Лавров: България е решила да надмине Чехия

Руският външен министър отговори на обвиненията от България
28 апр 2021 15:49, Елка Василева
262
Лавров: България е решила да надмине Чехия
Снимка: архив, БГНЕС

Брюксел би трябвало да внесе яснота по въпроса за отношението за частните предприемачи към складовете за боеприпаси в Чехия и България – това заяви руският външен министър Сергей Лавров, коментирайки обвиненията от страна на България към Русия, цитиран от ТАСС.

По-рано днес българската прокуратура заяви, че е възможно шестима руснаци да са имали отношение към четири инцидента с взривове в складове или производствени помещения за оръжия и боеприпаси на територията на България. На трима от тях са повдигнати обвинения за покушението срещу бизнесмена Емилиян Гебрев.

Още по темата

„Мога да допусна, че ЕС все пак трябва да бъде загрижен заради ситуацията и в Чехия, и в България. Ситуацията, която е свързана с това, че отношение към търговията с оръжие, към съхраняването на боеприпаси имат някакви частни предприемачи. ЕС е длъжен все пак да отговори на въпроса, който ние зададохме и който се заключава в това доколко ЕС контролира изпълнението от страна на неговите членове на задълженията по различни документи в сферата на търговията с оръжие“, каза Лавров.

Руският министър отбеляза, че времевата рамка от 2011 г. до 2020 г., в която България обвинява граждани на Русия в организирането на четири взрива в оръжейни заводи в страната, създава усещането, че в обвиненията си София е решила да засенчи Прага.

„Самата времева рамка – за последните 10 години, получава се, че или българската страна не е знаела нищо и едва сега, след като в Чехия изведнъж се сетиха за събитията от 2014 г., е решила да надмине чехите и да погледне по-дълбоко в историческата ретроспекция. Или през цялото време те са знаели какво се случва, но по някакви причини не са давали гласност на това“, каза Лавров.

Коментирайки обвиненията на България в причастност към взривове в оръжейни складове, Сергей Лавров каза още, че така може да се стигне и до подозрения в убийството на ерцхерцога Франц Фердинард. „Добре, че все още не сме убили ерцхерцога Фердинанд, но съдейки по всичко, се върви към това“, каза Лавров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мечока е на къса верижка от китайците. РФ е частично колонизирана от Китай.
148
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да очакаме за поскъпване на Агнешкото и Яйцата за Великден да има намеса от страна на Русия :))))))) Американците ще ни бъдат добри Туроператори за летния сезон :))))) ще привлечат Руски туристи на тумби :)))
147
7
 
11
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Гешев,бързо изгони няколко руснака за убийството на Фердинанд. Не може Путин да няма пръст в тая работа.
146
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев винаги може да си измисли и скалъпи удобен външен враг, но не е хванал нито един шпиони пък от натовска държава а такива има. Това хвърля съмнение какво точно прави и само отчита някаква нищоправене за да печели точки за втори мандат.
145
9
 
17
 
! Отговори
Едно преди 2 години
ще кажа. Нашите са яхнали метлата и се ежат на мечока като паленца. Хора слезте на земята и не се задявайте с Русия заради прищевките на Щатите. Ще ядем калъча да го знаете. В труден момент нито Щатите нито НАТО са подкрепили или защитили някого ефективно освен с някоя мижава декларацийка от сорта на , не правете така и то ако имат интерес.Стига сте говорили за този чл.5 от дог.за НАТО защото за толкова години не е прилаган никога и тези които са вярвали са съжалявали горчиво.
144
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 154Хитлер е използвал комунистите за да сплоти народа си. После ги избива като не са му нужни повече и даже напада СССР, но забравя, че срещу него не е разделена западна демокрация с бедни и богати, а комунистическа държава с много сплотен народ, който ще се бие на живот и смърт.
143
8
 
12
 
! Отговори
4 преди 2 години
Няма държава, от която да не ги изгониха.
142
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е терористична държава. Освен да тровят, убиват и взривяват нищо смислено не могат да направят.
141
14
 
11
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
До АнонименБрагодарение на Русия сте русофили, не българи. Никога не сте били и никога няма да бъдете българи!
140
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
лавров е напълно прав, подобна подлизурщина от страна на определени интелектуално осакатени хора без собствено смение е единствено в ущърб на националните ни интереси.
139
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
благодарние на руският народ ние в бг сме българи и не отричаме че наща история доказва всичко че русия ни обичат като народ и нация
138
17
 
11
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Колкото по-далеч от Русия, толкова по-близо до цивилизацията!
137
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руски граждани не трябва да се допускат до територията на ЕС.
136
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И каква е позицията на България бе, специалисте по позициониране? Отхвърлихме супер изгодни проекти, които до сега щяха да са направили стандарта там поне на нивото на средно европейска страна! Къде е Белене? Къде е Бургас - Александропулис? Къде е Южен поток? Все проекти, от които щеше да стичат чисти пари и добре платени работни места! Сега американските тецове на въглища те тровят... Цяла Европа драпа да не изтърве руските транзити, само ние като лалугери още гласуваме за закопалите ги...
135
8
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Целия хаос в който попаднахме дойде от " каскета ". Арестува показно президентския съветник,започнаха протестите и ето резултата. Сега тъпия каскет подхвана някакви измислени обвинения за взривове,шпиони и резултата е - 16% по-скъп газ. И в крайна сметка обикновения човек плаща за простотиите на управляващите и каскета.
134
11
 
6
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Русия е най-мръсната и до погнуса отвратителна страна в цялата световна история. Там са селекционирани чудовищни морални уpоди при, които понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки. През цялата си история тази нация се е въргаляла в лaйнaтa, в които иска да потопи целия свят.
133
9
 
6
 
! Отговори
ПутинКапут преди 2 години
Да гонят всички руски дипломати от руското посолство в София. Да оставят само посланника и една чистачка. И без това и на децата е ясно, че 99% от служителите в посолството им са шпиони.
132
3
 
8
 
! Отговори
От народа преди 2 години
Много глупави политици имаме. Направо ме е срам. Единственото което знаят е как да се краде. Откъде такива *** се навъдиха по нашите земи?!?!?!
131
5
 
8
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 2 години
Националните предатели, русофилите, никога не заемат позицията на България.
130
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя дърт комунистически динозавар с конската мутра няма нужда да дава определения за България.