Многохиляден протест в Прага срещу президента Земан

Поискаха отстраняването му заради проруско изказване
30 апр 2021 09:16, Елка Василева
189
Многохиляден протест в Прага срещу президента Земан
Снимка: архив, БГНЕС

Десет хиляди души демонстрираха в центъра на Прага срещу президента на Чехия Милош Земан заради изказването му, че Русия може да не е замесена във взрива в оръжейно депо през 2014 година, предаде Ройтерс.

По-рано този месец чешкото правителство обяви, че взривът край Върбетице, при който загинаха двама души, е дело на руското разузнаване, и изгони 18 руски дипломати.

Още по темата

Според Милош Земан обаче разследващите не бива да изключват версията, че експлозията е резултат от инцидент.

Заради това изказване в четвъртък се проведоха демонстрации не само в столицата, но и в други чешки градове.

Участниците в протеста настояваха Конституционният съд да отстрани президента заради държавна измяна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
1
 
0
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Не ми е ясно каква държавна измяна е едно добре направено разследване?...На някои хора им е все едно, важното е да не се различават от другите...Само че, истината е тази, която работи и ако в едно разследване набедите невинен, престъпникът ще продължава своите престъпления...Лъжеобвиненията са отлагане на истината и определено никой не печели от това...Да протестираш срещу това да се направи едно добро разследване си е живо престъпление, според мен! А може би и чехите имат комплекси от руснаците
134
1
 
1
 
! Отговори
джо преди 2 години
Хубаво е да се публикува приказката за " Новите дрехи на Царя" Много мъдрост има в старите приказки,но сега не са ни нужни МЪДРЕЦИ, а няколко хиляди глупци които да хвалят "НОВИТЕ" дрехи, вместо един които да каже истината, че ЦАРЯТ Е ГОЛ......
133
1
 
1
 
! Отговори
тя преди 2 години
Той много добре знае , че това не е дело на руснаците ,затова прави такова изказване !
132
8
 
6
 
! Отговори
Рушофилски трол преди 2 години
И нашият пРезидент е с руска заКваска.
131
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ръководени от сащ на сащ такива като земан не им трябва на тях им трябва такива като бб послушни ученици,които се прищна на путин пак ще го твърди
130
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно всичките 10 хиляди протестиращи са водили разследване и знаят истината. Само Земан не а знае.
129
6
 
4
 
! Отговори
А срещу нашия? преди 2 години
Много нелицеприятни категории могат да се кажат за него.Защо не се сещамза нищо положително?Менторства постоянно.Той самият къде е преуспял,вличния живот ли,в кариерата ли(бил е командващ на 6500 човека ВВС,а следтова задкулисно излъчен за президент и избран като наказателен вот)?Трябвада е обединител,но още от началото на мандата си той разделяше,противопоставяшеи инспирираше скандали.Властта му беше недостатъчна.Заслужаваме си го,че се гласи и за още един мандат.Боже спаси нас грешните!
128
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето така се пази демокрация!
127
5
 
3
 
! Отговори
Няма значение преди 2 години
До Чебурашкаама да не мислиш, че когато е създаден ЦЪРКОВНИЯ, сиреч книжовен СЛАВЯНСКИ език, *** по българските земи са говорели него ли? :)))
126
5
 
13
 
! Отговори
Цветната дъга преди 2 години
тая технология я знаем!В Беларус не мина обаче!
125
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога тръгнат хората да искат хлеб и работа тогава ще повярвам,че протестът е истински.Ще избият ромите че взели 50 лв да гласуват и било забранено,а умните и красивите по протестите 3месеца се нагушиха с парици и нема кой да се сети че е АНТИдемократично това нящо.
124
11
 
12
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 2 години
До Христо ХристовРистьо, мама, като си почнал, карай по ред.Номер едно е националният предател със съветско гражданство Гошо Тарабата!!!Номер две е Тодор Живков, забравил, че съществуват българи в Македония, Гърция, Румъния Сърбия и Гърция!Номер три е Жан Виденов, фалирал България, съсипал спестяванията на хората, банковата система,приватизирал 33%от предприятията и опитал се да продаде газовите тръби на България на Матушката ти!
123
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аха многохиляден с има няма 1000 ревльовци снимани от различни ъгли.
122
2
 
7
 
! Отговори
до заслужил граждани преди 2 години
абе що си такъв наивник с изпилен мозък. Колко е да раздадеш на 1000 *** по 50 евра и да им връчиш по един транспарант и да идат да викат под президентството им. Историята с Орешарски е нагледен пример . Орешарски изтегли един милиард а го свалиха с едни 10 милиона за протестърите. Що *** се изредиха на морето с пари от протестите.
121
19
 
17
 
! Отговори
Заслужил гражданин преди 2 години
Ами ето Ви разликата м/у Чехия и България, там гражданското общество излезе само защото техния президент не е осъдил достатъчно остро путинова рассия, а у нас един преЦедент който твърдеше че "Крим е руски" и искаше отпадане на санкциите с/у рассия, и който с вдигнатия си юмрук направи опит за държавен преврат по кремълски сценарий, продължава да има своите застъпници от русофилските партии и сдружения ... А после че чудете защо не можем да ги стигнем чехите, поляците, унгарците, че и румънците
120
12
 
13
 
! Отговори
Сланина и Зурла преди 2 години
Чехите са Чехи,Булгаристанеца е приматочалгар мутрофон!!!!
119
3
 
15
 
! Отговори
ЧИЧО СКРУЧ преди 2 години
10 000 протестанти за повече няма долари
118
10
 
8
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 2 години
До Христо ХристовРистьо, мама, Пасито никога не е бил фактор в политиката. Едва в правителството на Симеон Соцкобургготски стана външен министър!Докато Румен Грипенов беше посочен за президент от генерал Решетников от КГБ!И петоколонниците от БСП го номинираха! Знам, че е сложно да бъде разбрано от оператор на биологична единица като тебе, но това са фактите!!!
117
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Владикогато се прави промяна тя боли, нали за това се борите младите
116
4
 
5
 
! Отговори
Nekoj преди 2 години
Ти за нас не се притеснявай*****************************За вас никой не се притеснява, за прислужници никой никога не се е притеснявал.