Мрачното бъдеще - какво ще стане с поддръжниците на Навални?

Организацията им може да бъде обявена за екстремистка
26 апр 2021 22:35, Нели Христова
144
Мрачното бъдеще - какво ще стане с поддръжниците на Навални?
Снимка: БГНЕС

Бъдещето изглеждаше неописуемо мрачно за поддръжниците на Алексей Навални преди протестите тази седмица. Техният харизматичен лидер, според лекарите, е бил близо до смъртта. През това време Кремъл заплашва да обяви за екстремистка организация цялото му движение. Усещайки задаващия се апокалипсис, един помощник нарече протеста: "Последната битка между нормалните хора и абсолютното зло."

Това, което последва, бе изненадващо нормално: ядро ​​от десетки хиляди привърженици на Навални се събра край Кремъл, размахвайки факли на мобилни телефони и скандирайки "Путин е крадец!" Полицията се събра в Москва, но тълпата обикаляше столичните улици на воля. В Санкт Петербург обаче имаше жестоки репресии.

"Това чувство на ентусиазъм, на преодоляване на страха, протестът завърши с положителна нотка ... Остави ме с усещането, че нищо не е загубено. Това все още не е последната битка, а уличните протести в Русия не са приключили завинаги", казва Иван Жданов, ръководител на Фондацията за борба с корупцията на Навални.

Но едва ли еуфорията може да продължи. Навални, който в петък обяви края на гладната си стачка след повече от три седмици, вероятно ще бъде зад решетките през следващите години. Помощниците му са или в изгнание, или под домашен арест. А в понеделник съдът може да определи движението му за екстремистко, заплашвайки неговите привърженици със същите наказания като тези, които получават членове на забранени организации като Ислямска държава.

За първи път откакто Владимир Путин стана президент на Русия през 2000 г., демократичната опозиция е на ръба да бъде изтласкана под земята, към реалност, която по-скоро прилича на съседна Беларус.

"За опозицията всичко е въпрос за оцеляване сега", казва проф. Самюел Грийн, директор на Руския институт в King’s College London пред The Guardian. "Ако стигнем до позиция, при която всеки, който има значение, е в изгнание или в затвора, тогава става въпрос не за това какво прави ръководството, а за това, което правят обикновените хора. Стигнали ли сме до момент, в който на хората толкова им е писнало и са толкова уплашени от това на къде вървят нещата, че масово започват да изразяват своето несъгласие".

През последното десетилетие Навални постигна своя успех по начин, който се изплъзна на предишните опозиционни политици. Той се превърна в истинска национална фигура, охулен от Кремъл и лично от Путин, но признат и от по-голямата част от обикновените руснаци. Той също така е неуморим организатор, вдъхновяващ поколение привърженици да упорстват въпреки все по-тежките репресии.

"Винаги ще има протест, независимо дали Навални е свободен или не", казва Ирина Юсупова, ученичка в гимназията, която присъства на протеста в сряда.  Попитана за бъдещето на движението тя добавя: "Дори ако те ни наричат ​​екстремисти, ще намеря начин да протестирам."

А много високопоставени борци срещу Путин са принудени да избягат или да бъдат убити. Тази седмица Владимир Милов, близък колега на Борис Немцов, опозиционният лидер, застрелян през 2015 г. пред Кремъл, обяви, че е заминал за Европа, за да избегне ареста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
5
 
! Отговори
someone преди 2 години
Каквото и с тези на Елцин отидоха в кофата за смет на историята.
95
1
 
7
 
! Отговори
48223 преди 2 години
Не ни занимавайте с провалени проекти. Навални погълна огромни субсидии за опозиционна деност и дискредитиране на властта, но всъщност затвърди позициите на правителството. Представете ни руснаци, които са истински опозиционери, които са личности. Ако избощо ги знаете. ако не чакате да ви диктуват...
94
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мантрата с Навални се поизтърка, зарязаха го господарите му. Айде измислете нещо ново, и санкции.
93
2
 
5
 
! Отговори
WTF? преди 2 години
"А в понеделник съдът може да определи движението му за екстремистко,"А днес е ВТОРНИК!Тия статии предварително ли ги списвате?Или сте заредили информационната картечница - и кво дойде!
92
0
 
11
 
! Отговори
Фалит преди 2 години
"какво ще стане с поддръжниците на Навални? "Няма да им платят ли?
91
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КрайПоляците си залужат историческата сидба - все са прислугвали на някого.Немците са тези писали историята, не поляците!Та не знам кои са мъжкарите!
90
11
 
5
 
! Отговори
Край преди 2 години
Поляците са мъжкари, а не като ония мишки немците, само прислугват на Путин. Берлинчанките искат още шнеле шнеле, свобода за Навални, Крим и Донбас
89
2
 
7
 
! Отговори
Изначално збъркано преди 2 години
"Последната битка между нормалните хора и абсолютното зло."като глрдам снимката - и срвнявам 'нормалния' човек с байрака и 'абсолютното' зло накъм знака - явно стията пак е писана от някой дето е обърнал полюсите!
88
2
 
8
 
! Отговори
Е айде де! преди 2 години
Пуснете последната новина че го местят в моргата и стига сте ни мъчили!Моля, моля, моля, моля, моля, моля!
87
1
 
7
 
! Отговори
от текста преди 2 години
'демократичната опозиция' е на ръба да бъде изтласкана под земята, към реалност от която идва - от преизподнята.Тия нямат място сред хората!
86
2
 
10
 
! Отговори
Закрийте проекта! преди 2 години
Проекта Навални е несъстоятелен!
85
0
 
5
 
! Отговори
Защо наистина? преди 2 години
2/3 от 'подръжниците' ботове и не са реални, за останалите 100-200 какво да му берем гайлето? Е- запада ги обгрижва!
84
2
 
7
 
! Отговори
джо преди 2 години
Нека направим препратка към арестуваните за протестите пред Капитолия. И там нещата не стоят гладки и демократично. Много от тях са подведени под отговорност за екстремизъм, но това не тревожи никак авторите на статии от този род......СТРАННО!!!!
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Дойчовците само пари са им в главата. Нямат морал, нямат нищо. Ама утре като красная армия отново *** на вратата на Берлин ще ги питам.
82
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МдаМда, явно си нямаш и идея за какво говориш. Абе, що всички русофили не сте стъпвали в Русия да видите в каква мизерия живеят?
81
4
 
13
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Събрали се 10000 кап.та да скандират срещу Путин,който превърна Русия отново във велика сила.От както е на власт е вдигнал БВП 10 пъти,въпреки всички санкции на запада.Много забравиха в началото на демокрацията на какво приличаше Русия,страна на колене,разграбвана безмилостно от Янките и алчните им олигарси.
80
3
 
9
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До ДойчоДали има нужда от кредити Путин хич не съм сигурен в Европа са тия по кредитите
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво стана с другаря "аз". Нещо изчезна като го питах, кога е бил в Русия. Иначе голям експерт го раздаваше ...
78
0
 
8
 
! Отговори
Ст@м@т преди 2 години
Поредния СОРОСоиден naляч0 (вече е цензурирана дума).
77
0
 
6
 
! Отговори
Ст@м@т преди 2 години
Поредния СОРОСоиден ***.