Неочакван съюз: Китай и Русия срещу Запада за имунизиране в по-бедните страни

Световните лидери ги призовават да няма "ваксинална дипломация"
13 май 2021 21:40, Нели Христова
229
Неочакван съюз: Китай и Русия срещу Запада за имунизиране в по-бедните страни
Снимка: БГНЕС

Когато руската ваксина "Спутник V" бъде доставена по света, на стотици милиони дози ще има етикет "Произведено в Китай".

Китайските компании са постигнали споразумения през последния месец за производство на над 260 милиона дози "Спутник V", която е одобрена за употреба в повече от 60 страни, включително голям брой развиващи се държави като Мексико, Индия и Аржентина.

Сделките имат за цел да покажат как международните цели на Китай и Русия за ваксиниране са все по-хармонизирани, тъй като подпомагат развиващите се страни, пренебрегвани от традиционните западни партньори, които са обвинени в заделяне на дози.

Изследванията на университета Дюк показват, че докато някои страни като Канада, Великобритания и Нова Зеландия, са закупили достатъчно ваксини, за да покрият населението си повече от три пъти, по-голямата част от развиващите се държави са получили дози за едва половината от своите граждани, включително някои от страните, най-силно засегнати от COVID-19.

Бобо Ло, експерт по отношенията между Китай и Русия и бивш заместник-ръководител на мисията в посолството на Австралия в Москва, заяви, че и Москва, и Пекин виждат възможност за геополитически печалби в пандемията, спечелвайки благосклонност и влияние за своите автократични системи.

"За тях е полезно да отбележат, че Западът е егоистичен в ограничаването на разпространението на ваксини в развиващите се страни," казва той пред CNN. "Това е наистина удобен разказ както за Пекин, така и за Москва."

Има и по-тъмна страна на сътрудничеството между Москва и Пекин във връзка с ваксините.

През последните месеци усилията на Русия за дезинформация се опитват да подкопаят доверието във ваксините в САЩ и Великобритания, като тези, направени от "Пфайзер" и "АстраЗенека", според Джудит Туиг, професор по политически науки в Университета на Вирджиния в Британската общност.

Китай прави същото, като държавните медии обобщават информация за смъртни случаи от американски и европейски ваксини.

Бившият дипломат Ло казва, че както Русия, така и Китай имат интерес да дискредитират световния ред, ръководен от САЩ, особено Пекин, който има желание да подобри собствената си репутация и да се рекламира като лидер на глобалния юг.

"Китай казва: "Разбираме ви, ние не сме имперска сила като западните сили ... ние сме просто тук, за да помогнем", обяснява той.

В търсене

Русия беше първата страна, която обяви, че е произвела работеща ваксина срещу COVID-19 през август 2020 г., наречена "Спутник V", намекваща за първия сателит, изстрелян в орбита през 1957 г.

Първоначалните съмнения относно нейната ефективност бяха смекчени от проучване, публикувано в "Лансет" през февруари, което установи, че ваксината има 91,6% ефективност.

Сега стотици милиони дози руска ваксина "Спутник V", заедно с китайските "Синовак" и "Синопфарм", си проправят път по света, въпреки че само "Синопфарм" е приет в инициативата на Световната здравна организация COVAX. Нито "Спутник", нито "Синовак" са одобрени от СЗО.

В Латинска Америка, традиционно зона на американско влияние, страни като Аржентина и Чили изкупуват голям брой руски и китайски дози, за да запълнят пропуските в пускането на ваксините.

Според архивите на университета Дюк за доставките на ваксини, Аржентина е поръчала 30 милиона дози руска ваксина и 4 милиона дози от китайската. Към днешна дата Аржентина не е успяла да сключи сделка за американската компания "Пфайзер", въпреки че е поръчала 23 милиона дози от препарата на "АстраЗенека"

Индонезия, дългогодишен съюзник на САЩ в Югоизточна Азия, се обърна към Китай, за да поръча повече дози от "Синовак", след като доставката от "АстраЗенека" беше забавена с една година поради огнището в Индия, съобщава държавната агенция Антара. Към днешна дата Индонезия е закупила повече ваксини "Синовак" от всяка друга държава, поне 125 милиона дози, според университета Дюк.

