Официално: Путин подписа отказа от "Открито небе"

Вече има само 1 договор за контрол над оръжията между САЩ и Русия
7 юни 2021 14:11, Нели Христова
48
Официално: Путин подписа отказа от "Открито небе"
Снимка: БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин подписа закона, с който страната му денонсира договора "Открито небе", подписан в Хелзинки през 1992 г. Документът е публикуван днес на руския официален сайт за правна информация, предаде ТАСС.

На 19 май законът бе одобрен единодушно от Държавната дума, а на 2 юни - и от горната парламентарна камара, Съвета на Федерацията, също с единодушие.

През ноември САЩ официално напуснаха споразумението с мотива, че Русия е нарушавала редица положения в него. През януари руското външно министерство съобщи, че започва вътрешнодържавни процедури за изтегляне от договора.

На 27 май първият заместник-държавен секретар на САЩ Уенди Шърман информира руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, че страната й е решила да не се връща в договора "Открито небе". Москва няма намерение да променя позицията си по споразумението в угода на Вашингтон, заяви на свой ред Рябков, припомня ТАСС.

Полетите за военно наблюдение между НАТО и Русия се смятаха за важна практика за изграждане на доверие след края на Студената война, отбелязва ДПА. Договорът позволяваше на 34-те държави, които бяха страни по него, да извършват по няколко наблюдателни полета годишно във въздушното пространство на останалите, които го бяха подписали.

С отпадането на "Открито небе" между САЩ и Русия остава да действа само едно споразумение за контрол на оръжията - договорът за ядрено разоръжаване Нов СТАРТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно за да не му ръсят вируси...:)))
7
24
 
16
 
! Отговори
do 4 преди 2 години
Верно ли плачеш по соц-блока?! Затворените граници, изтърбушените икономики, правото на връзкаря, а не на кадърния, активните борци, номенклатурните кадри, "приятелите ти" с агентурни имена, дето те пеят в ДС... Гнусна работа сте троловете!
6
10
 
18
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 2 години
ФАЩ и запада са съвременият еквивалентъ на нацистка Германия и ще свършат ,като предишната !
5
4
 
19
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
До Анонимен 2 ....Прав сте, но лошото е, че когато атовете се ритат, го отнасят ... магаретата, в случая всички !!! .....Отстъплението от този договор е крачка към война, студена или гореща и в двата случая лошо !!! ....Виновни са и сащ и русия, дано не се стига до повече повишаване на напрежението, но надали...И ние ще го отнесем сред първите, щото сме първа линия между нато и русия !!!
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иде краят на старите Империи!!!!! На тяхно място ще се появат новите Империи... Регионалните Империи на Транснационалните Корпорации!!!! В коя ли от тах ще попадне географското понятие Бг?????
3
16
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оня с белега на гавата които ни продаде на Рейгън за 30 сребърника къде се спотайва. Какви договори е подписвал и защо е оставил НАТО а унищожи СИВ. Целиян соц агер го насади на пачи яйца а Краварите си запазиха всичко. Ако още е жив да гледа и да се радва на предателството си. Този с белега трябваше да се побие на кол за назидание на всички след него които мислят да предават интересите на милиони. Вече 31 години предателите предават интересите на майка Бъгария в интерес на банковите си сметки.
2
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джафкайте си се. Истината е че и САЩ и Русия са 2 боклучави държави, които в името на интересите си са готови да жертват животите на всеки. Горната статия е 100% доказателство за това. Сред тях няма добър-лош. Има състезание, кой ще се окаже по-голямата oтрeпка.
1
16
 
36
 
! Отговори
Сланина и Зурла преди 2 години
Ми..нормално е!Краварската алчност не знае граници!