Путин че това са несериозни и нескопосани оправдания.
117
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците май бавно загряват, те не са в поциция да диктуват, а да изпълняват нареждания.
116
13
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Чехия пее в хора на западните марионетки,тъкмо изпя арията"Грух,квиик".България също и приглася.
115
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чичо"Руснаците бавно впрягат,но после препускат бързо и нищо чудно този път да стигнат до Гибралтар."Русофилите сте типични, че когато се сблъскате с нещо, което не ви изнася, веднага се вкарвате във фантазии за сценарий, който можете да понесете, за да продължите да тролите. Нарича се паралелна реалност и е типична за волево слабите, които имат нужда от бягство, когато имат проблеми, независимо дали става дума за оспорване на мнение или реална проблемна ситуация от реалния живот.
114
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чичо"Руснаците бавно впрягат,но после препускат бързо и нищо чудно този път да стигнат до Гибралтар."Видяхме ги до къде могат да препускат в Сирия, Либия и Нагорни Карабах.
113
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чехия вече е една от големите мишени за руските ракети.
112
17
 
13
 
! Отговори
Румен преди 3 години
Какво казваш за руснаците Ами искам едно нещо Само да кажа съотношение на самолетоносачи нула към 20 за САЩ Аз съм живял 5 години в Русия в Москва и мога да ви кажа че в Русия няма руски коли те купуват само западни защото не може да направят нищо руските авиокомпании не летят с руски самолети които падат нямат в джоба руски телефони каквито не могат да произведат изобщо Русия е една бананова република не може да стъпи на малкия пръст на САЩ нито по въоръжения нито по каквото и да е друго че
111
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧичоАко имат голям късмет могат да стигнат с препускане до рая, ама най-вероятно ще препускат до ада.
110
9
 
8
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Руснаците бавно впрягат,но после препускат бързо и нищо чудно този път да стигнат до Гибралтар.
109
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българската следа.Да не се окаже накрая, че сам се е взриаил за да вземе застраховката?
108
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Взривяването на военни складове от Русия в Чехия си е обявяване на война. Така че руснаците вместо да се пъчат да вземат да се извинят и да покрият всички причинени от тях щети на чешка територия.
107
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Станахме пак известни. Еато с покушението над Папата
106
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горкият Гебрев! Стана световен оръжеен търговец 1.
105
6
 
6
 
! Отговори
До С тея оръжия преди 3 години
Лицемер ! А колко са тЕя оръжия, в сравнение с руските ?! А колко хора са избити с руските ?! За тЕя въпроси имаш ли отговори ?
104
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 119"Чехия прекрачи червените линии и вече не е комунистическа."Ахахахахаххахахахахаххахаха10/10
103
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чехия прекрачи червените линии и вече не е комунистическа.
102
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Чехия също има избори на есен. Да видим дали антируската карта ще спечели.
101
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е подъл тоя Байдън, вместо да се сбори директно с Путин, насъсква чехите и украинците. ----Така и българите са изпращали куманите да се бият с Балдуин.Зян няма, умират slaves
100
11
 
11
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 97Напротив товарищ, напротив!Щеше да има българи!Щеше да има и без Русия, щото дори турците не са опитвали да ни асимилират като царска Русия, трижди проклето да и бъде името, АНАТЕМА!!!Освен това българите са получили одобрение от султана за българска автокефална църква!Не руска патриаршия!Трижди проклети да са руските императори!!!
99
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не изтривайте коментар 97 (засега 97), моля!Толкова отровна жлъч, змийска ненавист и миша злоба спрямо моята Родина България рядко може да се прочете из форумите!