Вторият по големина купувач на "Синовак" е Турция, "критичен регионален партньор" за САЩ, според Държавния департамент. Турция закупи 100 милиона дози от препарата, произведени в Китай, и започна да прилага първите дози през януари. През това време минаха четири месеца преди да пристигнат произведените в САЩ дози на "Пфайзер". Анкара дори изпрати стотици хиляди излишни дози "Синовак" в Либия.

През февруари руският държавен фонд RDIF заяви, че има поръчки за повече от 2,5 милиарда дози от ваксината "Спутник V". В същото време "Синопфарм" заяви, че е получил поръчки за 500 милиона дози, според държавния таблоид Global Times. Междувременно от "Синовак" се искаше да достави 450 милиона дози и планираше да прехвърли технологията за производство на лекарството в 10 страни, за да подпомогне бързото пускане на пазара, предаде Ройтерс.

Повечето доставки на ваксини за Русия и Китай са продадени, а не са дарени, но анализ на Think Global Health установява, че 63 от 65-те страни, в които Пекин е дарил ваксини досега, са част от подписаната от Си Дзинпин инициатива "Пояс и път".

Китай не просто произвежда собствени ваксини - той помага и за производството на руски. До 19 април три частни китайски компании са сключили големи сделки с руския RDIF за производство на 260 милиона дози от ваксината "Спутник V" - 60 милиона от Shenzhen Yuanxing Gene-tech Co, 100 милиона от TopRidge Pharma и 100 милиона от Hualan Biological Bacterin Inc, според Global Times.

Сделката е частично резултат от недостатъчния производствен капацитет в Русия. През януари RDIF предупреди за закъснения до три седмици за страните, чакащи дозите си.

Способността на Китай да произвежда ваксини за други страни, включително Русия, се дължи отчасти на това, че огнището на COVID-19 е почти напълно контролирано в границите му, както и бързото надграждане на производствения капацитет на страната.

През март "Синопфарм" обяви планове за създаване на до 3 милиарда дози годишно, което го прави най-големият производител на коронавирусни ваксини в света, според държавни медии. "Синовак" заяви, че се стреми да увеличи годишния си капацитет до 2 милиарда.

Междувременно Русия е принудена да прекрати сделки с международни доставчици, за да постигне целите си за доставка за "Спутник" - през април RDIF обяви, че 20 производители в 10 страни ще правят дози.

Невероятно партньорство

През миналия век между Китай и Русия имаше спорни отношения, въпреки че и двете бяха големи азиатски държави с дълга история на комунистическо управление. Имаше гранични сблъсъци, политически заложници и известен дългогодишен хлад между руския лидер Йосиф Сталин и китайския Мао Дзедун.

Но през последните години, при президентите Си Дзинпин и Владимир Путин, двете страни развиха здрава връзка, изградена върху взаимните геополитически интереси. През 2019 г., на фона на нарастващото търговско напрежение между Пекин и Вашингтон, Си определи Путин като своя "най-добър приятел", докато Путин каза, че отношенията са на "безпрецедентно ниво".

Пандемията от COVID-19 допълнително укрепи тези връзки, като руският посланик в Китай Андрей Денисов заяви през април 2020 г., че двете страни ще се борят с общия враг "ръка за ръка". "Както направихме през Втората световна война", допълни той.

В своето становище в China Daily на 7 април посланикът на Китай в Москва Джан Ханхуей каза: "Колкото повече се променя светът, толкова по-хаотичен е и толкова по-значимо е голямото приятелство между Китай и Русия."

Сътрудничеството предизвика нарастваща загриженост у някои западни лидери. Изказвайки се на 25 март, френският президент Еманюел Макрон предупреди Русия и Китай да не използват ваксините си, за да окажат влияние върху развиващия се свят, в "световна война от нов тип".

