Путин може да забрани движението на Навални, но няма да го убие

Организацията може да бъде обявена за екстремистка
Обновена: 30 апр 2021 22:32 | 30 апр 2021 22:25, Нели Христова
117
Путин може да забрани движението на Навални, но няма да го убие
Снимка: БГНЕС

Президентът Владимир Путин предприе стъпки, за да смаже Алексей Навални - засега антикорупционната мрежа на затворения опозиционен лидер получи само забрана да извършва определени дейности. Но съвсем скоро тя може да се превърне в "екстремистка група", което ще прати нейните членове за десетилетие в затвора.

Вече свикнали с насилствено преследване, лейтенантите на Навални могат да бъдат принудени да се покрият, ако московски съд одобри молба от Кремъл да ги класира в същата категория като ислямски фундаменталисти и неонацисти.

"Ако сега мълчим, Русия ще бъде потопена в пълен мрак", предупреди Иван Жданов, ръководител на Фондацията за борба с корупцията. "Мирната политическа дейност ще стане невъзможна. Всеки, който не е съгласен с режима, ще бъде считан за екстремист. Всеки, който е против Путин и неговата група мошеници, ще бъде враг на държавата."

Навални отмени 24-дневна гладна стачка в затвора, след като властите уважиха молбата му да отиде при цивилен лекар заради осакатяващи болки в гърба и изтръпване на ръцете и краката му.

Ходът му дойде, когато ръководителят на централата му в района на Ростов на Дон заяви, че тя е била отвлечена от заподозрени прокремълски бандити. Тя публикува снимки в социалните медии на порязвания, които мъжете са направили, докато са издълбавали два пъти буквата "N" за Навални на ръцете ѝ.

44-годишният Навални излежава присъда от две години и половина по обвинения в измами, за които се смята, че са измислени, за да задушат десетилетната му кампания срещу Путин. Затворът му дойде шест месеца след като беше отровен с "Новичок", а за нападението се твърди, че е извършено от агенти на държавната сигурност по заповед на Путин.

Поддръжниците предупредиха, че кръвните тестове, предоставени от семейството му, показват, че "животът му виси на конец". Впоследствие Навални отхвърли подобни страхове, но нарече себе си "скелет, залитащ около килията си".

Чрез адвоката си той твърди, че властите са го заплашили да го хранят насилствено, предизвиквайки болезненото отношение към психиатричните отделения от съветските епохи. Решението му да прекрати гладната стачка дойде, след като десетки хиляди хора се събраха в над 80 града и градове в цяла Русия с искане за свободата му.

В Санкт Петербург, родният град на Путин, спецполицията задържа около 800 мирни протестиращи, често с насилие. "Не мога да понасям чичо Володя", засмя се един мъж, използвайки прякор за Путин, преди да бъде съборен на земята от полицията за безредици с тасери и палки, припомнят от The Sunday Times.

Ходът за премахване на организацията на Навални е следствие на тежкото смущение на Путин заради видеоклип, който показа двореца му за 1 милиард паунда на Черно море. Видеото е гледано повече от 115 милиона пъти.

Длъжностни лица обвиниха Навални и неговите съюзници в заговор за "цветна революция" - терминът на Кремъл за въстанията, който според него са организиран от западните разузнавателни служби в бившите съветски държави през 2000-те.

Очаква се тази седмица Антикорупционната мрежа да бъде обявена като "екстремистка".

Ако бъде одобрен от съда, екстремисткият етикет ще направи даряването на кампанията на Навални престъпление, наказуемо с осем години затвор. Хората, публикуващи в социалните медии в подкрепа на движението, също биха рискували да попаднат в затвора, а банковите им сметки - замразени. Активистите в групата ще бъдат изправени пред 10 години зад решетките.

Репресиите идват в навечерието на парламентарните избори през септември. Едва всеки четвърти избирател подкрепя управляващата от Путин партия "Единна Русия", според социологическите проучвания. Въпреки че на Навални и неговите съюзници е забранено да създават политическа партия, той призова за тактическо гласуване, за да се нанесе щета на управляващата партия.

Широко се смяташе, че проектът му за "интелигентно гласуване" е намалил броя на местата, заемани от управляващата партия на изборите за градски съвет през 2019 г.

"Те са решили да се опитат да ни унищожат преди изборите, защото имаме потенциал наистина да им развалим плана", казва Ксения Фадеева, ръководител на офисите на Навални в Томск, сибирския град, където беше отровен през август. "Няма да можем да продължим дейността си, ако бъдем признати за екстремисти. Не се страхувам, но съм на ръба."

