С колосален бюджет: Русия подкопава доверието във ваксината на "Пфайзер"?

Ютубъри са получили предложение за големи суми пари
27 май 2021 22:00, Нели Христова
122
С колосален бюджет: Русия подкопава доверието във ваксината на "Пфайзер"?
Снимка: БГНЕС

Френски и германски ютубъри, блогъри и инфлуенсъри са получили предложения за спонсориране от предполагаема британска PR агенция с очевидни руски връзки, за да излъжат своите последователи, че ваксината на "Пфайзер" е отговорна за стотици смъртни случаи.

Fazze - "платформа за маркетинг на влиянието, свързваща блогъри и рекламодатели", твърди, че е базирана на улица Percy 5 в Лондон, но не е регистрирана там. Във вторник тя затвори уебсайта си и направи акаунта си в Instagram личен.

Агенцията се свърза с няколко френски здравни и научни ютубъри миналата седмица и ги моли, на лош английски, да "обяснят, че смъртността сред ваксинираните с "Пфайзер" е почти 3 пъти по-висока от ваксинираните от "АстраЗенека".

Казано е на инфлуенсърите да публикуват връзки в YouTube, Instagram или TikTok към репортажи в Le Monde, на Reddit и на уебсайта Ethical Hacker за изтекъл доклад, съдържащ данни, които уж обосновават твърдението.

Статията в Le Monde е за данни, за които се съобщава, че са откраднати от руски хакери от Европейската агенция по лекарствата и по-късно публикувани в Dark Web. Не съдържа информация за смъртността. Страниците на другите два сайта са изтрити.

Инфлуенсърите са помолени да кажат на своите абонати, че "основните медии игнорират тази тема", и да попитат: "Защо някои правителства активно купуват ваксината "Пфайзер", която е опасна за здравето на хората?"

Краткото изложение включваше и молби "да се държат така, сякаш имат страст и интерес към тази тема" и да избягват да използвате думите "реклама" или "спонсорирано" в публикации или видеоклипове, защото "материалът трябва да бъде представен като ваш собствен независим поглед".

Снимки на имейлите бяха публикувани в Twitter от Лео Грасет, популярен френски научен ютубър с близо 1,2 милиона абонати. Грасет заявява, че кампанията има "колосален бюджет", но агенцията отказва да идентифицира своя клиент. Той каза, че профилите в LinkedIn на предполагаемите служители на агенцията, които е успял да намери по-късно, са изчезнали, но не преди да забележи, че "всички там са работили в Русия".

Френският сайт за разследващи новини Numerama също публикува извлечения от борсите, включително увещанието на Fazze да "насърчава зрителите да правят свои собствени заключения, да се грижат за себе си и близките си".

Et Ça Se Dit Médecin, стажант в болница с повече от 85 000 последователи в Instagram, каза пред френския BFMTV, че му се предлагат 2050 евро за 30-секундно видео по темата в профила му.

Междувременно френският министър на здравеопазването Оливие Веран заяви пред BFMTV: "Не знам откъде идва това предложение за партньорство - Франция или от чужбина. Жалко е, опасно е, безотговорно и не работи."

Мирко Дрочман, германски ютубър с 1,5 милиона абонати, също публикува снимка на имейл с молба да участва в "информационна кампания" за "значителен брой смъртни случаи" след ваксинация с "Пфайзер".

"Моля, изпратете ни статистика за възрастта на вашите абонати и колко ще струва", завършва имейлът. Френският разследващ уебсайт Fact & Furious публикува писмо, в което описва бюджета на Fazze като "значителен", а таксата като "тарифата, която желаете".

Според LinkedIn ръководството на Fazze идва от Москва и е работило за агенция, за която се твърди, че е основана от руски предприемач.

Френските медии посочиха приликите между съобщението на Fazze и официалния акаунт в Twitter на руската ваксина "Спутник V" - вирусна векторна ваксина, подобна на "АстраЗенека" - която многократно твърди, че "данните от реалния свят" показват, че те са "по-безопасни и по-ефективни" от иРНК ваксините.

Проучване от ЕС миналия месец обвини руски и китайски медии във "финансирана от държавата дезинформация", насочена към посяване на недоверие към западните ваксини чрез сензация на опасенията за безопасност, създаване на "необосновани връзки между препаратите и смъртните случаи в Европа" и насърчаване на руските и китайските ваксини като по-добри

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
3
 
2
 
! Отговори
СЕРЕГЕЙ преди 2 години
...руснаците никога не крадат,а винаги си вземат каквото ѝ е нужно и никога не лъжат,ты като те просто така си дишат...
94
2
 
3
 
! Отговори
те са майтапят преди 2 години
а хайванската руска ваксина хич не я купуват..ха.ха.ха.ха
93
1
 