Томас Болики, директор на Глобалната здравна програма към Съвета за външни отношения, заяви, че много развиващи се страни са "отчаяни" заради ваксините, но допълни, че макар и да има известна загриженост от правителството на САЩ относно политическо влияние, което Китай и Русия може да получат от внедряването си, в края на деня "светът се нуждае от повече ваксини".

"Единственото ми притеснение във връзка с китайската и руската ваксина е, че те все още не са публикували основните данни от клиничните изпитвания, за да оценят тяхната безопасност и ефективност", казва той.

Бившият дипломат Ло казва, че е трудно да се разбере дали близостта между двете държави ще остане в дългосрочен план, тъй като сега Си и Путин са обединени от нарастващата западна опозиция срещу техните правителства. По времето на президента Джо Байдън САЩ все повече се фокусираха върху изграждането на коалиции от приятелски държави, за да окажат натиск върху Пекин и Москва.

"За момента САЩ са както за Москва, така и за Пекин, ясната и настояща опасност", обяснява той.

Ваксинална дипломация

Китай и Русия отрекоха да се занимават с ваксинална дипломация. По време на среща с руския външен министър Сергей Лавров на 23 март китайският външен министър Уанг Йи заяви, че и двете страни са ангажирани с "хуманитарна работа".

"За разлика от някои големи държави, които съхраняват ваксините за свои интереси, ние искаме повече хора да бъдат имунизирани. Надеждата ни е светът да победи пандемията възможно най-скоро", заяви Уанг.

"За Китай и Русия нашият избор не е да облагодетелстваме само себе си, а по-скоро да помогнем на целия свят."
Tуиг от Университета на Британската общност на Вирджиния заяви, че Китай и Русия знаят, че имат много ограничен прозорец, в който да предлагат ваксините си на развиващите се страни, преди западните държави да наваксат.

Някои световни лидери вече повдигнаха въпроси относно мотивацията на Русия зад бързото пускане на ваксината "Спутник" в развиващите се страни.

"Все още се чудим защо Русия предлага теоретично милиони и милиони дози, като същевременно не напредва достатъчно във ваксинирането на собствения си народ", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция през февруари. "Това е въпрос, на който трябва да се отговори."

Към днешна дата само 5,9% от населението на Русия е напълно ваксинирано. Китай заяви, че е приел над 300 милиона дози от ваксината към 7 май, но не е ясно колко от тях са първа или втора.

Дори ако Русия и Китай могат да работят бързо за ваксиниране на развиващия се свят, някои експерти се съмняват, че усилията им ще имат желаното дългосрочно политическо изплащане.

Туиг казва, че глобалното пускане на пазара все още е в зародиш и всякакъв брой разработки, включително тези на Байдън да се откаже от патентните закони за ваксини, може да промени сегашния пейзаж на ваксините. В края на пандемията, допълва тя, повечето държави вероятно ще са имунизирали гражданите си с различни ваксини от редица страни.

"След година-две или три на местата, където Русия или Китай са стигнали първо, не мисля, че някой ще запомни каква е била ваксината му", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
8
 
8
 
! Отговори
ББ преди 2 години
та питаме "благодетелите"...колко убихте...и какво спечелихте?децата ви на марс ли ще живеят безбожници алчни?юани и рубли ли ще дишат...ще ги ядат ли?...Справедлив Свят или да го погребем!!!
96
9
 
9
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Защо управляващата комунистическа в китай отричаше,че има проблем,защо криеха информация?и как така китай и русия продаващи човешки животи и суровини имаха първи ваксини...съмнителни но ги имаха?
95
3
 
9
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Кой създаде вируса и защо го пусна???
94
11
 
9
 
! Отговори
ББ преди 2 години
САЩ и Великобритания първи пратиха помощи на Народа на Индия,китай и русия единствени правят "политика"от смъртта на умиращи невинни...умиращи по вина на китай и русия...създали и пуснали вируса...Историята на човечеството е пълна с примери...четете я погрешни и си вярвате...Бог ни е дал Животите...Свободни Човешки Същества сме,разпознаваме убийците...не можете ни лъжете до безкрай...Справедлив Свят...или да го погребем!!!
93
3
 
