Подмолно, но целенасочено и активно: Как Русия взривява Балканите

Използва нестабилните общества в региона, за да печели терен
23 апр 2021 18:30, Елка Василева
402
Подмолно, но целенасочено и активно: Как Русия взривява Балканите
Снимка: архив, БГНЕС

На Балканите Русия действа подмолно, но целенасочено и активно. Кремъл се възползва от грешките на ЕС и подкрепя местните корумпирани елити, които подкопават демократичния процес. Целта е: откъсване от Запада, пише журналистката Марион Краске  в материал в Дойче веле.

Събирането в босненския Вишеград приличаше на провокация: една дузина мъже се събраха през втората седмица на март 2021 г. в родния град на известния писател Иво Андрич, за да почетат паметта на руските "доброволци", сражавали се на страната на сръбските чети по времето на войната в Босна от 1992 до 1995 година. Полагането на венци беше организирано от една руско-сръбска организация.

С оглед на многобройните престъпления, извършени от сърбите в Босна, оцелелите от войната местни хора възприеха този акт като нова гавра с паметта на босненските жертви – цели 26 година след края на войната. Вместо да се почитат руските доброволци, да се разследва тяхното участие във военни престъпления, настояха от една женска организация, обединяваща жертви на войната.

Още по темата
Но този епизод не е единственият опит за вмешателство на Балканите с руски почерк: Москва целенасочено се опитва да разширява влиянието си там. Тя залага на хибридни методи, като използва нестабилните общества в региона на Западните Балкани, за да печели терен и да поддържа местни играчи, които целенасочено подкопават демократичните процеси.

Една стара мечта

В най-нестабилната страна от региона, Босна и Херцеговина, Русия активно поддържа сърбите и хърватите, които с всички сили се опитват да взривят мирния ред. Сръбският представител в колективното босненско председателство Милорад Додик редовно заплашва с отцепване на босненските сърби. Преди няколко дни Додик направи ново предложение: за „мирно разпускане“ на Босна, в което наблюдателите разчетоха почерка на словенския премиер Янез Янша, обявил се преди това за прекрояване на Балканите на етнически принцип. А е известно, че Янша също поддържа добри отношения с Русия.  Оттогава не спират критиките срещу тази идея, която може да подпали нови конфликти в региона.

Без никакво съмнение дискусията за прокарване на нови граници на Балканите налива вода в мелницата на онези сили, които с подкрепата на Белград и Москва искат да осъществят една стара своя мечта: обединяването на всички сърби в обща  държава.  Именно тези идеологии за етнически чисти територии доведоха до кървавите войни в бивша Югославия от 1991 до 1995 година.

Москва има пръст в това, че старите идеологии сега изживяват такъв ренесанс, защото именно тя подкрепя екстремисти като Додик. Докато ЕС от години вече се проваля да даде ясна перспектива за членство на страните от региона, Москва изобщо не крие, че целта й е деструктивна.

Грешките на ЕС

При това Русия се възползва от стратегическите грешки на ЕС, който от години залага на политика на абсурдната политика на предпазливост и въздържане спрямо корумпираните елити в страните от Западните Балкани. По този начин Брюксел насърчи създаването на „стабилокрации“, ръководени от авторитарни политици, а устойчивите демократични реформи си останаха само пожелание.

С малки изключения, страните от Западните Балкани днес са по-скоро Елдорадо за радикални елементи, отколкото за трайни връзки със Запада. Резултатът от това е, че много демократично настроени играчи вече не виждат в Брюксел свой стратегически партньор. Общественици и правозащитници твърдят, че се чувстват изоставени от ЕС в битката срещу криминалните кланове, което още повече уврежда имиджа на Брюксел, а пандемията само допълнително задълбочава това усещане.

"Спутник V" като спасител в пандемията

Не на последно място и лошата ваксинационна политика на ЕС дава на Русия възможност да блесне като силен играч. Авторитарният сръбски президент Александър Вучич използва добрите си контакти с Русия, не само за да ваксинира собственото население, но и да предлага тази услуга на тъй наречените ваксинационни туристи от съседни на Сърбия страни. А това придава на руската ваксина „Спутник V" геостратегическо значение. Но също и Китай Вучич представя демонстративно като верен партньор в нужда, пускайки стрелички към Брюксел.

И докато Москва изпраща войски по границата с Украйна, на Западните Балкани тя използва подмолни тактики. Така например черногорското правителство неотдавна предложи промяна в закона за гражданството, така че постоянно пребиваващите в страната чужденци да могат по-бързо да получават черногорски паспорт. Сред тях има много сърби и руснаци. Това ще доведе до масивни промени в структурата на населението и на политическата ориентация на страната, предупреждава по този повод анализаторът Златко Вуйович.

Така с един замах ще бъде елиминирано прозападно настроеното черногорско мнозинство, а антизападните и проруските сили в страната съвсем „легално“ ще бъдат заздравени, допълва той. След масови протести срещу това изборно инженерство правителството в Подгорица беше принудени временно да замрази плановете си.

Руските провали

Още през 2016 година Москва се опита да постави всички пред свършени факти: с помощта на специален отряд от командоси дългогодишният президент на страната и горещ застъпник за членството ѝ в НАТО Мило Джуканович трябваше да бъде отстранен от властта. Заговорът с участието на сръбските и руските тайни служби обаче беше разкрит, а Черна гора беше приета за  пълноправен член на НАТО – въпреки активната намеса на Москва.

