Каква е българската следа в шпионските скандали?

Коментар на дипломата проф. Здравко Попов
28 апр 2021 23:18, Петя Славова
19

Каква е българската следа в руските шпионски скандали? Конфликтът Чехия - Русия: Как ще се овладее дипломатическото напрежение?

"Има много сериозна българка следа. Фокусът все повече се насочва към България и фирмата "ЕМКО" и Емилиян Гебрев. Начинът, по който се появиха тези информации в Прага - че октомври 2014 е взривен един склад с боеприпаси, по същия начин се появяват днес в България - че 2011, 2013. Оказва се, че с късна дата спрямо събитията, се открива някаква връзка и тази връзка води директно към руското военно разузнаване", заяви дипломатът проф. Здравко Попов в ефира на "Денят  ON AIR".

Toй подчерта, че би трябвало да се опитаме да разгледаме ситуацията в контекста на големия геополитически сблъсък, който е заявен от Джо Байдън.

"Байдън ясно декларира, че големият враг на САЩ е Русия. Защото според него Русия категорично прави всичко възможно да разруши западните демокрации, ЕС, НАТО. Геополитически, САЩ и Русия се намират в Студена война. Не става дума за търговки войни, а за своеобразно идеологическа война", коментира Попов.

Дипломатът добави, че в големият геополитически триъгълник - Русия, Китай и САЩ ще се разиграват много събития.

"Тук имаме опит за едно тестуване за геополитическа лоялност - до колко съюзниците са наистина в състояние да застанат на страната на САЩ. Затова в някакъв смисъл излязоха стари събития, стари случки. От тази гледна точка защо досега тези неща не са излезли? Защо години не сме разисквали този въпрос - за намесване във вътрешните работи на Русия?", заяви Попов.

Дипломатът коментира, че може да има съзнателни забулвания на тези случай, да има корупционни елементи във всичко, поради което разследванията да не са доведени до край.

"Сега, предизвикани от този геополитически конфликт, е дошло времето да се каже какво всъщност е станало и коя е причината за тези събития", добави той в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Президентът Земан не изключи възможността за руската намеса, но каза, че оригиналното разследване би трябвало да запази версията за някаква човешка грешка или техническа неизправност. Самият начин, че трябва да се говори за две версии, говори за прагматичност и рационалност", сподели Попов.

Дипломатът подчерта, че Русия и Чехия влошават отношенията си и много трудно могат да възстановят доверието помежду си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
4
 
! Отговори
тя преди 2 години
Стига глупости , увеличете заплатите и пенсийте на хората , а не да сме за подигравка на цяла Европа !
11
1
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
няма шпионски скандали ам ченгета гонят руските да не им пречат на балканитеняма бълг следа при пожарите това е като делата които водят разни жени срещубогати мъже след 30 години умуване ам прос=то=тия отвсякъде въпросът е ниеда не се хващаме на тази измиш=лъотини и да не си разваляме отношенията с русия
10
2
 
5
 
! Отговори
повторение преди 2 години
Каква е българската следа?Като при атентата срещу папата - ИЗМИСЛЕНА!
9
5
 
7
 
! Отговори
Кинтекс-бомбаджиите! преди 2 години
До ЩерюВинаги сме били в първите редици под егидата на БКП-ДС....КГБ
8
1
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Каскета Гешев да разследва каква е връзката между намерения на спирка в софийското метро кибрит с надпис " СПИЧКИ " и вчерашния пожар в оръжейния завод "Аркус" в Лясковец.
7
11
 
10
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Слава на Велика Русия и непобедимата и армия, стожер на мира по Света !Да живее Путин !Вън СатаНАТО и краварЕте-империалисти от свещената ни земя!
6
5
 
17
 
! Отговори
иш преди 2 години
Няма никаква следа, веднъж тарикатите от върхушката си заличиха следите от кражбите, а сега използват тези зривове да ги припишат на Русия ... а тя не ни бръсне за сливи дори .....
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никаква.Още въпроси...
4
1
 
18
 
! Отговори
като на порно преди 2 години
няма значение за какво е разговора все се стига до xxxа в политическия еквивалент- "Русия ще да е виновна!":):)
3
5
 
19
 
! Отговори
Пак ли?! преди 2 години
цялата поредица 'новини' и всички тия 'светила' са пряка индикация че шоуто е по сценарий, който се играе тука, но цели да засегне Русия.Сещаме се кои са сценаристите, но понеже ни подават само фрагменти от пъзела не знаем каква е общата картинака.НО по стара традиция става дума или за горива или за тръбопроводи! :):):)
2
7
 
25
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Евреите тихомълком и тайно набутаха оръжия за милиони долари през фирмата на Емилиян Гебрев за еврейските си планове в Украйна...
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв дипломат е проф. Здравко Попов, като е философ, преподаваше в СУ "Св.Климент Охридски" дисциплината Въведение във философията. Жельо Желев го е поканил като съветник с ресор Международни отношения, и хоп, дипломат станал.