Путин може да забрани движението на Навални, но няма да го убие

Организацията може да бъде обявена за екстремистка
Обновена: 30 апр 2021 22:32 | 30 апр 2021 22:25, Нели Христова
117
Путин може да забрани движението на Навални, но няма да го убие
Снимка: БГНЕС

Президентът Владимир Путин предприе стъпки, за да смаже Алексей Навални - засега антикорупционната мрежа на затворения опозиционен лидер получи само забрана да извършва определени дейности. Но съвсем скоро тя може да се превърне в "екстремистка група", което ще прати нейните членове за десетилетие в затвора.

Вече свикнали с насилствено преследване, лейтенантите на Навални могат да бъдат принудени да се покрият, ако московски съд одобри молба от Кремъл да ги класира в същата категория като ислямски фундаменталисти и неонацисти.

"Ако сега мълчим, Русия ще бъде потопена в пълен мрак", предупреди Иван Жданов, ръководител на Фондацията за борба с корупцията. "Мирната политическа дейност ще стане невъзможна. Всеки, който не е съгласен с режима, ще бъде считан за екстремист. Всеки, който е против Путин и неговата група мошеници, ще бъде враг на държавата."

Навални отмени 24-дневна гладна стачка в затвора, след като властите уважиха молбата му да отиде при цивилен лекар заради осакатяващи болки в гърба и изтръпване на ръцете и краката му.

Ходът му дойде, когато ръководителят на централата му в района на Ростов на Дон заяви, че тя е била отвлечена от заподозрени прокремълски бандити. Тя публикува снимки в социалните медии на порязвания, които мъжете са направили, докато са издълбавали два пъти буквата "N" за Навални на ръцете ѝ.

44-годишният Навални излежава присъда от две години и половина по обвинения в измами, за които се смята, че са измислени, за да задушат десетилетната му кампания срещу Путин. Затворът му дойде шест месеца след като беше отровен с "Новичок", а за нападението се твърди, че е извършено от агенти на държавната сигурност по заповед на Путин.

Поддръжниците предупредиха, че кръвните тестове, предоставени от семейството му, показват, че "животът му виси на конец". Впоследствие Навални отхвърли подобни страхове, но нарече себе си "скелет, залитащ около килията си".

Чрез адвоката си той твърди, че властите са го заплашили да го хранят насилствено, предизвиквайки болезненото отношение към психиатричните отделения от съветските епохи. Решението му да прекрати гладната стачка дойде, след като десетки хиляди хора се събраха в над 80 града и градове в цяла Русия с искане за свободата му.

В Санкт Петербург, родният град на Путин, спецполицията задържа около 800 мирни протестиращи, често с насилие. "Не мога да понасям чичо Володя", засмя се един мъж, използвайки прякор за Путин, преди да бъде съборен на земята от полицията за безредици с тасери и палки, припомнят от The Sunday Times.

Ходът за премахване на организацията на Навални е следствие на тежкото смущение на Путин заради видеоклип, който показа двореца му за 1 милиард паунда на Черно море. Видеото е гледано повече от 115 милиона пъти.

Длъжностни лица обвиниха Навални и неговите съюзници в заговор за "цветна революция" - терминът на Кремъл за въстанията, който според него са организиран от западните разузнавателни служби в бившите съветски държави през 2000-те.

Очаква се тази седмица Антикорупционната мрежа да бъде обявена като "екстремистка".

Ако бъде одобрен от съда, екстремисткият етикет ще направи даряването на кампанията на Навални престъпление, наказуемо с осем години затвор. Хората, публикуващи в социалните медии в подкрепа на движението, също биха рискували да попаднат в затвора, а банковите им сметки - замразени. Активистите в групата ще бъдат изправени пред 10 години зад решетките.

Репресиите идват в навечерието на парламентарните избори през септември. Едва всеки четвърти избирател подкрепя управляващата от Путин партия "Единна Русия", според социологическите проучвания. Въпреки че на Навални и неговите съюзници е забранено да създават политическа партия, той призова за тактическо гласуване, за да се нанесе щета на управляващата партия.

Широко се смяташе, че проектът му за "интелигентно гласуване" е намалил броя на местата, заемани от управляващата партия на изборите за градски съвет през 2019 г.

"Те са решили да се опитат да ни унищожат преди изборите, защото имаме потенциал наистина да им развалим плана", казва Ксения Фадеева, ръководител на офисите на Навални в Томск, сибирския град, където беше отровен през август. "Няма да можем да продължим дейността си, ако бъдем признати за екстремисти. Не се страхувам, но съм на ръба."

"Путин може да има силата да забрани движението на Навални, но ще намери за почти невъзможно да премахне несъгласието", казва Татяна Становая, политически анализатор. "Няма да убие движението."

Според проучване на общественото мнение, публикувано в петък от независимия мозъчен тръст "Левада център", 52% от руснаците са загрижени за връщането към вида на масова политическа репресия, която се проведе при съветската власт. Някои активисти на Навални вече са избягали в Европа, за да избегнат ареста.

"Известно време ще бъде трудно и тъмно", каза Навални в съобщение, предадено на адвокатите му от затвора. "Но тези, които дърпат Русия назад, са исторически обречени. Хората няма да се откажат от бъдещето си или от бъдещето на децата си."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
7
 
1
 
! Отговори
до 8 преди 2 години
Путинчо я пие най-редовно. Сигурно е добра.
10
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко но това е! Всички виждат, че Путин е убиец, но вместо да го осъдят, те го защитават. Срам ме е от подобни птеродактили!
9
6
 
16
 
! Отговори
Вълци у овчи кожи преди 2 години
Това на знамето повече прилича на талибански главатар!Може би не случайно ги затварят за тероризъм и екстремизъм!
8
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин кога ще си даде оставката като Бойко, поне веднъж? Нали Бойко е дикратора според нашите путинисти.
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какви са резултатите от последните изследвания на ypината на Навални, добри ли са показателите?
6
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоталитарна дупка с джудже комплексар за пожизнен цар.
5
6
 
13
 
! Отговори
Айде де! писна ни! преди 2 години
Пуснете последната новина че го местят в моргата и стига сте ни мъчили!Моля, моля, моля, моля, моля, моля, моля, моля, моля, моля!
4
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление Путин си има работа не с някой буден народ.Руският народ все още спи дълбок болшевишки сън. Дали ще се събуди скоро и изобщо дали ще се събуди - не се знае. Не случайно комунизма се задържа толкова дълго в Русия.Булат Окуджава - един от най-известните бардове на Русия е казал още преди 40 години:"Ние не сме просто роби, които страдат от тегобите на робството,ние сме роби, които се гордеят със своето робство"
3
6
 
23
 
! Отговори
Тиквен пастет преди 2 години
Айде по-бързо да завършват 'Северен Поток -2' че ще натворим всякякви виртуални глупости под американски натиск!Я пак мистичните двама КГБ агенти няма да отровят с английски Новичок някой, я пак Русия ще e взривила нещо - като метерит от преди 300 млн години, я руските хакери ще хакнат всички сървъри във и извън мрежата, я Навални ще стане светец...
2
8
 
10
 
! Отговори
Путин преди 2 години
да го гръмне този гаден соpoсoид! Хубаво ще стори! Писна ми мицирките да пишат за него!
1
3
 
17
 
! Отговори
44772 преди 2 години
Една и съща ръка е рисувала портрета на Навални и потрета на Флойд. Единият след смъртта си разбуни САЩ. Другият не можа да изпълни поставената задача и сега се напъват да го видят мъртъв мъченик. Нужно е повече въображение...