Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата

Събитието ще бъде открито с церемония в Европейския парламент в Страсбург
9 май 2021 08:50, Петя Славова
75
Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата
Снимка: БГНЕС

Отбелязваме Деня на Европа. Той  е посветен на мира и единството и в него си си припомняме идеята на френския външен министър Робер Шуман от 1950 година - за създаване на нова форма на политическо сътрудничество в Европа.

Днес е и Деня на победата. В Москва се очаква традиционния парад на Червения площад. Там вече се проведе генерална репетиция с участието на 12 хиляди военнослужещи, над 190 единици военна техника и 76 самолета и хеликоптера. В нощта на 8 срещу 9 май 1945 г. в източното берлинско предградие Карлохорст се състои официалната церемония по подписването на акта за безусловна капитулация на нацистка Германия.

Още по темата
 

С това се слага край на Втората световна война в Европа. Новината за капитулацията на Германия обикаля като светкавица целия свят, припомня Агенция "Фокус". В СССР тя е посрещната с особено грандиозно ликуване. Милиони хора излизат по улиците на градовете и селата в цялата страна. Москва отбелязва този ден с грандиозен салют.

Тази година Денят на Европа съвпада с Конференцията за бъдещето на Европа - форум, който ще даде възможност на европейските граждани до средата на 2022 година да изразят мнението си чрез специалната многоезична онлайн платформа за това каква промяна искат да настъпи в общността, предава БНР.

По време на обсъжданията на гражданите ще се даде възможност и за участие в дебати, посветени на приоритетните за съюза теми като - климатичните промени, здравеопазването и дигиталната трансформация.

Събитието ще бъде открито с церемония в Европейския парламент в Страсбург.

Въпреки споровете дали с тази конференция не се нарушават европейските договори, все пак днес тя ще направи първата си крачка. Програмата включва приветствено слово от френския президент Еманюел Макрон, председателя на Европарламента Давид Сасоли, председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и премиера на Португалия Антониу Коща от името на Съвета на ЕС. 27 студенти по програма Еразъм от всички страни-членки ще присъстват в пленарната зала, а около 300 граждани ще бъдат поканени да се включат дистанционно.

Целта на конференцията е на европейските граждани да бъде предоставена по-голяма роля при оформянето на политиките на ЕС. Като възможни теми в подписаната на 10 март декларация са посочени здравеопазването, климатичните промени, социалната справедливост, цифровата трансформация, ролята на ЕС в света, предизвикателствата на миграцията, сигурността. Тези теми съвпадат с водещите приоритети на Общността и с въпросите, повдигнати от гражданите в проучванията на общественото мнение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
8
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Денят на Европа е на 2 февруари, днес е Денят на победата!
39
2
 
3
 
! Отговори
До 46 преди 2 години
За съжаление си прав
38
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честит празник европейци и всички българи. Днес е денят на обединена Европа и на демокрацията. Благодарение на ръководството на Генерал Бойко Борисов днес живеем в една модерна и просперираща държава. Помнете, европейските ценности трябва да се защитават. Бъдете първо европейци а след това българи. ЗАщитавайте демокрацията от нейните врагове- а именно: Русия, православието и славянството. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ЕВРОПЕЙЦИ.
37
15
 
6
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 2 години
До Защо беВсъщност е точно обратното. Нарича се ден не Европа, за да бъде символ на единение - денят след който Европа да престане да бъде разкъсвана от междуособни вражди и конфликти и да поеме по един цивилизован път, независимо от това кой е победил и кой е загубил. Само любимите ти руснаци не желаят това и го наричат ден на победата, защото те единение не искат, а само да избиват комплекси колко са велики, въпреки че няма какво да ядат.
36
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тая Петя как не я е срам!? Как може да споменава първо за деня на Европа?! Първо е Деня на Победата! То бива извъртане на историята и истинските факти, ама чак пък толкова!? Кощунство!
35
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам какво значи ден на Европа - а кога е денят на Южна Америка? Но знам, че червеното знаме днес се вееше над Райхстага!Да ни е честит празникът на великата Победа!
34
12
 
