Русия използвала робски труд за гигантските строежи на путинизма

Властите твърдят, че за "трудоустрояването" на затворниците има основание
28 май 2021 21:42, Петя Славова
334
Русия използвала робски труд за гигантските строежи на путинизма
Снимка: БГНЕС

Точно както по съветско време, днешна Русия иска да използва "доброволния труд" на затворниците за гигантските строежи на путинизма. Това ще ги превърне в роби и ще възроди ГУЛАГ, смята Иван Преображенский.

Руските власти възнамеряват да подменят трудовите мигранти от Централна Азия със… затворници. Това предложение за пръв път в пряк текст направи Федералната служба по изпълнение на наказанията. И начаса се оказа, че сред ръководството на Русия няма противници на идеята. Подкрепа за нея оповестиха Министерството на правосъдието, Следственият комитет и дори Валерий Фадеев, председател на Съвета за правата на човека. За този Съвет трябва само да уточним, че не е обществен, а е към президента Владимир Путин.

Властите твърдят, че за "трудоустрояването" на затворниците има както пазарно, така и юридическо основание. Но дали да им вярваме?

Робски труд за гигантските проекти на путинизма

Всъщност новата идея изобщо не е нова: затворниците в Русия открай време полагат труд. Федералната служба по изпълнение на наказанията е един от най-едрите работодатели в страната, а нейният "персонал" нито може на своя глава да прекрати трудовия договор, нито да поиска повишение на заплатата. За учредяване на собствен синдикат пък и дума не може да става.

Оборотът от труда на затворниците възлиза на милиарди, установява разследване на "Новая газета" и "Трансперънси Интернешънъл". В системата процъфтява и корупцията. Бившият шеф на Федералната служба Александър Раймер дори сам попадна зад решетките заради измами. А днес тъкмо тази комерсиализирана, обрасла с десетки фирми и податлива на корупция служба иска да се захване с "насочването" на затворниците към "доброволен труд".

Шефът на Министерството на правосъдието Константин Чуйченко, който е състудент на бившия премиер Дмитрий Медведев, казва съвсем откровено, че новият проект се бил родил в резултат от големия интерес на властите към "крупни инвестиционни проекти, при които числеността на лицата, изтърпяващи наказания под формата на изправителен труд, ще съставлява хиляда и повече човека". С други думи: точно както по съветско време, тук става дума за използването на затворници в гигантските строежи на комунизма. И по-точно - на путинизма.

Обещават на хората работа по специалността и достойно заплащане. Но в очертаващата се схема те всъщност ще бъдат просто ресурс, който Федералната служба ще разпределя между държавните и комерсиалните поръчки. Точно както навремето Петър Първи разреши крепостните селяни да се закрепостяват не само към земята, но и към фабриките. Тоест, в това отношение Русия има доста по-стар и по-богат опит от съветския ГУЛАГ. Макар че ГУЛАГ е нещо безпрецедентно в световен мащаб, като се имат предвид размерите на принудителната трудова експлоатация на затворниците, пише "Дойче Веле".

Самият Съветски съюз, особено по времето на Сталин, определено не изглеждаше като рая на земята, но в ГУЛАГ беше много, много по-страшно от живота на средностатистическия гражданин. Не говоря само за това, че шансовете да излезеш жив от лагера, дори когато си с относително кратка присъда, не бяха окуражаващо високи. Имало е периоди, в които там е умирал всеки пети затворник.

Няма никакъв смисъл да спорим с циничната аргументация, че "строежът на столетието" през XXI век трябвало да се изгражда отново с трудовата сила на затворниците. Авторите на подобни статии очевидно не са чели разтърсващите описания на Александър Солженицин и Варлам Шаламов - на тях явно им стигат книгите, които описват Сталин като ефективен мениджър. Нека обаче само за миг да си представим завод на Tesla, където работят хиляди затворници. И рекламния слоган: "Ръчното сглобяване - по-благонадеждно от Rolls-Royce!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
колко са хораа в бг са в затвора за корупция а путин ги чисти пропагандата ви е голяма погледнете си картината че сте много жалки
257
3
 
5
 
! Отговори
Американ преди 2 години
2% от населението на Америка е минало през пандиза и там работата хич не е робски труд - плащат по цели 20 цента на час, цели $1.6 на ден - колкото да си купят 4 цигари или една кока кола.
256
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма логика русия да иска да и измират гражданите, било то и затворници, че я намалят бройно, я ще им се качат на главите разни държави
255
6
 
21
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Смешна джендърска западна пропаганда.
254
4
 