"Путин може да има силата да забрани движението на Навални, но ще намери за почти невъзможно да премахне несъгласието", казва Татяна Становая, политически анализатор. "Няма да убие движението."

Според проучване на общественото мнение, публикувано в петък от независимия мозъчен тръст "Левада център", 52% от руснаците са загрижени за връщането към вида на масова политическа репресия, която се проведе при съветската власт. Някои активисти на Навални вече са избягали в Европа, за да избегнат ареста.

"Известно време ще бъде трудно и тъмно", каза Навални в съобщение, предадено на адвокатите му от затвора. "Но тези, които дърпат Русия назад, са исторически обречени. Хората няма да се откажат от бъдещето си или от бъдещето на децата си."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
15
 
8
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Руските трроляги почват да заработват копейките. Наемат ги, организират и плащат от Руския център на Шипка 6, ако не знаете. Каквото и да мрънкат, видяхме техния гасудар Расия, кого защитава и за какво се бори. И че е срещу Българската държава.
30
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак си го преместих. Явно ви пращат на статия, ама нищо за Навални не ме интересува.
29
5
 
15
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
е как ще го убие като Шорош плаща много добре, а за пари, пр0ститутките на Навални, правят всичко!
28
2
 
9
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
До Стига бе! Това не е вярно! САЩ от 31 % СБПП /промишлен/ през 1995 вече са с 19,5 % през 2020. А в износа са вече 5-ти.
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време беше
26
2
 
21
 
! Отговори
Стига бе! преди 2 години
До Анонимен"САЩ произвеждат 25% от световния индустриялен продукт." ???те не 'произвждат' те 'генерират'!продукта е в Китай - при САЩ са услуги. :)Следващата версия на COVID ще покаже разликата!
25
4
 
27
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
Това е един голям цирк от страна на Навални! Путин разбира се че няма да ги " убие"!-:)) И защо да го прави?!-:) Та този си заслужи присъдата като крадец с тази далавера крадейки хиляди евра от Френска компания чрез измама! И се опитва да се покаже като " десидент" борещ се за " демокрация"! Лъжлив " демократ"! Това е Навални! И престанете да се подвеждате с този човек! В затвора му е местото! В Русия осъждат престъпниците,з разлика от тук!
24
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимендългове$28 трилиона УСА$11,6 трилиона Китай$280 милиарда Русияв момента инфлацията гони 40-50%Смятай кой каво го чака!
23
17
 
3
 
! Отговори
путин е зъл преди 2 години
оказа се взривените складове са гръмнати от руски шпиони по заповед на малкото зло пу.загинаха българи.
22
5
 
19
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
И една страхотна новина от тази вечер. Русия отмени полетите до България. Радвайте се, ура братя, спечелихте, ударихте джакпота. Сега ще дойдат американците и южнокорейците......
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 22Ако на "Уолстрийт" му казваш производство ....Дори айфоня им го сглобяват в Китай
20
4
 
22
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Навални, неволни..... Русия хубава, Русия лоша!И какво печели България 25 % по високи цени на газта (за не посветените това е диверсификация, американски, азерския и турски газ). То за какво ни да сме транзитен терминал N1 и да прибираме милиони без да сме платили и стотинка. Нека глупавите турци да са транзистори. То и туристи от Русия не са ни нужни.....
19
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е на 148 място по свобода на печата, Турция е на 157 място и 2-те страни са след България- 112 място. И в тези диктаторски страни, сценаристите приеха да се откриват безброй много избирателни секции.
18
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В моментаСАЩ произвеждат 25% от световния индустриялен продукт.Следва Китай с 15,8%Русия - 1,68%Без коментар.
17
5
 
15
 
! Отговори
дрън дрън глупости преди 2 години
Путин е доволен от тези 'умни' и 'разсъдливи' 'опозиционери'.Само им е пресекъл заплащанията - Никой няма да убива! Играе си с тях на дама че за друго не им стига капацитета.:):)
16
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственото спасение за човечеството е да бъде изолирана Русия.Тя разпространява вируса на омразата и фашизма.Днес американската дипломатическа мисия в Москва е спряла да издава визи на руснациНай-после.
15
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ох, много съм загрижен убиецът Путин да не убие демократа навални! Ох, добре че скъсахме с Русия и сега сме със зашада и можем да бегаме на запад да мием улици и да проcтитуираме да изкарваме евра! Ох!
14
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Диваци
13
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На путин ботовете по един тертип плюят по всеки свестен човек. Жалки гладкомозъчни твари.
12
7
 
15
 
! Отговори
Само така ! преди 2 години
Съдейки по *** ата статия и безпомощното подсмърчане, Кремъл прави точно това което трябва!