За какво ще си говорят Владимир Путин и Джо Байдън на срещата в Женева?

Това ще е предизвикателство за американския президент
26 май 2021 23:00, Нели Христова
167
За какво ще си говорят Владимир Путин и Джо Байдън на срещата в Женева?
Снимка: БГНЕС

Джо Байдън заяви миналия месец, че скоро ще се срещне лице в лице с руския президент Владимир Путин. Сега станаха ясни както датата, така и местоположението.

Първата среща на върха между САЩ и Русия по време на мандата на Байдън ще се проведе в Женева, Швейцария, на 16 юни. Тя ще е след края на планираното вече пътуване на Байдън до Обединеното кралство за срещата на върха на Г-7 и срещата в Брюксел на лидерите на НАТО, което дава на президента на САЩ достатъчно време да чуе американските съюзници, преди да седне на масата с Путин.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви, че срещата на върха ще обхване "пълен набор от належащи въпроси", тъй като САЩ се стремят да "възстановят предсказуемостта и стабилността" в отношенията си с Русия. Това отразява коментарите на държавния секретар Антъни Блинкен по време на среща с руския си колега Сергей Лавров в Исландия миналата седмица, където той заяви, че целта на Байдън е "предсказуеми, стабилни отношения с Русия".

Пълен списък с теми и напрежение

Когато Байдън и Путин се срещнат, ще имат много неща, за които да говорят. Кратък списък от теми включва контрол на оръжията, климатични промени, руското военно участие в Украйна, кибер атаки от страна на Русия, включително атаката SolarWinds през 2020 г. срещу американското правителство и частни компютърни мрежи, както и опита за отравяне и затвор на руския дисидент Алексей Навални.

Изглежда, че тези разговори са обречени, тъй като Байдън и Путин търгуват с вербални нападки на фона на нарастващото напрежение през последните месеци.

В интервю през март Байдън се съгласи с описанието на Путин като "убиец", подтиквайки Русия да отзове временно посланика си в САЩ, а Путин от своя страна да каже, че е "нужен един убиец, за да разпознае друг", преди сухо да пожелае на Байдън "добро здраве".

Не се очакват някакви осезаеми резултати от тази среща, освен надеждите, че ще доведе до подобряване на отношенията и разбирателството между двамата лидери.

Наложени и отменени санкции

Допринасящи за настоящото напрежение между САЩ и Русия са новите наказания, които администрацията на Байдън наложи миналия месец като наказание за хакерската атака SolarWinds, които включват нови ограничения за транзакции между американските финансови институции и руското правителство, както и санкции срещу руския бизнес и експулсирането на някои руски дипломати в САЩ.

Ако тези санкции бяха дипломатическа "палка", съобщението миналата седмица, че администрацията на Байдън ще се откаже от санкциите на Конгреса за почти завършения газопровод "Северен поток 2" между Русия и Германия, може да помогне за облекчаване на напрежението между САЩ и Русия в навечерието на срещата през юни.

Освен това се избягва дразненето на Германия, което би могло да бъде също толкова голямо притеснение за администрацията на Байдън, която има за цел да поправи отношенията между САЩ и ЕС.

Факторът Тръмп

Ако предсказуемостта и стабилността са част от целта на Байдън, това ще отбележи рязък контраст с последните четири години на президентството на Тръмп, започнали с твърдения - потвърдени от разузнавателната общност на САЩ - че Русия се е намесила в президентските избори през 2016 г. и стои зад кибер атаки срещу Демократическата партия и Хилари Клинтън.

Тези атаки хвърлят сянка върху голяма част от президентството на Тръмп, което доведе до разследването на адвоката Робърт Мюлер и разкрития за контакт между членовете на кампанията на Тръмп и руски граждани (въпреки че разследването не открива доказателства за координация между двата лагера).

Когато през юли 2018 г. Тръмп и Путин проведоха първата си и единствена среща на високо равнище в Хелзинки, Финландия, Тръмп заяви противоречиво, че вярва на думите на Путин, че Русия не е участвала в хакерската атака по време на изборите, въпреки заключенията на американското разузнаване.

По време на президентската си кампания и по време на управлението си Тръмп изрази възхищение и симпатия към Путин, въпреки че администрацията му - след известно забавяне - продължи със санкциите на Конгреса срещу Русия.

