"Пълзяща окупация": Как Русия показва мускули в най-малкото море

На брега на Азовско море се готвят за нападение
5 май 2021 20:12, Нели Христова
118
"Пълзяща окупация": Как Русия показва мускули в най-малкото море
Снимка: БГНЕС

Нарисувана с камуфлажни цветове от сиво и зелено, украинската лодка на брегова охрана 23 прорязва вълните в бурното Азовско море.

В задната част стрелецът здраво стиска дръжките на единична тежка картечница, внимателно сканирайки хоризонта за всяка заплаха.

След един час, който крайбрежния патрул прекарва в бурно море на около 5 морски мили от украинския бряг, радио съобщение се чува над тътенът от дизеловите двигатели и внезапно се появява леко въоръжен кораб.

"Лодка 23, това е лодка 444", казва глас с руски акцент. "Напомняме ви да спазвате безопасно разстояние", предупреждава операторът.

На хоризонта се очертава руски кораб за защита на брега, плаващо стоманено напомняне за нарастващата военноморска сила, която се сглобява в моретата отвъд. Посланието е ясно: не отивайте по-далеч.

"Ако не се върнем, ще имаме проблеми", казва управляващият Николай Левицки, от украинската морска гвардия пред екип на CNN.

Руското министерство на отбраната не крие какво би могло да предизвика отказът от отстъпление. Страната демонстрира своите мускули в едно от най-малките морета в света, като пусна драматични изображения на кораби, изстрелващи баражи от ракети, прорязващи вълните.

Кремъл настоява, че това е само морска тренировка, учение, което не представлява заплаха за никого. Властите говорят за  флотилия от 15 кораба, които се отправят от Каспийско море без излаз на море през канал от 100 км с 13 шлюза към басейна на Черно море.

Но украински военни, намиращи се само на няколко мили, наблюдават със загрижеността  натрупването на военна мощ.

"През последните две седмици стана по-опасно, тъй като Руската федерация изпрати няколко десантни кораба от Балтийско и Северно море",  казва капитан Роман Гончаренко от украинския флот в Мариупол. "Официално това са учения. Но тези кораби все още са тук в тази област и според нашето виждане това може да бъде опасно", допълва той пред CNN от палубата на съветския "Донбас" -  ръждясал кораб за търсене и спасяване, построен през 1969 г. и скачен в пристанищния град.

Струпване по суша и вода

Струпването на военноморски сили предизвиква международна тревога заради неотдавнашеният прилив на руски сухопътни сили близо до границата с Украйна и в Крим, анексиран от Русия през 2014 г.

Десетки хиляди руски войски, подкрепени от бронирани колони, бяха забелязани да се насочват към Източна Украйна, където подкрепяните от Русия бунтовници водят сепаратистка война с правителствени сили, в която загиват хиляди.

Украинският президент Владимир Зеленски даде безпрецедентен достъп на CNN миналия месец до военната зона, като отиде на най-предните позиции в знак на подкрепа за своите фронтови войски.

Кремъл също заяви, че струпванията са само военни учения и в крайна сметка обявяват съкращаване на въоръжените сили в края на миналия месец, въпреки че американските власти казват, че не е ясно колко руски войски са изтеглени назад.

Говорителят на американския Пентагон Джон Кирби заяви в понеделник, че по границата с Украйна и в Крим има "все още немалко" руски сили.

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен ще бъде в Киев тази седмица, за да се срещне с украинския си колега и Зеленски. Държавният департамент казва, че възнамерява да "потвърди" подкрепата на САЩ за Украйна в лицето на продължаващата агресия на Русия.

Украйна твърди, че сегашната агресията нарушава международното право, като ограничава достъпа до Азовско море, което Русия и Украйна се споразумяха да споделят през 2003 г.

Украинските власти твърдят, че търговското корабоплаване по ключов маршрут на изток е изправено пред допълнителни проверки и закъснения, но Русия настоява, че трафикът не е забранен.

Това не е първият път, когато Русия упражнява морската си сила спрямо Украйна. През 2018 г. руската брегова охрана се качи на украински влекач в района. Руски кораби стреляха по украински военноморски кораиби и задържаха 24 моряци. И двете страни взаимно се обвиниха в нарушаване на морските закони.

Американските кораби също са предизвиквани от Русия. По-рано тази година ниско преминаване от руски военен самолет в Черно море беше засвидетелствано от палубата на американския миноносец USS Donald Cook.

"Пълзяща окупация"

Напрежението във водите на Азовско море се вижда и на сушата. В Мариопол десетина украински морски пехотинци, облечени в бойна екипировка и балаклави, практикуват маневри, патрулират на пристанището с пушките си в готовност, провеждайки, както те казват, антисаботажни учения.

Украинските военноморски служители казват, че нямат друг избор, освен да планират евентуално руско нападение и че още сухопътни сили са в готовност, за да бъдат разположени в случай на нападение.

Те вече наричат ​​руските действия на Азовско море "пълзяща окупация" на региона.

"Руските кораби се държат все по-агресивно, влизайки в скрити райони или места, където трябва да имат разрешение от украинските власти", казва Левицки, командир на патрулната лодка.

