Без руснаци по морето, Русия спира полетите на своите туристи за България

Ситуацията е сложна заради напрежението Москва-София
4 май 2021 19:07, Анисия Иванова
1157

Русия спира полетите на свои туристи за България - за това алармираха от Регионалната туристическа камара. Това се случва след призива на руския политик Владимир Жириновски, един от най-горещите привърженици на президента Владимир Путин, който поиска държавата официално да забрани купуването на имоти в България, както и пътуванията до страната ни с туристическа цел.

След като британските и германските туроператори анулираха полетите до България за месеците май и юни, сега това се случва и с полетите от Русия.

"Полетите им за Бургас за месец май са отменени, като следваща дата не е поставена. Също така имаме информация от руски граждани, че в момента нашето посолство не издава визи за България. Визи се издават само за смесените бракове", заяви Христина Славова от Бургаската регионална туристическа камара.

Още по темата

В Поморие, дори в квартала, станал известен като "Малката Москва", не се чува руска реч. Няма ги собствениците на имоти, които си идват през лятото в България.

"Резервации правят. Всички очакваха решението при какви условия ще се влиза в България, но на този етап предплата не взимаме от руски туристи, тъй като миналата година се налагаше да ги връщаме. И миналата година имахме много резервации, но всички знаем какво се случи през сезона", обясни управителят на хотел в Поморие Деляна Цонева.

Александър от две години живее в България. Казва, че след забраната да пътуват в Турция сега руснаците няма да почиват и на нашето море.

"Все едно е какво е казал Жириновски, главно е това, което е казал диктаторът. А диктаторът отмени полетите за България, както знаете преди това ги отмени и за Турция. На този етап всички полети са забранени. Пропагандата е, че България не може да приеме тези полети, разбира се това не е така. Досега летяха, нямаше проблем", категоричен е Александър Викторович.

Миналото лято спадът на руските туристи е бил 60-70%, на места до 80% основно заради пандемията. От бранша казват, че сега ситуацията е още по-сложна заради напрежението в дипломацията между България и Русия.  

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева по
Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
755
18
 
13
 
! Отговори
опетков преди 2 години
Нещастен е този народ на който диктаторът му нарежда къде и кога да ходи на курорт. Представяте ли си това да се случи у нас. Незабавно ще бъде изритан от власт. Нагло е поведението на руските управници, които са се *** до ушите, но решават да "накажат" държавите, решили да се борят за собствения си суверенитет и да не им позволяват диверсии на руски агенти и шпионаж.
754
5
 
29
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
Русия възстанови полетите до Египет, руските туристи ще отидат на плажовете на Шарм ел Шейх и няма да им е по-зле. А ние какво ще спечелим от това?
753
9
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Е НАЛИ ВСЕКИ ДЕН СИПЕМ ПОМИЯ ВЪРХУ РУСИЯ И ИЗНАМИРАМЕ НЯКАКВИ СИ УЖ "РУСКИ ШПИОНИ" ТАКА ЩЕ Е. ТУРИСТИЧЕСКИЯ СЕЗОН УМИРА. ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ЗА ДЪЛБАЕТЕ ПРОТИВ РУСИЯ. ТЯХНИТЕ ТУРИСТИ ЩЕ ГИ ГРАБНАТ ГЪРЦИТЕ ИЛИ ТУРЦИТЕ А ВИЕ С ПРЪСТ В УСТАТА И ЕДНА СТОМНА СТУДЕНА ВОДА.
752
4
 
12
 
! Отговори
към к.931 преди 2 години
Лесно е да се обявиш за отявлен русофоб в целия ЕС, но трябва да се осигуряват заплати, а те хич не са ниски, на висши чиновници от МВнР и на висшите прокурори. Тези господа не взеха предвид истината, че руските летовници не са шпиони и саботьори, силно раздухаха дипломатическия скандал и Русия "отговори"...
751
2
 
20
 
! Отговори
Пак благодарим преди 2 години
Руснаците ще ни помогнат да съкратим мутрите с хотелите по морето!Пак е от полза!
750
10
 
22
 
! Отговори
ти да видиш преди 2 години
"А диктаторът отмени полетите за България". А защо ги отмени бе шушляк,да не би защото управляващата ни шайка му се изплю в лицето с измиселните от най-големите терористи(сащ) теории на шпионаж,отравяния и т.н.,само и само да угодят на най-големият терорист на света-сащ.Защо не възстана и не възропта,когато боко и сие буквално казаха че не искат да имат нищо общо с Русия,това беше абсолютен знак,за случващото се сега.***...
749
6
 
17
 
! Отговори
Тикволандия преди 2 години
Типично по български. Който не работи в туристическият бранш му е все едно ще има ли руснаци на нашето Черноморие или не."Яс не сакам на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле".
748
19
 