Фината линия на Байдън

Риториката на администрацията на Байдън спрямо Русия е била значително по-различна, дори ако действията й не винаги съответстват на по-силните думи. Това доведе до някои критики към политиките на Белия дом към Русия както от политически приятели, така и от противници.

След съобщението за отказ от санкциите за "Северен поток 2"  председателят на комисията по външни отношения на Сената, демократът Боб Менендес, заяви, че не вижда как този ход е помогнал "да противодейства на руската агресия в Европа".

А малко след като информацията за срещата на върха в Белия дом беше оповестена публично, републиканският сенатор Бен Сасе удари руската политика на Байдън по редица фронтове, включително неотдавнашния ход на белоруския президент Александър Лукашенко да прихване пътнически самолет, за да залови дисидент журналист.

"Награждаваме Путин със среща на върха?", каза той в изявление. "Путин затвори Алексей Навални, а марионетката му Лукашенко отвлече самолет, за да арестува Роман Протасевич. Вместо да се отнасяме към Путин като към гангстер, който се страхува от собствения си народ, ние му даваме неговия скъпоценен тръбопровод "Северен поток 2"."

Американско-руските срещи на високо равнище винаги са дипломатически актове, като американските президенти трябва да вървят по тънка линия, докато светът гледа. Байдън, като бивш вицепрезидент и дългогодишен експерт по външни отношения в Сената, има богат опит на дипломатическата сцена и изглежда се радва да развива индивидуална химия със световни лидери.

Срещата на върха в Женева обаче ще бъде един от най-големите лични тестове в политическата му кариера.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се разберат къде да падне първата атомна бомба. Ново Село, Безмер, Граф Игнатиево или Айтос.95947
16
1
 
1
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Доктора на ДианаКонкретно БСП или веднага отиваш в манипулационната...Манипулатори има достатъчно!
15
2
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен1Няма такива! Ген.Радев не може да се търка с ген. Борисов просто защото му е много далеч под нивото! Това от своя страна дразни ген.Борисов защото го приема като желание за некомуникация...Претенции жабата да бъде жерав!...Проблеми, значи!...Ще ни зачернят тези простотии...
14
7
 
11
 
! Отговори
Добруджанец преди 2 години
Едни и същи сатаняги.Нищо различно, между двамата.Само овцете си мислят, че Русия или САЩ са някаква алтернатива.АЛТЕРНАТИВА е България и нашия народ, народ оцелял безброй геноциди, народ защитил Европа от арабско нашествие, народ създал култура и писменност, народ който има братя и сестри в днешните руски и американски земи.Най големия български град Чикаго, българска кръв в Казан Вложка България.Да живее България !България над Всичко
13
4
 
11
 
! Отговори
Хахахаха преди 2 години
Няма никакво значение за какво ще си говорят. Байдън ще забрави до 3 минути какво се е случило. Дано поне не падне по някоя стълбичка.
12
4
 
3
 
! Отговори
До Диана преди 2 години
Лягай да спиш, че утре си на училище
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще си говорят как да eбaтмaмaтa на България, много ясно, какво друго да си говорят?!
10
14
 
5
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Според мен, тази среща ще бъде по-голямо изпитание за Путин отколкото за Байдън! Известно е, че той има лоши настройки към американците изобщо, обвинявайки ги непрекъснато в нещо и страхувайки се от тяхно нападение. Доколкото произтича от тяхната политическа култура, Путин по-скоро ще копира Байдън и това ще доведе до никъде...Според мен, не би било лош подход двамата президенти да приемат, че не се познават и всичко започва от начало, по нови миролюбиви пътища в търсене решения на проблемите...
9
2
 
2
 
! Отговори
Бай Дън преди 2 години
Как ги прецакаме всичките .А ***? Голям майтап!
8
7
 
9
 
! Отговори
Радо Шишарката преди 2 години
Поздрав с песента ми Гербери сбогом!
7
1
 
18
 
! Отговори
накрая преди 2 години
и двамата няма да помнят за какво са си говорили
6
3
 
3
 
! Отговори
за к*рви преди 2 години
за кво ...
5
5
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
Ще си говорят за жени!
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байди със слухов апарат ли ще бъде ?
3
0
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Все ми е тая.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най добре да се сбият в ефир.
1
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще обсъдят търканията между Ген Радев и Ген Борисов?