След като корабът на украинската брегова охрана беше предупреден от руския кораб да се оттегли, тъй като е прекалено близо, екипът на CNN пита какво ще се случи, ако корабът не се върне обратно. Кормчията извиква: "Би било много опасно", а Левицки ги поглежда неодобрително и невъзмутимо и казва само: "Може и да не е на добро“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
8
 
18
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Не знаех че руснаците говорят с руски акцент ???Руския език е украйнски .
61
25
 
8
 
! Отговори
За това са в Азовско преди 2 години
Навряли са си корабите на сигурно в Азовския залив от страх защото Черно Море кръстосват Американски кораби на НАТО и току виж отнесли някой шамар в Черно Море.
60
16
 
13
 
! Отговори
истина преди 2 години
Абсолютно си прав руснаците в цялата си история никога не са били свободни хора от царете им, като се мине през червените диктатори и до ден днешен.
59
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПомнещРуснаците не стават за нищо. Затова винаги са имали диктатори и авторитарни лидери за управляващи. Без да им наредят не смеят да си излязат от землянките. Даже и в къщи не смеят да шукнат за политика, щото ще ги чуе някой ...
58
4
 
24
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Тия украинци,да се радват че Сталин не е жив!?....
57
8
 
32
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
До 63 Много си прав! Който познава добре Русия.Трябва да знае,че руснаците са националисти! Решат ли да празнуват.Се веселят като руснаци! Но обявят ли някого за враг! Ще го гонят и в отвъдното,па до последният руснак! Така както Хитлер до бункера му в Германия!-:) Децата днес лесно се подвеждат! Ние обаче,няма как!
56
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами Украйна да се надява на Сащ и Нато, когато надъхана вземе, че направи някой умен ход. То Грузия се бе подвела по същия начин и бе нашамарена за отрицателно време. Русия в момента е най силна във военно отношение и най вече откъм кадри и боен дух. Натовските войски...вижте ги нашите и ще ви стане ясно за всички останали. Нямат мотивация, изнежени, пълно с меки китки и жени. Една атака срещу Русия е предварително обречена.
55
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
,хъм" ли си " мъм" ли си все тая!-:) Много грешиш! Американофиле си личи ти! Виж сега Дечо.Русия е достоен противник на Америка! Какво са ти говорили,чул и знаеш,през краткият си животец.Ми е все тая!-:) Русия си е в родината! И една САЩ не я плаши изобщо! Имат и ресурса и куража да се пазят сами! За разлика от нас! Ако го нямаха,Америка да ги беше прецапала до сега,както Либия,Ирак и да не изброявам! САЩ знае това,за разлика от теб! Изиграй една игра в нета и не се бутай между шамарите!-:)
54
3
 
33
 
! Отговори
джо преди 2 години
Много жалка статия, написана да се плашат децата. Авторката трябва, все пак да отчете факта, че не ядем доматите с колците. Хайде напишете нещо стойностно , стига с тия плоски клишета. В момента в който се напише CNN , всичко става като проповед от инквизитор...... всичко е догма и няма нищо друго. За всичко са виновни Руснаците и там хората се "изяждат сами" Поне малко се засрамете бе хора.
53
3
 
32
 
! Отговори
malart преди 2 години
"Американските кораби също са предизвиквани от Русия. По-рано тази година ниско преминаване от руски военен самолет в Черно море беше засвидетелствано от палубата на американския миноносец USS Donald Cook." Въпросът е какво правят американски военни кораби в Черно море. Какво демонстрират и за пред кого
52
32
 
5
 
! Отговори
Хъм преди 2 години
Вероятно да си правят ученията в Азовско, защото ако корабите им излязат в Черно море, рискуват да бъдат потопени от някон американски кройцер.
51
7
 
30
 
! Отговори
българин преди 2 години
Навални,вече не е интересен!-:) И нашите Американофилчета млади,вдянаха,че Путин е прав! Нищо че е " диктатор" според тях!-:) То 31 г вече,им го набиваха в главите българските " демократи"!-:) Навални,е просто един крадец,на хиляди евра от Френска компания! И за да избегне затвора,използва възможноста да се впише,като " десидент демократ"! Номера му просто не мина!-:))
50
42
 
5
 
! Отговори
Ужасена преди 2 години
Най големия враг на България е Русия. България и НАТО трябва заедно да унищожим русия.
49
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПомнещСбърканите русофили се кълнете в българското знаме, но си мислите, че се кълнете в руското.
48
5
 
6
 
! Отговори
do 46 преди 2 години
До Помнещ...kolega priasediniavam se kam teb ..i az ponaznaivam kak se darji Kalashnikov i sashto kletva sam polagal !!!
47
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 50"С ракети ли стреляш"Не, стрелям с пистолет и ловно оръжие. Вие само се пробвайте и ще видите какво ще ви се случи. И Червената армия няма да ви помогне.
46
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да. Пиндостан контролира и нарежда и на ЕС и на Укропите и на Чехите и на нас. Ние не само позволихме сами това. Ние многомилиардно финансираме пиндостанския отановски инструмент да ни подтиска.
45
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целта на Радев е Българиямда бъде окупирана след незаконен и манипулиран референдум, че уж иска да е част от Русия. Затова въведоха машини, за да могат да ги манипулират.
44
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПомнещКлел си се в БЪЛГАРСКОТО знаме, предател!Аз съм изкарал и аз две години в ракетни войски, и редовно ходя да стрелям, за да се оправим с такива, дето сте готови да лижете руски ботуш за сметка на Майка България!
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Орландо все още ли плаче за изгубеното си куче?