Експерт: Конфликтът между Русия и Украйна е много сериозен

Ще се стигне ли до среща между Путин и Байдън?
27 апр 2021 22:47, Нели Христова
132

Военното напрежение по руско-украинската граница достигна точка на кипене този месец, но обстановката започна да се успокоява, след като Русия обяви, че изтегля струпаните войски от границата. Колко е сериозен конфликтът между двете страни и възможно ли е все пак да се стигне до военни действия?

"Конфликтът между Русия и Украйна е много сериозен и е изпълнен с познати, но и неочаквани рискови фактори, които биха могли да възникнат, в този момент, когато се дрънкат оръжия и от двете страни на геополитическата сцена", заяви политическият анализатор проф. Захари Захариев в студиото на "Денят ON AIR".

И изтъкна, че Украйна също си позволява агресивно поведение по отношение на Руската федерация и най-вече на Донбас, струпвайки свои войски и привличайки чуждестранни военни съветници. Той определи риска от военни действия за хипотетичен.

"В международната политика винаги хипотезите заплашват да се превърнат в реалност и да излязат вън от контрол", предупреди проф. Захариев.

Политическият анализатор посочи, че провокация е възможна и от страната на проруските сепаратисти в Донбас, и от фашисти и неонацисти в Украйна, които да предизвикат война и да кажат: западът нямат друг ход освен да останат твърдо зад нас.

"Рисковете са изключително големи", категоричен е гостът на Bulgaria ON AIR.

Въпреки това проф. Захариев е оптимист, че напрежението на украинската граница може да бъде разрешено по мирен път.

"Виждате как Щатите в лицето най-вече на Байдън от една страна и от друга самата Русия като че ли търсят някаква форма на разбирателство и диалог. Основната причина са нито санкциите, нито опитите на САЩ да изтласка Русия от европейското пространство и да я превърне в азиатска страна, а е страхът за онова, което би могло хипотетично да се случи", настоя събеседникът на Ганиела Ангелова.

Но според него самата среща е под въпрос, тъй като все още няма официални контакти, преговори и работна група, която да изготви дневен ред.

"Руската страна очаква ясно формулиран дневен ред. Готова е да говори за Украйна и за настъплението на НАТО към руските граници, но и за основните проблеми като контрола върху стратегическите оръжия, ракетите за среден и малък радиус, както и въпроса около "Открито небе", посочи проф. Захариев.

"Байдън пък е притиснат вътре в Щатите. Той трябва да покаже, че той не е президент на войната, а президент на мира. Не е уместно всичките му изяви да са насочени в една посока - конфронтация и военен конфликт", допълни политическият анализатор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Конфликтът между Русия и Украина не засяга Българската Държава. Техният си конфликт е плод на една многовековна хазаро-турко-викинго-гръцка далавера,, в която Царството ни е потърпевшо,ала не и съучастник. Българите съвсем съзнателно не взимат страна в този конфликт, но се изумяват от лицемерието на хора и общества,които са 100 процента в една мафия,а играят на врагове. След Втората Световна Война евреите са безсилни да ни заблудят с атаки от два или повече "противоречащи" си фронта. Това е.
16
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако стане война между Русия и Украйна!България трябва да прати български войници да се бием за Русия както руснаците се биха за нас и ни освободи ха така и ние треба да се бием и да ги защитаваме брат за барата вечна слава на братята руснаци
15
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредния клеясал червен "професор" русофил.И реториката му е такава.
14
7
 
6
 
! Отговори
Владост преди 2 години
Не само гладът, а и отнемането на земата насилствено от болшевишката *** кара Украйна да е против Русия.
13
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навални е в затвора, Крим е руски, САЩ са пред гражданска война, Северен Поток е почти построен. След майдана украинците обедняха още повече и просят за подаяния и даже бягат в Русия. Гросмайстора отново матира американските партньори с пешката.
12
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна, Македония и Косово са изкуствени държави!Украйна е Русия Македония е България!Косово е Сърбия!
11
8
 
8
 
! Отговори
Длави преди 2 години
Кой насъска украинците с-щу Русия? Ами Сталин.В Украйна почти всяко семейство има жертви от глада по времето на Сталин.Това е исторически факт.Просто четете.Затова не обичат руснаците.Затова са и съдействали масово на германската армия по време на втората световна война.
10
5
 
9
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Дано да се окажат достатъчно благоразумни страни! Според мен, Украйна трябва да бъде почтена с Русия иначе всички преговори са обречени на провал - бърка Украйна ако мисли, че ще изплаши Русия с НАТО! Играе си с огъня с формалните си права! Отлично знае кое е руско и кое не и е грях да краде чуждото!...Всичко зависи само и единствено от Украйна, според мен, тя държи решението на ситуацията в ръцете си и е срам и позор да се опитва да краде от най-голямия си благодетел в своята история - Русия!
9
7
 
7
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
Не мерси, ти *** в Русия и се радвай на 280лв минимална заплата и портрета на Путин.
8
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е никой не иска кремълските пипала да го държат в калта на миналата ера освен зомбираните русофили и рубладжиите *** на Путин.
7
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Владимир Путин е най великият президент на светаНа България и трябва точно такъв силен лидер
6
8
 
5
 
! Отговори
РАНО Е! преди 2 години
КРЕПОСТНА РУС ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ОТ КАРТАТА НА СВЕТА ЧАК ПРЕЗ 2022 г.
5
4
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 2 години
До АнонименЗатова ли във Врмахта имаше един милион славяни.
4
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джуджанка много се сърди че всички избягаха от руската мизерия и станаха членове на ЕС и НАТО.
3
2
 
9
 
! Отговори
мазепа преди 2 години
До АнонименКой доставяше на хитлер железни руди, нефт, пшеница и пр. - Сталин.
2
5
 
7
 
! Отговори
мазепа преди 2 години
Преди седем години слушахме как няма държава Украйна, пък сега се гаври с ''могучая''
1
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой насъска украинците срещу Русия с която са една религия и една кръв? Кой насъска чехите, румънците, поляците? Кой иска И. Европа да пусне кръвчица и да се превърне в нова Югославия? Кой отцепи Косово? Кой финансираше Хитлер да изтребва славяни? Американците не считат източноевропейците за хора.