Русия първа стартира с ваксинирането, а сега изостава. Защо?

Все по-малко са желаещите за имунизация
3 юни 2021 22:35, Петя Славова
167
Русия първа стартира с ваксинирането, а сега изостава. Защо?
Снимка: БГНЕС

Русия първа в света стартира масова имунизационна кампания срещу коронавирус. Но сега изостава. Желаещите да се ваксинират стават все по-малко, а и производството на ваксини върви по-бавно от очакваното.

По руската телевизия, а и в Московското метро все по-настойчиво се прави реклама на ваксинациите срещу Ковид-19. Със своята ваксина Sputnik V Русия първа стартира широкомащабна ваксинационна кампания, в момента обаче изостава в сравнение с редица други държави по света: едва 11% от населението са получили първа ваксинация, два пъти ваксинирани са само 10% от руснаците. Да не говорим, че темпото на ваксиниране в Русия всъщност се забавя, вместо да се ускорява. Така едва ли ще бъде осъществена амбициозната цел, която Русия си постави: до есента в страната да има "стаден имунитет".

Още по темата

"Нека да припомня, че през април достигнахме най-високото равнище от 190 000 първи ваксинации на ден, докато днес числото значително спадна и всекидневно се ваксинират едва около 130 000 души", предупреждава имунологът професор Крючков. Той е убеден, че тази тенденция се дължи на два фактора: сред руснаците масово се шири недоверие към ваксинациите, а освен това в страната възникна усещането, че пандемията вече е победена и хората са в безопасност.

На този фон кметът на Москва Сергей Собянин наскоро направо си изтърва нервите и с необичайна прямота призова столичани да се ваксинират: "Това е позор! От половин година имаме достатъчно ваксини. Първи в света стартирахме безплатна имунизационна кампания. Москва първа оповести масови ваксинации. А сега? Процентът на ваксинираните в нашия град е по-нисък, отколкото във всички останали европейски столици."

Именно в Москва броят на новозаразените с коронавируса напоследък сериозно се увеличи. Собянин смята, че това се дължи на празничните дни през май. Но навярно има и друга причина: в Москва вече не действат почти никакви ограничения в публичния живот. Според официалните данни, в Русия с коронавируса всекидневно се заразяват около 10 000 души. Расте и броят на смъртните случаи: има дни, в които те отново достигат 400. А имунологът проф. Крючков дори се съмнява в достоверността на официалната статистика. "Ако преброяването са извършва с онази точност, която имахме през декември, сигурно ще установяваме по 17 000-18 000 нови зарази на ден", казва той, цитиран от "Дойче Веле".

Тревога предизвиква още един факт: в Русия постепенно се разпространяват и доста по-опасните мутации на коронавируса, които за пръв път бяха регистрирани в Индия, Великобритания и Южна Африка. Анна Попова, ръководителка на Централната здравна служба в Русия, смята обаче, че това не е причина за безпокойство. "Да, броят на хората, които се заразяват с новите щамове, нараства. Но това е нормално", казва тя.

Русия произвежда по-малко ваксини от очакваното?

Същевременно в руските региони положението е необозримо. Множат се съобщенията, че ваксините не достигат или изцяло липсват, но благонадеждна и актуална информация по въпроса няма. Официално беше поставена целта да се произведат 1 милиард дози Sputnik V, но осъществяването ѝ още е далеч: агенция "Ройтерс" съобщава, че досега са произведени едва 33 милиона дози.

Специалисти като имунолога проф. Крючков се опасяват, че броят на ваксинациите ще продължи да спада. В САЩ и във Великобритания имунизациите достигнаха широки слоеве от населението, но в Русия това няма да стане, смята Крючков. "А и не е възможно еволюционният инфекциозен процес на тази пандемия да се превърне в сезонен инфекциозен процес", обяснява той.

Сега мнозина се надяват, че темпото на ваксиниране може да се повиши, ако имунизираните получат предимства - например за пътуване зад граница. Гърция вече оповести, че признава ваксината Sputnik V. А много руснаци обичат да почиват по гръцките плажове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
3
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Смъртността в Русия е два пъти по-малко от Запада и 4 пъти по-малко от Българско.
132
1
 
2
 
! Отговори
вет.д-р Г.Заров преди 2 години
Ние цъфнахме , та вързахме -100% ваксинирани ,100% излекувани ,имунитети , антитела ! Сега остана и Русия да оправиме и ще сме 1 !
131
10
 
4
 
! Отговори
Stiker преди 2 години
Ми причините са две:1. Мужикистан се слави с доста *** и робски народ, ето защо лесно подава на манипулации, теории на конспирацията и др. 2. Никой няма доверие в нещо, което само там и никъде другаде в Белия свят не е одобрено.Така, че няма какво да се чудят. Томи *** не е много по-умен, де. Гумен Крадев каза - вирус няма. :))) един истински българин не би следвало да се ваксинира:)
130
6
 