16
 
! Отговори
Караибрахим преди 2 години
Много добра новина- нямаме нужда от пияни какараски по морето. Миналата година за пръв път от 15 години бях на плаж на Слънчака- беше красота! Сега остава и да бутнат 60% от копторите, да залесят отново и може би след 5-6 години наистина ще имаме черноморска ривиера, а не съветски нужник. А колхозниците спокойно да си ходят в Крим и да се печат покрай паркираните ръждиви танкове и гаубици по плажовете. Наистина мноооого много добра новина за България!
747
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2019 г. ако не се лъжа, на почивка в БГ идваха около 700 хил. руснаци, а няколко десетки хиляди закупиха апартаменти във Варна, Бургас, Поморие и др. Миналата година заради коронавируса и натегнатите отношения между БГ и Русия броят на руските летовници силно намаля. Тази година е пикът на изгонените от Чехия и България руски дипломати. Да се надяваме, че ГлПр и МВнР ще се раздвижат по осигуряване на чуждестранни летовници в България, защото едно е да се обявиш за отявлен русофоб, но трябва
746
10
 
7
 
! Отговори
Хаджи Тошко Трифонов преди 2 години
РУСНАЦИТЕ НЯМАТ ЕВРО...РУСНАЦИТЕ НЕ МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ В ГЪРЦИЯ !ТУК ТАМЕ ХОДЯТ В ЙЕМЕН ПРИ ХУСИТЕ , И В БАНГЛАДЕШ -- НА ОГРОМНАТА ДЕЛТА НА РЕКА ГАНГ.И В ХУРГАДА И ШАРМ ЕЛ ШЕЙХ В МИСИР , НО ОТКАКТО ИМ СВАЛИХА САМОЛЕТА СЪС 224 ПЪТНИКА В 2016 ГОДИНА , МИСИРСКИТЕ ПРО-ТУРСКИ ФАНАТИЦИ....И ПУТИН ГИ СПРЯ ЗА МИСИР .
745
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Интереса клати феса!"Просто тука се уляха.Защо Русия се разбира по-добре с историческия си враг -Турция отколкото с нас, а?
744
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слънчев бряг трябва да се срине, Поморие също, половината Синеморец също, новият Созопол- също, новият Несебър - също, всичките бетонни струпеи на мутрите, това не е море, а гетото Люлин. Какви туристи, какви пет лева. *** от запада за дрога и буклучав мърляв секс и руснаци, на които да им се чудиш на акъла какво правят в тая *** с парите си. Малки семейни хотели по морето - това е истината. Човешки облик.
743
14
 
12
 
! Отговори
кристина преди 2 години
браво на Путин!!! Не може в такава изострена враждебна обстановка да излага на риск хората си, всеки гражданин на руската федерация, трябва да е защитен максимално. Американците, толкова натискат за война в черно море, че как да пуснеш хората на почивка.. особено и в неблагодарната страна, дължаща двойното си освобождение на русия..продала майка си и баща си обаче, за пари, пачки в чекмеджета, кюлчета :( може би ситуацията би била друга, ако имахме 4 руски бази със символичен наем..???
742
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Руснаците им забраняват да ходят в България защото ще видят че българите живеят по-добре от тях и ще зпочнат да попиват идеи против Путин.
741
10
 
20
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Последната мина която ни подложи Бочко за да има с какво да ни вика "виждате ли като ме няма нищо не върви. Безродни предатели
740
16
 
15
 
! Отговори
Мечо преди 2 години
Да "гроздето е кисело", а истината е, че обикновения руснак обедня и няма кой да се качи на самолетите, които уж ги спряха, а Путин за да скрие този факт си намира външни врагове. Мужиците за по евтино си позволяваха да почиват в Турция и България, сега от немотия ще си седят по селата и ще псуват враговете посочени от Путин.
739
12
 
18
 
! Отговори
Петко преди 2 години
Каквото и да си говорим, нормалните руски граждани не могат да си позволят да поддържат и посещават имот в България. Средната заплата в Русия е по-ниска от тази в област Враца и разликата се увеличава. Иначе спирането на полетите до Турция и България е отчаят опит да спрат изтичането на кеш от страната. Някой ден, когато петрола се вдигне, може да ги пуснат на море.
738
11
 
12
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
Супер Аман от тези алкохолици
737
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив ще дойдат. Последните години се вижда увеличаване на туризма с коли от западна Европа. Просто трвбя да си изчистим името на бивша соц губерния и ще дойде и това време. По вашата логика руснаците понеже идват 20г вече в този си вид и какво? Курортите западат, защото не са платежоспособни. Набийте си го в глупавите шопскии кратуниии. Както и вие не сте платежоспособни за Гърция и просто им отбивате номера. Но мечтаят за други туристи.
736
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние пък спряхме директните полети от софия до щатите !