4
 
! Отговори
Дебил преди 2 години
До ДодоАко беше следил информациите за Новичок, щеше да знаеш, че формулата му я има публикувана в Интернет. Има количества в Чехия, Полша, Германия, Великобритания, САЩ. Защо решиха, че руски агенти са отровили някого с новичок е една голяма загадка. Когато твърдиш, че някой е направил нещо си задай въпроса - кой има полза от това? Всичко останало е пропаганда и промиване на малкото останали мозъци в Европа. )))))))
92
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдааааа. Русия освен да плаща за тероризъм и дезинформация няма нищо, с което може да убеди хората в каквото и да било.
91
5
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
и има ли значение от какво ще умрем по дяволите???предпочитам битката за честта и достойнството си,пред навеждането пред убийци и диктатори...милиарди сме...да закрием скапаният Свят...Време е!!!или Справедлив или да го убием!!!Аз съм Свободно Човешко Същество!!!няма да робувам на Путин,Меркел и Китайско-Севернокорейски убийци...Справедлив Свят...или ни убийте по добре!!!
90
8
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
разбира се,че руснаците и китайците възможността им е ...пропагандата...САЩ подцениха този фактор,тръмп обяви на американците да пият белина...на света,че първо американците...настрои света срещу американците...платено през Дойче Банк от Путин...милиарди невинни по-света умират жертва на амбициите за "безсмъртие"на ръководители на Велики Държави като Китай и Русия...убиват собствените си сънародници...какво да очакваме..."чуждите"...това е нелепо и престъпно...или Война...или...Война!!!
89
2
 
11
 
! Отговори
Свиня преди 2 години
Боже дали има още тъпоъгълници да се връзват на подобни глупости....а и си мисля че още нещо ужасяващо може да се напише за русия....например че масово си изнасилват жените при това най безотговорно без презерватив.....
88
1
 
8
 
! Отговори
Кой има полза? преди 2 години
До а добро утро: "Кой има полза от цялата тази дезинформация"? Ясно е кой - производителите на ваксини. Става дума за печалби за милиони.......... "Борбата е безмилостно жестока, борбата, както казват, е епична".
87
12
 
4
 
! Отговори
а добро утро преди 2 години
При положения, че главата на Русия е човек, който е работил в пропагандата на КГБ по време на комунизма, какво може да се очаква? Русия освен с пропаганда, каква друга сила има? От къде мислите тези по форумите къде плюят всичко западно си вземат парите? Кой им плаща? Кой има полза от цялата тази дезинформация? Кой има полза хората да са скептични към Европа. Да ЕС не е идеален, обаче е не 100% а 100 пъти по добре от азиатските кочини
86
5
 
2
 
! Отговори
Улянов преди 2 години
Още Ленин го е казал : Колкото по-зле толкова по-добре !!!!!
85
5
 
19
 
! Отговори
хахаха преди 2 години
Някой ги бил помолил на лош английски. хахаТази новина в САЩ може и да минава, но тук сме България и имаме повече от една мозъчна клетка. Английският език е един от най-лесните и най-разпространените. Ако някой е решил да удря по имиджа на Пфайзер, то със сигурност ще си намери човек, говорещ перфектно английски. Виж ако си ваксър "ще клъвнеш". Те и на отрова "кълват", така че няма да се учудя. Бийте си Пфайзера, страхувайте се от Ковид и се заключете вкъщи, за да може Били да е доволен и богат.
84
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А я си представете, че именно Пфайзер стои в основата на това и просто са дали някой лев на въпросните блогъри да кажат, че уж някой им предлагал пари да говорят против ваксината им. Изобщо няма да се учудя. Между другото не е нужно някой блогър да ми обяснява, че има смъртни случаи от Пфайзер, аз си го знам. Ясно е само едно. Фармаиндустрията печели от болни, а не от здрави хора и ако може да ви излекува от болестта Х, но същевременно да ви разболее от Y, Z и т.н., то... :) ... Боцкайте се...
83
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Нищо новоАми, след като вече си компрометирал АЗ, за да компрометираш другата, просто трябва да кажеш, че е по-опасна от АЗ.В случая АЗ и Пфайзер губят.Печели трета страна. Познай кой?
82
3
 
14
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
да "обяснят, че смъртността сред ваксинираните с "Пфайзер" е почти 3 пъти по-висока от ваксинираните от "АстраЗенека"? Не е ли по-логично за тази пропаганда да стои фирмата, която произвежда Астра-Зенека? Или зад всичко трябва да търсим руска връзка?
81
1
 
3
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 години
До 87 ХПредполагащМосковски салон за красота е общото в тази жълтина! Там май уж бил адресно регистриран единия от на Астра Зенека и Пфайзер ММА бойците!?
80
2
 
2
 
! Отговори
дърт преди 2 години
До Вова 92В този "коментар" има "само" десетина грешки.
79
8
 
23
 
! Отговори
Дебил преди 2 години
Едва ли им пука в РФ от тези простотии ))). Продадоха технологията на Китай, Южна Корея и още няколко държави. Имат си още няколко варианта за домашно ползуване. И след като Европа отказва да разреши руската ваксина в Европа възниква един простичък въпрос: Защо да харчат пари за ютюбъри, блогери, инфлуенсъри и други дизайнери? ))))
78
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
политиците в Европа в детската градина ли ходят та не разбират че ще ги атакуват по най-долен начин производителите на калпавите векторни ваксини. Тия в Европа нещо живеят в измислен свят на приказките и ние сме им се доверили да ни управляват. Те по добре европейските политици да пишат приказки за деца.
77
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дай боже всички евро-атлантици да се ваксинират с Пфайзер и съответно да ни отърват от зловонието си. Ама те не го правят, а само призовават народа да го прави.
76
8
 
8
 
! Отговори
Вова преди 2 години
Нармальна. Инача никой няма да покупает наши ваксини, без аналогав в мире, и ща падладея