6
 
! Отговори
Хе хе преди 2 години
До Ха хаАми то тези, които пишат за чипиране с ваксини, че ваксините са нещо лошо са промити руски мозъци.Самото антиваксърство се корени в Русия.С други думи, с техните камъни по техните глави.
129
6
 
3
 
! Отговори
джо преди 2 години
Спри да лаеш Анонимник платен. Остави я Русия , нас гледй ние сме за никъде. Само днес виж колко са починалите у нас. Пак казвам , за Русия се пишат ГЛУПОТЕВИНИ. Тез дето дращят статиите изобщо не са стъпвали там, камоли нещо да е вярно от това дето го пишат.
128
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До бар Наздраве "и да потърсиш статистиката за отравяне с перилни препарати .... НАРАСНАЛИ СА 4 ПЪТИ след изказването на бай Дончо" А ти не знам дали можеш да четеш, но аз говорех за смъртни случаи. Я провери как стои въпроса там в Раша. От белина. Ако в Раша въобще има читава статистика за нещо, кято да не лъже като римлянинн на Женския пазар, както беше с КОВИД.
127
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До джо "Отново пишем глупотевини. Русия първа започна ваксинацията, но има гъсто населени и райони обширни с малко население. Така ,че е необходимо повече време и логистика" Точно защото имат гъстонаселени райони ваксинацията там би трябвало да върви с ударни темпове, но отде акъл да вденеш и да не се излагаш с опити да разсъждаваш?
126
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия всичко е изостанало.
125
4
 
6
 
! Отговори
джо преди 2 години
Отново пишем глупотевини. Русия първа започна ваксинацията, но има гъсто населени и райони обширни с малко население. Така ,че е необходимо повече време и логистика. От друга страна ще прилагат и ваксина, която ще е еднократна, така,че ще наваксат. Вие нас гледайте все Русията гледате ама и по-малко заболели , по малко починали и болниците им болници а не като тука мизерия. Млъкнете поне за малко от срам за хората дето си отидоха заради нашата некадърност.
124
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кой ви излъга, че някога са били първи?Първи се напънаха да си продават ваксината, ама ги порязаха, защото имаше разминаване в тестовете и в обявените резултати.Иначе самата ваксинация в Русия винаги си е вървяла бавно и е имало недостиг на ваксини, ако се вярва на руските форуми.
123
3
 
5
 
! Отговори
бар Наздраве преди 2 години
До АнонименАма наистина ли се шегували в САЩ с белината ? Това кой ти го каза ? Сорос ? Лично? Пич, не знам как си с английския и дали интернет уменията ти са нещо повече от копи-пейст на инструкциите идващи от тролската ти агенция ... но ако случайно съм попаднал на интелигентен *** ще ти препоръчам да влезепш в сайта на United States Department of Health and Human Services и да потърсиш статистиката за отравяне с перилни препарати .... НАРАСНАЛИ СА 4 ПЪТИ след изказването на бай Дончо ...
122
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"""Не Русия, ами Европа нападна Русия, и европейците избиха над 25 милиона Руснаци.""" __________________________ Не "Европа нападна Русия", а национал-социалистите на Германия нападнаха социалистите на СССР въпреки, че точно тези две страни бяха съюзници съгласно подписания от тях Пакт за ненападение! Какво да кажем? Националисти и Социалисти в действие...
121
2
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Така е защото след ваксинация антителата стават 0. Това е в Русия, у нас никой не казва истината.
120
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Някой Ами, знам само, че в САЩ смъртни случаи заради шегата нямаше, докато в Русия не се шегуват: изтрепа си ги за норматив. Руската белина - най-добрата белина!
119
6
 
6
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
Интересно ми е да чета как *** писали под статии за ваксинирането ЧЕ НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАТ и че никой не може да ги накара... и че ваксините убивали... и че "с тия ваксини искат да ни чипират"... и други подобни безумия СЕГА обвиняват руснаците че не искали да се ваксинират... и как путин щял да ги бил наказвал, забравяйки с едноклетъчните си мозъчета че у нас и в Европа вече са подготвили имунизационни паспорти, нещо като етикетче на ухото при офцете да различават ваксинираните от другите
118
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 2 години
До Анонимен128Аха, голям смях ще да е паднало с тази шега!Пояснение:Постът ми беше ироничен.
117
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Някой Точно руснаци се отровиха от белина наскоро. Това е разликата между САЩ и Русия: при едните се шегуват с пиенето на белина, другите я пият. :))))
116
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следваща стъпка: Путин ще нареди ако искат руснаците да си купуват хляб да са ваксинирани.
115
0
 
9
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Брех, лоша работа. Какво ще ги правим тези руснаци - незнам. Че и белина отказват да пият... Чакаме още предложения от диванните политици.
114
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, че Русия ще изостане масивно с ваксинацията от нормалнните държави беше ясно на всички с поне малко акъл, защото беше очеизвадно, че руснаците освен пропаганда за нищо друго не стават. Стана както в ВСВ "Ние победихме". И те "победиха" но само в главите на Кремълските мафиоти.