Лекар, отговарял за лечението на Навални в Омск, изчезна

АТВ-то му е открито изоставено на 6 км от ловна база
10 май 2021 10:17, Нели Христова
59
Лекар, отговарял за лечението на Навални в Омск, изчезна
Снимка: БГНЕС

Бившият главен лекар на сибирската болница, в която бе отведен Алексей Навални, след като се почувства зле на борда на самолет миналото лято, след отравяне с "Новичок", е изчезнал, съобщи руската държавна медия ТАСС в неделя.

Александър Мураховски е настоящият регионален министър на здравеопазването на Омск. Той бе повишен през ноември миналата година, няколко месеца след като се справи с хоспитализацията на Навални в омската спешна болница No. 1.

Местната полиция в Омск съобщава за ТАСС, че Мураховски е обявен за изчезнал в събота, след като в петък е напуснал ловна база в гората на АТВ и оттогава не е виждан.

В изявление, публикувано от регионалното министерство на вътрешните работи на Омск, в което не е посочено името на Мураховски, се казва, че полицейските служители издирват човек, изчезнал в района на Болшеуковски в Омска област: "На 8 май 2021 г. Министерството на вътрешните работи на Русия за Омска област получи съобщение, че в село Поспелово, област Болшеуковски, жител на Омск, роден през 1971 г., е напуснал ловната база на АТВ и е тръгнал към гората. За около ден познатите на изчезналите направиха самостоятелни опити да намерят мъжа, след което съобщиха за инцидента в полицията", се казва в изявлението.

Допълва се, че се предприемат усилия за търсене и спасяване с участието на спешни служби, полиция, националната охрана, ловни инспектори и доброволци. "Търсенията са значително усложнени от трудния терен и наличието на влажни зони", гласи още изявлението.

ТАСС съобщава, че местната полиция казва, че е безпилотен високопроходим автомобил и хеликоптер и безпилотен дрон са включени в усилията за търсене. "За проучването на непроходими влажни зони на терена е използвана офроуд техника. Включени са хеликоптер и безпилотни летателни апарати. В резултат на дейностите по издирването е открито изчезнало АТВ на 6,5 км от ловната база. Дейности по търсенето продължават", казва  пред ТАСС източник от пресслужбата на руското вътрешно министерство за Омска област.

Мураховски беше главен лекар в Омска спешна болница No. 1, когато Навални е приет в отделението за остро отравяне на болницата на 20 август, след като се почувства зле в самолет, който се отправяше от Сибир към Москва. Самолетът извърши аварийно кацане в Омск.

Мураховски изнесе многократни брифинги по време на хоспитализацията на Навални и каза пред медиите, че "основната работна диагноза" за критика от Кремъл е "метаболитно разстройство, което е причинило рязък спад в кръвната захар".

Когато Мураховски беше повишен за регионален министър на здравеопазването в Омск през ноември 2020 г., Навални се подигра с хода в социалните мрежи, като каза по това време: "Лъжете, показвате фалшиви резултати от тестовете, готови сте да угодите на шефовете по всякакъв начин - получавате награда и повишение."

През февруари 2021 г. Сергей Максимишин, който беше заместник-главен лекар на сибирската болница, където се лекуваше Навални, "внезапно" почина на 55-годишна възраст. Като заместник-главен лекар на болницата по анестезиология и реанимация, той беше един от най-възрастните лекари в болницата.

Леонид Волков, началникът на кабинета на Навални, потвърди по това време, че Максимишин е отговарял за лечението на опозиционния лидер в болницата в Омск и по-конкретно - за медикаментозната кома, в която опозиционерът е поставен.

Навални е поставен в медицинска индуцирана кома и в крайна сметка евакуиран в германската столица Берлин, където прекарва пет месеца, възстановявайки се от отравяне с "Новичок".

Рустам Агишев - друг главен лекар, работил в Омска спешна болница No. 1, също почина през март тази година. Според съобщение, разпространено по това време от болницата, 63-годишният Агишев е получил инсулт през декември миналата година и не се е възстановил от него.