4
 
! Отговори
МАТА КОСМАТА преди 2 години
Абе тази СЗО не беше ли организацията на дъртият проскубан мошеник Сорос ?!
92
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
BTW, кво стана с великата финансова уния иБРИК+С. Май здадоха багажа.Егаси ташакарлъка.
91
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съветските ваксини са толкова полезни, колкото и съветската радиация.
90
2
 
4
 
! Отговори
A преди 2 години
Браво! Така трябва да става. Който не харесва това - като ЕС и САЩ , да помогне на бедни държави с ваксини. Не искате? Тогава ДГД))) !
89
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"По публикацията работи: *** Христова"Да се разбира, че статията беше препечатана от CNN или DW от *** Хр.
88
8
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
в китай,русия и индия...стотици милиони човешки същества мечтаят за Свободата която имат народите на САЩ,Канада,ЕС...на Свободният Свят...мечтаем за Форд Раптър...не знам китайска марка автомобили която да цитирам...извинявам се...Символи на Свободата са...пред китайското посолство невиждани опашки за визи...японски граждани...
87
5
 
5
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонимени как борите бедността...бедна духовно?като създавате вируси и убивате невинни човешки същества ли?и как вие бедна създадохте продукт носещ развитие на човечеството?китай продава работна ръка...човешки съдби,русия суровини и човешки съдби...само факти,отдавна манипулуциите и лъжите не са фактор в мисленето на хората...елементарни шамани опитват да печелят лъжейки отчаяните...Справедлив Свят...или да го погребем!!!
86
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изпуснахте Китай, гледайте да не изпуснете Индия. Индия трябва да бъде бедна и гладна. Още 1,3 милиарда души ще искат дела на САЩ и Западна Европа.Навреме ги спирайте с оръжие, налагайте санкции, глад и бедност.
85
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бедните страни трябва да бъдат бедни, за да работят за малко пари за богатите САЩ и Западна Европа.
84
7
 
7
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Кой създаде вируса...и защо го пусна питат милиарди човешки същества???Защо китайските власти отричаха опасността,защо криеха информация в началото...Кой е виновен за смъртта на милиони невинни човеци? "спасители"!Кога Справедлив Свят???Децата ви и внуците ви и те ще го обитават...и няма пари/кървави/с които да им осигурите щастлив и Справедлив живот!Справедлив Свят...или го погребете...алчни убийци!!!
83
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко да е неочакван. Все едно да кажете, че кумуноиддното правителство на Фигуранта беше неочаквано. Глупосссти.
82
11
 
7
 
! Отговори
ББ преди 2 години
какво лицемерие,китай и русия пуснаха вируса...факт...първо убиваме милиони...и ей ни на спасители...първи с ваксини...народите им неваксинирани те пи-ар си правят,върховно лицемерие...Кой носи отговорността за пускането на вируса ви питаме управляващи китай и русия???как така първи имахте съмнителните ви ваксини?китайските власти отричаха наличието на епидемия в началото...опреснете си паметта!?сега на спасители се правят!Защо не я спряхте,можехте?Политика...пазите власта,а милионите мъртви?
81
0
 
11
 
! Отговори
Бате Гойко преди 2 години
"Неочакван съюз: Китай и Русия срещу Запада..."Неочакван, неочакван... колко да е неочакван???
80
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата продажба на ЧЕЗ се разследва от чешката прокуратура. Банкянския толуп постави рекорди. Няма световна прокуратура дето не му разследва тъпотиите. А на всичкото от горе и окраде с пилешка схема пенсиите на хората.
79
0
 
3
 
! Отговори
До 111 преди 2 години
Ами почвай батка, ко чакаш !
78
2
 
12
 
! Отговори
Вижте сега преди 2 години
Аз по принцип съм противник на Путин и комунистите (били те китайци или други), но в случая по-бедните страни какво да правят - да стоят без ваксини заради политическите пристрастия на богатите ли ??! Ами наистина това би било не само супер егоистично, но и нехуманно !