21
 
! Отговори
Да преди 2 години
Ами това е правосъдие. Не като при нас. Една година и повече този килиш дето уби Милен Цветков още не е в пандиза.Експертизи, свидетели .... и след две години условна присъда.Ама в Русия ....
253
2
 
18
 
! Отговори
Ицо преди 2 години
Много добре! Искам да видя и у нас Бойко да строй магистрали - като затворник. Хахаха ГЕРП *** Да л
252
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ги жалите тези затворници, бе?! Това са престъпници - убийци, крадци, изнасилвачи. Така им се пада. Да не е убил, окрал или изнасилил.
251
0
 
4
 
! Отговори
СЕВЕРОМАКЕДОНЕЦ преди 2 години
Супер глобал маркетинг в пропагандата. ! Ребрендинг на ГУЛАГ.
250
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пияница мистикДеградент, толкова си се омазал във фекалиите си, че ме е гнус даже да ти напиша мнението си за теб! Отдавна те наблюдавам и се размечтах да те срещна и стисна за адамовата ябълка, стига да имаш такава, щото може при хормоналния ти статус и да нямаш такава.
249
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До индустриализациятаМухли, на мен ли ще разправяш тези неща! Та аз съм съвременник на БАМ! С какъв възторг заминаваха студентите на "стройката"! Някои измислици вървят, ама други - кукиш!
248
0
 
17
 
! Отговори
ARBEIT MACHT FREI! преди 2 години
Альо, от DW, а кой е този Иван Преображенски? Щото познавам Николай Преображенски, но не съм си пил водката с Иван. Швайне, по време на райха в "трудови" лагери загинаха 6 милиона души. "Arbeit macht frei". През ВСВ и в САЩ е имало трудови концлагери за американци от японски произход. Хайде гледайте си вашия двор и не бутайте дългите си носове в чуждия!
247
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво като карат затворниците да работят :) ? Нормално.. нали ги хранят, топлят, осигуряват им жилище.. Трябва да работят, за да се отплащат. Не са като нашите тука.. правят си сватби и друсат кючеци в затвора, а данъкоплатеца им плаща. Има и друго - човек като не работи започва да мисли глупости. Държат ги ангажирани, така се прави :).. Работата е здраве :D
246
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами Америка какъв труд е ползвала за построяването си :) ? Или пък Европа.. не случайно Англия е пълна с индийци, Франция с черни и т.н. Даже в Русия няма кой знае какъв робски труд, защото там като цяло не са правени такива масивни строежи като в Европа и Америка. Русия като цяло не се интересува много от населението си - нито ги експлоатират много, нито им дават много. Кой както може да се спасява
245
1
 
16
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
Не се правете на кьорави, РУСИЯ, КИТАЙ, САЩ, БЪЛГАРИЯ и т. н. Списъкът е безкраен. Навсякъде се използва "доброволен? труд. Гледах оня ден едно видео на дойчо велев, как се гаврят със затворници в наказателна колония в РУСИЯ. Дойчо Велев ревеше, като на мряло, а бързо забрави за ГУАНТАНАМО и останалите изгъзици на "ДЕМОКРАЦИЯТА". А *** дето ги душат полицаите по улиците на "ДЕМОКРАТИЧНИТЕ УБИЙЦИ" ? Никъде по света няма демокрациям не се залъгвайте!
244
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно, че никой не критикува в това отнощение китай, където нещата не са по-добре. Да оставим настрана, че там има не само затворнически, но и детски труд.
243
1
 
14
 
! Отговори
тя преди 2 години
От кахиталистическата експлотация по-голяма няма ! Робски труд без да си затворвик!
242
0
 
16
 
! Отговори
тя преди 2 години
яко не работат затворниците , какво ше правят ? Там не е почивна ставция и чиновници не могат да станат !
241
0
 
8
 
! Отговори
MSC преди 2 години
Ако не беше строежът на столетието нямаше да съществува Русия - факт.Поредната дописка ,която надхвърля работническо дело - защото навремето същия този факт , че в САЩ те експляатират до дупка беше използван - но не се отричаше че те са първата икономика в света.Това е.
240
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 286 как е на запад в строителството - половината строителни работи (особено на по-малките обекти) там се извършват с нелегален труд на гастербайтери. Още никой не е измислил роботи за строителството, та се използват живи роботи. Хеле, ако попаднеш на турска фирма ще те опъват да работиш 10-11 часа, а за интензивността на работата не ми се говпрори - за 60-70 евро на ден вместо за 150 евро при работа по договор.
239
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДО 281 СЕРЕГЕЙ Работиха в Коми, но секачите взимаха заплати по хиляда рубли на месец и им течаха задграничн с право на покупка на кола и апартамент без ред.