Не е ясно дали Агишев е имал нещо общо с лечението на Навални.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
L. преди 2 години
Изгубил се, бил в гората. Намерили са го. Четете и не-англоезични сайтове като на ИТАР-ТАСС например.
48
0
 
0
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
До Крим не е руски: Що за г'лупост си написал?А лекарят взел, че се появил. Четете статията малко по-горе. Но това няма значение. Важното е: всеки ден "тумба-лумба Навални". Днес го заболял крака - статия. Утре го заболял гърба - пак статия. Точно според поговорката - "луд свири, луд играе - който гледа, акъл няма".
47
3
 
1
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 години
българите сме на страната на Президента Навални.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен" ... доктора намерен ... " Къде го прочете - Ей тука на сайта е вече.ТО нашите докато препечатат 'новината' и тя мутира в 'лъжина'.
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не е отскочил до солсбъри да метне един новичок?? Че англетата нещо го закъсаха с компромати.
44
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" ... доктора намерен ... " Къде го прочете, дай източника да прочетем и ние!
43
1
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Хайде да Ъпдейтнете статията,доктора е намерен , за разлика от Каролев в добро здраве.
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" ... статия та пълна каша ... " Какво неясно има? Първият лекар е защитавал тезата че не е отровен, или по- точно е пренебрегвал тезата с отравяне. Затова скоро е бил повишен. Може би сега е започнал да говори истината или и да не е, без свидетели е по-чисто. И другите два лекаря са били близко до случая, т.е. знаели са истината. А който много знае не отглежда стари кокали! Просто като леща.
41
1
 
4
 
! Отговори
тя преди 2 години
Стига с тоя - писна ми от него !
40
1
 
3
 
! Отговори
4epa преди 2 години
ДЪЛГАТА РЪКА НА ПУТИН - ЩЕ СПАСЯВАТЕ НАВАЛНИ А !!!!!!!!!!!!!!
39
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-пропаднала държава от Русия НЯМА.
38
0
 
2
 
! Отговори
нормално преди 2 години
е лекарят който е лекувал Навални да изчезне. С какъв акъл го лекувал, а не го е оставил отровата да свърши лечението. Сега го търсят.Сега виц - Гарабет пита Киркор какво търси под уличната лампа. Търся си загубения ключ, отговорил Киркор. А къде го загуби. Ей там. А защо го търсиш тук. Как защо, там е тъмно.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леонид Волков от началник на щаба стана началник на кабинета на Навални.Работата расте. Да взема и аз ли да стана блатер?
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безоразно неграмотна статия. Ужас.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трудно изразяват мислите си съвременните журналисти. Материалът е пълна каша.
34
0
 
6
 
! Отговори
А питам само: преди 2 години
До септември ли ще ни пускате тези "интригуващи" новини?/за незнаещите - тогава се очаква завършването на Северен поток 2/
33
0
 
1
 
! Отговори
12 ангела на върха преди 2 години
До Анонимени "украсете с нещо за вечните двама агенти на КГБ"Тая информация е фен клуба в който членуваш.За пример друго фентъзи: Ако се зачетеш в "логическите" обяснения на Star Wars - и там има такива теологически проблематики за които се спори!
32
0
 
2
 
! Отговори
Айде де! преди 2 години
Пуснете последната новина че го местят в моргата и стига сте ни мъчили!Моля, моля, моля, моля, моля, моля, моля, моля, моля, моля, моля, моля!/по едно моля за всяка статия дето сте ми набутали пред очите/
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"украсете с нещо за вечните двама агенти на КГБ".................Не си чел пасквилите на жЮрналЮгатаГрозев. Според него, Боширов и Петров вече не са вечните двама агенти на КГБ, а били повишени по служба и работели за Кремъл. Афторът да уточни: След като вечните двама агенти на КГБ сега били повишени по служба и вече работели за Кремъл, преди повишението За Кого са Работили?
30
2
 
9
 
! Отговори
dodger преди 2 години
докога ще наричате Навални опозиционер? Сега дори станал "опозиционен лидер". Той никога не е членувал в опозиционна партия, нито има собствена такава