Експерт: Конфликтът между Русия и Украйна е много сериозен

Ще се стигне ли до среща между Путин и Байдън?
27 апр 2021 22:47, Нели Христова
132

Военното напрежение по руско-украинската граница достигна точка на кипене този месец, но обстановката започна да се успокоява, след като Русия обяви, че изтегля струпаните войски от границата. Колко е сериозен конфликтът между двете страни и възможно ли е все пак да се стигне до военни действия?

"Конфликтът между Русия и Украйна е много сериозен и е изпълнен с познати, но и неочаквани рискови фактори, които биха могли да възникнат, в този момент, когато се дрънкат оръжия и от двете страни на геополитическата сцена", заяви политическият анализатор проф. Захари Захариев в студиото на "Денят ON AIR".

И изтъкна, че Украйна също си позволява агресивно поведение по отношение на Руската федерация и най-вече на Донбас, струпвайки свои войски и привличайки чуждестранни военни съветници. Той определи риска от военни действия за хипотетичен.

"В международната политика винаги хипотезите заплашват да се превърнат в реалност и да излязат вън от контрол", предупреди проф. Захариев.

Политическият анализатор посочи, че провокация е възможна и от страната на проруските сепаратисти в Донбас, и от фашисти и неонацисти в Украйна, които да предизвикат война и да кажат: западът нямат друг ход освен да останат твърдо зад нас.

"Рисковете са изключително големи", категоричен е гостът на Bulgaria ON AIR.

Въпреки това проф. Захариев е оптимист, че напрежението на украинската граница може да бъде разрешено по мирен път.

"Виждате как Щатите в лицето най-вече на Байдън от една страна и от друга самата Русия като че ли търсят някаква форма на разбирателство и диалог. Основната причина са нито санкциите, нито опитите на САЩ да изтласка Русия от европейското пространство и да я превърне в азиатска страна, а е страхът за онова, което би могло хипотетично да се случи", настоя събеседникът на Ганиела Ангелова.

Но според него самата среща е под въпрос, тъй като все още няма официални контакти, преговори и работна група, която да изготви дневен ред.

"Руската страна очаква ясно формулиран дневен ред. Готова е да говори за Украйна и за настъплението на НАТО към руските граници, но и за основните проблеми като контрола върху стратегическите оръжия, ракетите за среден и малък радиус, както и въпроса около "Открито небе", посочи проф. Захариев.

"Байдън пък е притиснат вътре в Щатите. Той трябва да покаже, че той не е президент на войната, а президент на мира. Не е уместно всичките му изяви да са насочени в една посока - конфронтация и военен конфликт", допълни политическият анализатор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
конфликта между русия и бг и чехия е по сериозен отколкото с украйна
96
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера в центъра на Киев марширували фашисти. Европа не забелязва ли това??? Конфликтът между Русия и Украйна е много сериозен. Защото украинската власт е радикална и фашистска
95
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
турция ще купи от русия 50 мил,дози спутник v мислете в бг сащ нема дави даде безплатно щеви продаде за 25 дол руската е 10дол ердоган не е глупав като на бг да се продаде за грошове
94
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
спомням си годините през пролета 1980 ггърците правеха обучение близост към наща граница.само заняколко часа целият град беше мобилизиран,нямаше кой да каже на бг власти че това е гръцка земя къде си искат там ще си направят маневрите, сега тека е с руснаците къде си искат това е тяхна територия
93
0
 
10
 
! Отговори
Едно уточнение: преди 2 години
САЩ не търсят диалог - те си търсят интересите.
92
1
 
10
 
! Отговори
Сериозна работа! преди 2 години
кашата я забъркват американците - руснаците я доготвят а накрая я сърбат украинците!
91
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНе бъркай желаното с реалното - това винаги води до объркване на западните 'експерти'
90
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бандата на Джон Кери в САЩ настоява за преговори. Самата среща между Байдън и Путин няма да доведе до нищо. Байдън ще преговаря за оттеглянето на руските войски от Донбас и връщането на Крим на законния му собственик Украйна, а Путин ще се моли горещо за премахване на санкциите и едва след това за водене на някакви преговори (разбирай безкрайно протакане) по Донбас без да се засяга кражбата Крим. Единственият вариант си остава постъпателно затягане на санкциите до свалянето на Путин от власт.
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тука едни парцалливи камиларчета не си затварят изкривените от злоба устенца
88
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рисковете бяха големи преди седмица. След обръщението на Путин към депутатския корпус на 21.04., всичко приключи. На 21.04. руският президент рязко вдигна залога и колективният запад се *** от страх. БайДжо започна да моли за среща и разговор, а на 22.04. не само укропските танкове останаха без нафта, но и укропските дизелови локомотиви са заплашени да спат сред полето без гориво. И накрая Шойгу докладва на Путин, че целта на маневрите е достигната и Государят прибра дивизиите в казармите.
87
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Путин искаше да ги напада досега сто пъти да ги е свършил. Путин съвсем не иска това
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Берлинския в сила!София изяде провинцията и столицата на румелия - Пловдив.
85
2
 
2
 
! Отговори
Берлинския в сила! преди 2 години
До гяурПоне да присъединим Източна Румелия към Турция. Пълна ревиция на съединението.
84
0
 
3
 
! Отговори
заплахата преди 2 години
Ха дано не се стигне до България!
83
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 92 До SSпреди 52 минутиРусия е най големия враг на БългарияНещо не ти се получава! Виж си коментарите!
82
2
 
2
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Истина в грешка си хляба 89 година беше 0,32 лв за 0,800кг и никой поробител не остава индустрия след си
81
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИСТИНАТА 77 Що за глупости пишете. България била под робство. По време на това робство ходех на море и после за да си почина от почивката на планина. През 1965г. бензина бе 9ст.литъра, хляба 15ст, билет за автобус 6ст. за кино от 25 до 35ст., българската бира 15ст. а вносната 50ст.бутилката, литър боза 20ст., голяма милинка 12ст. За 20лв. се купуваше храна за тричленно семейство за седмица. Да споменавам ли за хилядите днес празни двуетажни къщи, които се издигнаха в селата.
80
1
 
7
 
! Отговори
Мен преди 2 години
До Днепър войната в Украйна има всички характеристики на гражданска война . А Бандера не беше ли ликвидиран от Хрошчов които мисля също е от Украйна.
79
6
 
4
 
! Отговори
Г.С.Раковски преди 2 години
До До SSУбийствената руска политика за България - против турския ни комфорт и благоденствие
78
10
 
6
 
! Отговори
СССР-заразата преди 2 години
До АнонименКолко руснака умряха за Царство България през ВСВ? Само мародери и пияндета!