"Пълзяща окупация": Как Русия показва мускули в най-малкото море

На брега на Азовско море се готвят за нападение
5 май 2021 20:12, Нели Христова
118
"Пълзяща окупация": Как Русия показва мускули в най-малкото море
Снимка: БГНЕС

Нарисувана с камуфлажни цветове от сиво и зелено, украинската лодка на брегова охрана 23 прорязва вълните в бурното Азовско море.

В задната част стрелецът здраво стиска дръжките на единична тежка картечница, внимателно сканирайки хоризонта за всяка заплаха.

След един час, който крайбрежния патрул прекарва в бурно море на около 5 морски мили от украинския бряг, радио съобщение се чува над тътенът от дизеловите двигатели и внезапно се появява леко въоръжен кораб.

"Лодка 23, това е лодка 444", казва глас с руски акцент. "Напомняме ви да спазвате безопасно разстояние", предупреждава операторът.

На хоризонта се очертава руски кораб за защита на брега, плаващо стоманено напомняне за нарастващата военноморска сила, която се сглобява в моретата отвъд. Посланието е ясно: не отивайте по-далеч.

"Ако не се върнем, ще имаме проблеми", казва управляващият Николай Левицки, от украинската морска гвардия пред екип на CNN.

Руското министерство на отбраната не крие какво би могло да предизвика отказът от отстъпление. Страната демонстрира своите мускули в едно от най-малките морета в света, като пусна драматични изображения на кораби, изстрелващи баражи от ракети, прорязващи вълните.

Кремъл настоява, че това е само морска тренировка, учение, което не представлява заплаха за никого. Властите говорят за  флотилия от 15 кораба, които се отправят от Каспийско море без излаз на море през канал от 100 км с 13 шлюза към басейна на Черно море.

Но украински военни, намиращи се само на няколко мили, наблюдават със загрижеността  натрупването на военна мощ.

"През последните две седмици стана по-опасно, тъй като Руската федерация изпрати няколко десантни кораба от Балтийско и Северно море",  казва капитан Роман Гончаренко от украинския флот в Мариупол. "Официално това са учения. Но тези кораби все още са тук в тази област и според нашето виждане това може да бъде опасно", допълва той пред CNN от палубата на съветския "Донбас" -  ръждясал кораб за търсене и спасяване, построен през 1969 г. и скачен в пристанищния град.

Струпване по суша и вода

Струпването на военноморски сили предизвиква международна тревога заради неотдавнашеният прилив на руски сухопътни сили близо до границата с Украйна и в Крим, анексиран от Русия през 2014 г.

Десетки хиляди руски войски, подкрепени от бронирани колони, бяха забелязани да се насочват към Източна Украйна, където подкрепяните от Русия бунтовници водят сепаратистка война с правителствени сили, в която загиват хиляди.

Украинският президент Владимир Зеленски даде безпрецедентен достъп на CNN миналия месец до военната зона, като отиде на най-предните позиции в знак на подкрепа за своите фронтови войски.

Кремъл също заяви, че струпванията са само военни учения и в крайна сметка обявяват съкращаване на въоръжените сили в края на миналия месец, въпреки че американските власти казват, че не е ясно колко руски войски са изтеглени назад.

Говорителят на американския Пентагон Джон Кирби заяви в понеделник, че по границата с Украйна и в Крим има "все още немалко" руски сили.

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен ще бъде в Киев тази седмица, за да се срещне с украинския си колега и Зеленски. Държавният департамент казва, че възнамерява да "потвърди" подкрепата на САЩ за Украйна в лицето на продължаващата агресия на Русия.

Украйна твърди, че сегашната агресията нарушава международното право, като ограничава достъпа до Азовско море, което Русия и Украйна се споразумяха да споделят през 2003 г.

Украинските власти твърдят, че търговското корабоплаване по ключов маршрут на изток е изправено пред допълнителни проверки и закъснения, но Русия настоява, че трафикът не е забранен.

Това не е първият път, когато Русия упражнява морската си сила спрямо Украйна. През 2018 г. руската брегова охрана се качи на украински влекач в района. Руски кораби стреляха по украински военноморски кораиби и задържаха 24 моряци. И двете страни взаимно се обвиниха в нарушаване на морските закони.

Американските кораби също са предизвиквани от Русия. По-рано тази година ниско преминаване от руски военен самолет в Черно море беше засвидетелствано от палубата на американския миноносец USS Donald Cook.

"Пълзяща окупация"

Напрежението във водите на Азовско море се вижда и на сушата. В Мариопол десетина украински морски пехотинци, облечени в бойна екипировка и балаклави, практикуват маневри, патрулират на пристанището с пушките си в готовност, провеждайки, както те казват, антисаботажни учения.

Украинските военноморски служители казват, че нямат друг избор, освен да планират евентуално руско нападение и че още сухопътни сили са в готовност, за да бъдат разположени в случай на нападение.

Те вече наричат ​​руските действия на Азовско море "пълзяща окупация" на региона.

"Руските кораби се държат все по-агресивно, влизайки в скрити райони или места, където трябва да имат разрешение от украинските власти", казва Левицки, командир на патрулната лодка.

След като корабът на украинската брегова охрана беше предупреден от руския кораб да се оттегли, тъй като е прекалено близо, екипът на CNN пита какво ще се случи, ако корабът не се върне обратно. Кормчията извиква: "Би било много опасно", а Левицки ги поглежда неодобрително и невъзмутимо и казва само: "Може и да не е на добро“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
39
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е най-големия к*р*е*т*е*н в историята на РусияAко не беше правил всичките глупости които направи, Украйна още щеше да е в съветска орбита.
1
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Но украински военни, намиращи се само на няколко мили, наблюдават със загрижеността натрупването на военна мощ.Руснаците закарали десетина кораба на над половин век, украинците изцапали памперсите. Съвременна комедия.Е, няма сценарии украинците да прокопсат, но това си е лично тяхна драма. ЕС и САЩ ще ги финансират колкото да не умрат от глад и да възспират Русия. През останалото време ще цъкаме с езици и ще гледаме такива комедии.