8
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Абе нали Румбата миналата година беше поканен от товарищ путин и прие за разлика от много други европейски политици, да присъства лично в день победы на червеният площад за парада на хвърчилата, поднесе и китки на паметника на съвеЦката армия, а сега гордо вдига знамето на Европа, същото знаме което русофилите от Възраждане гориха в негово присъствие на яз Копринка. Противоречиви са сигналите на нашият преЦедент, който твърдеше че Крум е "руски" и щеше да се бори за отпадане санкциите на рассия
33
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е в НАТО. България е освободена от робството на болшевизма и само на 14 години. Има и такива свободни на 65 години Белгия Холандия.
32
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ плащаше на Хитлер да се равива, като в следващ момент спря. И Хитлер го забеляза , че е манипулиран, но вече бе късно. Всички той и около него бяха еврей. Същото става и със Сталин. Отпускат му котаби с жито да оцелее, самолети, камиони, всичко само и само да се обърне хода на войната. Когато му дава и плана Маршал , Сталин отказва. Ъака си остават и роби на болшевизма .. .
31
4
 
8
 
! Отговори
истина преди 2 години
Тези които загубиха войната живеят добре.Тези които спечелиха войната живеят зле.поговорка - не се знае какво печелиш когато губиш, и какво губиш когато печелиш.
30
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Хитлер беше спечелил щяха да са добре само немците, останалите щяха да бaцат в аушвиц.
29
3
 
15
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Първо чествате Денят на победата, а после деня а Европа. Набийте си го в *** тикви. Ако не беше победата сега щяхте да сте в някой лагер. А може би наистина трябваше изходът от войната да биде друг. Тогава щяхте да видите една толерастия, джендъства и прочее. Бъдете малко благодарни за демокрацията, която имате и която ви дава правото да говорите всякакви простотиии ненаказано!
28
5
 
19
 
! Отговори
До 33 преди 2 години
То руски военни бази никога не е имало в БГ, но затова пък има американски военни бази има и при това предоставени им безплатно, за разлика от Германия и Франция, а Каракачанката подписал договор Турция да ни охранява небето и какво ли още не... Потрес!
27
5
 
19
 
! Отговори
До кога преди 2 години
След толкова години и жертви в жестока война с фашизма,света и Европа търпи в центъра на Европа, една страна Украйна в която по улиците маршируват фашисти и честват фашистки празници открито. Срам и позор.
26
5
 
20
 
! Отговори
Помнете преди 2 години
Ако нямаше ден на победата, нямаше да има Европа и ден на Европа.
25
5
 
14
 
! Отговори
Защо бе преди 2 години
Кой измисли 9 май ден на Европа?! Така са го направили зада принизят деня на победата и да има все конфликти и разделение с Русия...
24
17
 
8
 
! Отговори
Тошето Ю ЕС ЕЙ преди 2 години
През соца се бришехме с Работническо дело във външния нужник, карахме москвичи, ядохме гадни марципани и одехме с мазни зализани перчеми, а сега при демокрацията сме с модерни тоалетни с LED огледала, фърчиме с мерджаните, ядеме тоблерони и бадеми и сме с модерни пречески и имаме вили с басейни!
23
5
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
76 години мир по света да не допуснем историята да се повторихора бдете
22
9
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
До антиджендар:Ако беше станало...така както казваш,човечеството вече щеше да е...колонизирало Луната и Марс.Германците бяха много напред в ракетостроенето; ФАУ-1,ФАУ-2 и ФАУ-3 бяха...върха на тогавашните технологии.
21
2
 
14
 
! Отговори
Авертас преди 2 години
О, те сега де сещат да питат гражданите каква промяна искат в общността?!? Сега, когато възможностите за промени намаляват главоломно поради необратимите последствия от *** управление? Гражданите постоянно настояват за мир, достойно заплащане и сигурност за живота си. Изнесоха производствата в Китай, внесоха мигранти за евтина работна ръка, разбиха пазара на труда, създадоха постоянни заплахи за хората, подмениха европейската цивилизация с примитивни теории и хоп! кажете вие, гражданите!