Също и в съседна Северна Македония Русия се показа като деструктивна сила: не е тайна, че ВМРО-ДПМНЕ, партията на избягалия в Унгария бивш премиер на страната Никола Груевски, е близка с Кремъл. А това, че през март 2020 г. и Северна Македония беше приета в НАТО, е само още едно поражение за руските амбиции на Балканите.

Неслучайно проруските сили оттогава се опитват с всички средства да отслабват позициите на премиера-социалдемократ Зоран Заев. Инвестиции в медиите се използват целенасочено за разпространяване на проруска и национално шовинистична пропаганда. В пандемията от коронавирус се пускат в обръщение фалшиви новини, които целят да бъде подкопано доверието към правителството на Заев.

А общественици, които се застъпват за демократични реформи, стават обект на заплахи. „Тези среди имат интерес да подкопават интеграцията на страната в ЕС“, казва по този повод Абире Дерала от неправителствената организация Civil. Атаките срещу него напоследък са от ново измерение: неговата организация е подложена на масирани кибератаки, за които експертите са категорични, че идват директно от Русия.

*Политоложката и журналистка Марион Краске от 2015 до 2021 е ръководила представителството на германската фондация „Хайнрих Бьол“ в Сараево, отговарящо за страните Босна и Херцеговина, Северна Македония и Албания.
 


402
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
292
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонименПСВ война воюват Русия,Англия,Франция заедно срещу немците,които са заграбвали и присвоявали все по-големи територии от Европа,именно Антантата - Русия,Англия, Франция, спират немската агресия+грабежа на чужди територии и спечелват първата световна война!
291
6
 
18
 
! Отговори
Цвета Каранянчева преди 2 месеца
Нашите евроатлантически партньори не водят пропагандна война, не извършват подривна дейност и не корумпират местни елити. Аз съм умна и горда представителка на кърджалийския регион
290
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Генерал дьо Гол е стоял часове наред прав пред гроба на Сталин в знак на признателност към Русия(СССР), руСнаците винаги са спасявали Франция от немците,не веднъж,а цели три пъти - от Средновековието до ВСВ включително, заради Франция , руснаците влизат в конфликт с немците,англичаните, така че глупавия ти текст не сТрува пукната пара!Руснаците са помагали и на Австрийската империя и са воЮвали за тях, но по-късно австрийците им отговарят с подлост и агресия през 18 век и през ПСВ,но Антатата
289
4
 
10
 
! Отговори
Weiss преди 2 месеца
Как агитационни материали за непораснали деца взривяват малкото здрав разум на Ганьо
288
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Знаем я ПСВ Австриците ви спукаха от бой раши
287
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия сее смърт, тероризъм и раздори.Вън руснаците от България !!!!
286
8
 
5
 
! Отговори
поправка преди 2 месеца
До АнонименРуснаците са помагали и на Австрийската империя и са вовали за тях,но по-късно австрийците им отговарят с подлост и агресия през 18 век и през ПСВ, да се чете първата световна война,а не ВСВ
285
6
 
15
 
! Отговори
Срам преди 2 месеца
Най-много войни на планетата водят САЩ. Те са терористична организация.
284
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Генерал де ГолГенерал дьо Гол е стоял часове наред прав пред гроба на Сталин в знак на признателност към Русия(СССР), рунаците винаги са спасявали Франция от немците,не веднъж,а цели три пъти - от Средновековието до ВСВ включително, заради Франция , руснаците влизат в конфликт с немците,англичаните,така че глупавия ти текст не срува пукната пара!Руснаците са помагали и на Австрийската империя и са вовали за тях,но по-късно австрийците им отговарят с подлост и агресия през 18 век и през ВСВ
283
7
 
14
 
! Отговори
ЕВРОПЕЕЦ преди 2 месеца
Всъщност Запада взривява Балканите, а ние от глупост им помагаме.
282
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
русия е терористично организация
281
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Адолф до колкото изобщо е религиозен е от силно повлияно от реформацията Протестанско семество а руснаците са лъжливи гни..ди
280
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
москва на Блато
279
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Адолф не е протестант, а католик. Ама гербавото си пее по зададени опорки инай-мрази Путин, ма не знае защо.
278
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
русия = Блатиста провинция в северен Китай
277
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Адолф е ПРОТЕСТАНТ ако незнаеш а ти путин сте руски соцпидери
276
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 287Руснашки тъпотии не понасям. По този глупашки начин няма как да заоби(аме Русия и да намразим запада.
275
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонименУкраинският народ 60 млн. с богата територия не иска да живее по руските правила и мизерии.И кой им превзе територията.И как да обичат Русия след гладомор 38 г. и мизерията до сега.Друг е въпросът че и тези от запад ги предадоха.Както навремето и Чехословакия.Та народите винаги са били жертва а богатите винаги са се договаряли.
274
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонименКатолиците са укривали нацисти и са им помагали да избягат от правосъдие, а католическата църква е била подпомагана от Хитлер и до ден днешен немците-католици плащат данък на католическата църква,който Хитлер е въвел,католиците са извършвали варварската инквизиция над мирно население,немските католици са взривявали църкви в Полша и Украйна,които са били православни християни и насилствено са въвели католицизма в Полша,преди това Полша е била православна!
273
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не виждам строителя на руски газопроводи в България с наши пари господин Борисов как ще обърне острия си иначе език за да обвини в каквото и да било Русия за взривовете в България. Ще предпочете да мълчи и да остави мижитyрката Трифонов да се оправя с руснаците.