Москва забрани организации, свързани с Навални

Така членовете им не могат да се кандидатират за парламента
10 юни 2021 12:12, Елка Василева
51
Москва забрани организации, свързани с Навални

Руски съд забрани няколко организации, свързани с дисидента Алексей Навални, като ги призна за екстремистки.

Решението, което влиза в сила незабавно, фактически забранява на членовете им да се кандидатират на парламентарните избори наесен.

Московският градски съд призна Фонда за борба с корупцията (ФБК) и Фонда за защита на правата на гражданите (ФЗПГ), както и общественото движение "Щабовете на Навални", за екстремистки организации, с което удовлетвори административна жалба на столичната прокуратура, съобщи пресслужбата на съда късно снощи.

Още по темата

Закритото заседание на съда, което започна вчера сутринта, продължи повече от 12 часа, според адвокатите от екипа "Команда 29", които защитават по-конкретно ФБК и които обявиха намерението си да обжалват решението, предаде Франс прес. В комюнике адвокатите заклеймиха процеса, воден при закрити врата, на което всички искания на защитата са били отхвърлени и не е било представено нито едно достатъчно доказателство за вина.

Навални веднага реагира в сайта си в Инстаграм, като призова привържениците си да не се предават. "Когато корупцията е основа на държавната власт, борците срещу корупцията са екстремисти", заяви той. В поста си той призова за подкрепа и прикани всички да участват в "умно гласуване" на изборите за Държавната дума през септември.

"Сега всичко ще разберем. Ще се ориентираме. Ще се променим. Ще еволюираме. Ще се приспособим. Но от своите цели и идеи няма да се откажем. Това е нашата страна и друга нямаме", написа той.

На 4 юни президентът Владимир Путин подписа закон, забраняващ да се кандидатират на избори лица, които са работили в екстремистки организации или са им помагали, например като са изпращали дарения.

"Съдът прие нашите доводи. Смятам, че решението му е законно и обосновано", заяви пред журналисти след заседанието представителят на московската прокуратура Алексей Джафяров.

Съдът ликвидира неправителствените организации ФБК и ФЗПГ и забрани дейността на "Щабовете на Навални". Според прокуратурата организациите се занимават със "създаване на условия за дестабилизация на обществено-политическата ситуация, фактическите цели на дейността им е създаването на условия за промяна на основите на конституционния строй, включително с използването на сценария за "цветна революция". Според прокуратурата "чрез тези структури се реализира дейност на територията на Руската федерация на чуждестранни и международни организации, призната за нежелателна". Те редовно са организирали провеждането на неразрешени масови прояви, които нерядко завършвали с безредици, и въвличали в тях непълнолетни лица, което създавало заплаха за живота и здравето им. Освен това представители на ФБК разпалвали омраза към представители на държавната власт и нейните привърженици.

ФБК бе включен в регистъра на НПО, изпълняващи функции на чуждестранни агенти, през октомври 2019 г., ФЗПГ - през декември 2020 г., припомня ТАСС, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
0
 
! Отговори
Циганин Комунист преди 2 години
Има Навални има проблем,няма Навални няма проблем.Не мога да се сетя кой го беше казал?
23
1
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 2 години
РУСИЯ ИМА НУЖДА ОТ ОБЖИВЯВАНЕ НА РАЙОНИТЕ КРАЙ РЕКИТЕ ОБ;ЕНИСЕЙ И АНГАРА !!! СЪЗДАЙТЕ : ФОНДАЦИЯ" НАВАЛНИ -САЩ ЕНИСЕЙ "; ФОНДАЦИЯ "НАВАЛНИ -САЩ АНГАРА" ; И ЧАК НАКРАЯ -ФОНДАЦИЯ "НАВАЛНИ -САЩ- ЧУКОТКА И ЯКУТИЯ " -ЗАЩОТО ЧУКОТКА И ЯКУТИЯ СА СУПЕРДЕСТИНАЦИИ НА БЪДЕЩЕТО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тръмп го няма и Путин натика Навални в пандиза.Защото знае,че Памперсът не може да му каже и гък.В Женева Памперсът ше целува ръка на Путин пред камерите,а вечерта и нещо друго!
21
0
 
5
 
! Отговори
Ти да видиш преди 2 години
Сенилния старец санкционира Русия,като разреши Северен Поток 2
20
0
 
4
 
! Отговори
Джо и Влад форевър преди 2 години
Байдън подчерта, че е твърдо решен да възстанови трансатлантическите връзки и да преформатира отношенията с Русия след четири бурни години при президента Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бати, този диктатор Путин ще го оставят до живот да ги управлява :)) Иначе този "опозиционер" Навални много ми мяза на мека китка, никакъв шанс нема :)
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инвестицията в Нахални се оказа ялова - нямат избиване тия пари дето са ги налели САЩ и инглизите... пробват със санкции да си ги избият, ама Германчугите им подляха вода със СП2... Ех, ех, ех.
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците и британците реагираха по-емоционално от самия Навални.... Да се чуди човек.
16
1
 
10
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Супер една терористична организация по малко Незнам само на този кой ще му харчи милионите дадени от Запада !! Като няма да мръдне от затвора!!!
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вашингтонските грантаджии останаха на сухо.
14
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 12Ред и законност, ама доведе то отърва ... споко, скоро няма ти отърва. Само почакам. Ше видиш ... хеее хеее хе-хе-хе [потъпкване ръчички и клати глава]
13
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навални заради пари от чужбина даже бил влязал в затвора? Кажи му русофил и не питай повече. Божков цял преврат спретна с пари от чужбина и кво? Набута с пари от чужбина сума партии в Парламента.
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САМО така.СТИга анархия.Ред и законност а не свободия.Един иска това ,друг онова трети еди какво си четвърти еди що си.Ние затова сме най пропадналата държава,защото такава няма държава.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Акото отдавна е в канала, но миризмата продължава да се носи...
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво става с Асанж?
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците са станали нетипично мекушави напоследък. Имат обширна тайга и спокойно можеше да се изгуби на около 500км северозападно от Иркутск.
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обаче веднага е реагирал в "сайта си в Инстаграм". Как пък една новина не изтече от американските затвори, каква е съдбата на тамошните опозиционери или на смелчагата зашлевил Макарона онзи ден.
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ преследват разкритията на свободната журналистика, за нула платени данъци от олигарсите на Вашингтон - Мъск, Безос, Гейтс. Смелите журналисти ще бъдат осъдени на затвор за разкриване на шпионска информация за ЦРУ агентите олигарси на Вашингтон.
6
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корумпираният от Чужбина Навални говори за корупция. За пари от Чужбина, той даже влезе в затвора.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Интересно ако всяка Държава си направи по един закон Магнистски, до къде ще стигне работата ?