Вниманието на света е към Женева и срещата Байдън - Путин

Двамата президенти ще дадат отделни пресконференции
16 юни 2021 06:45, Анисия Иванова
80
Вниманието на света е към Женева и срещата Байдън - Путин
Снимка: БГНЕС

Президентите на САЩ и Русия - Джо Байдън и Владимир Путин, ще се срещнат днес в швейцарския град Женева.
Това е първата им среща на четири очи, откакто през януари Байдън влезе в Белия дом. Тя ще се състои на фона на засилено напрежение между Москва и Вашингтон. Очакванията не са големи, но и двамата президенти се надяват срещата да доведе, ако не до друго, то поне до стабилност и предсказуемост в отношенията между техните страни, които са геополитически опоненти, отбелязва Ройтерс.

Лидерите на САЩ и Русия ще разговарят в луксозната вила "Ла Гранж" на брега на женевското езеро. Срещата им се очаква да продължи четири - пет часа с прекъсвания. Не е предвиден общ обяд, няма да има и съвместна пресконференция. И Байдън, и Путин ще говорят след срещата поотделно пред журналисти.

Разговорите им ще се водят в библиотеката на елегантното имение и ще започнат около 13 часа местно време. Първи в "Ла Гранж" ще пристигне Путин, а малко по-късно и Байдън. Те ще бъдат приветствани от швейцарския президент Ги Пармлен.

В първата част от разговорите ще участват двамата президенти, външните министри - Антъни Блинкън и Сергей Лавров, и преводачите, а после те ще продължат в разширен формат, предаде Ройтерс.

Съпартийци на Джо Байдън искат да видят смяна на курса, поет от предшественика му Доналд Тръмп. Лидерът на Сената - демократът Чък Шумър -  заяви, че очаква Байдън да подходи по-твърдо спрямо руския лидер. Шумър също за пореден път обвини Тръмп, че си е затворил очите пред действията на Путин и поиска сегашния президент да потърси отговорност, като изрази надежда, че това ще стане.

Критиците на Байдън, сред които някои републианци, определят политиката му спрямо Русия като "слаба" и дават за пример отмяната на санкции, свързани с изграждането на газопровода "Северен поток - 2". 

Очаква се Байдън да обсъди с Путин киберсигурността, Украйна, предполагаемата руска намеса в избори в САЩ и нарушенията на човешките права в Русия, съобщи Белият дом. Вашингтон редовно критикува Москва по въпроса за човешките права и потъпкването на демокрацията, изразяващо се в репресии срещу опозицията. САЩ също така призовават за освобождаване от затвора на критика на Кремъл Алексей Навални.

Байдън и Путин вероятно ще обсъдят и контрола върху ядрените оръжия. Двете най-големи ядрени сили са склонни да разговарят, за да се гарантират стабилни отношения във военната област, съобщава БТА. През февруари Русия и САЩ се договориха да удължат с пет години срока на действие на договора Нов СТАРТ, ограничаващ броя на стратегическите ядрени бойни глави, с които всяка страна може да разполага.

По въпроса за Украйна не се очаква някакъв съществен напредък. Путин е категоричен, че Русия решително се противопоставя на идеята Украйна да се присъедини към НАТО.

Очаква се двамата да постигнат споразумение за връщане в САЩ и Русия на посланиците Анатолий Антонов и Джон Съливан, които бяха извикани за консултации, след като Байдън нарече Путин "убиец" и последва остра реакция на Москва. Ако американският и руският президент се договорят посланиците да се върнат към изпълнение на задълженията си, това ще е сигнал, че е постигнат известен напредък към подобряване на отношенията между двете страни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опасявам се, че срещата няма да е равностойна, след като едната страна страда от все по-задълбочаваща се деменция. Може ли да бъркаш Сирия иЛибия? Демек, все ти е едно коя страна ще бомбардираш.
24
6
 
3
 
! Отговори
не идиот ти си под преди 2 години
Аз да съм на руснаците..........тях с разтворени бузки.
23
8
 
10
 
! Отговори
:) преди 2 години
Аз да съм на руснаците ще му заглуша слушалката на Бай Дън и после ще пусна записа в медиите. Той не помни какво е ял вчера завалията, те в дебат с Путин го пускат. Това си е жестокост спрямо човек със затруднения.
22
14
 
9
 
! Отговори
Стабилни отношения! преди 2 години
Байдън от небето ли пада, та очаква стабилни отношения във военната област с крепостните. По-добре да се поучи от дефиницията на знаменития Роналд Рейгън, който ясно и категорично определи Русия като "една престъпна империя, Империя на злото". Никога няма да има мир с феодалните тирани, войната е неизбежна и тираните ще изчезнат от картата но света.
21
2
 
2
 
! Отговори
Слава императоре Си! преди 2 години
Ако отвориш границите за мигранти, Европа трябва да си я опее Попа !!
20
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност, за да сме честни, нито в САЩ, нито в Русия се спазват човешките права! И едните и другите си налагат интереса със сила и принуда, и се водят първо от своя си интерес, а после ако евентуално той съвпада с нечий друг, може и да подкрепят някоя държава! В България има хубава приказка за такива - присмял се щърбел на хърбел!
19
4
 
10
 
! Отговори
идиот залагаш ли преди 2 години
"На бас, че заспалия Джо ще забрави".....ЩЕРКАТА?
18
8
 
10
 
! Отговори
Шикълбрунер Хайл преди 2 години
Бай Дън да не се изгуби и обърка , да не отиде на кино или кафе :) Горкият дали помни с кой ще се среща ???? Жалка картинка , много жалка ....
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано пак не обърка мястото и времето на срещата. Жена му да го води за ръчичка и да му подсказва какво да говори, че толкова пъти си загуби мисълта, докато произнасяше реч, та не знам как ще се справи Бай Дън. Ще е някаква ужасна мъка тази среща.
16
1
 
2
 
! Отговори
До Ами тез командващ преди 2 години
Да, в САЩ е много силно еврейското лоби, така е.............но арабите също не са стока, не знам кои са по-вредни, да се избиват помежду си...........важно е България да е добре!!Освен това, Турция и Гърция са врагове на България..............и те нека се бият за острови и територии..........важно е в България да е добре!!!
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заложните къщи вече приемат залагания дали БайДжо ще заспи на срещата, а цената на барела профилактично скочи с цял долар и стигна $74,3
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
5 часа среща... Няма начин Джо да не задреме през това време.
13
1
 
3
 
! Отговори
nzb преди 2 години
Сега Русия и Китай са съюзници, защото имат общ враг............САЩ и Запада, но жълтите маймуни са много опасни..............един ден те ще искат територия и ресури от Русия..........руснаците трябва да внимават много с Китай................Китай могат да се окажат по-опасни от САЩ!!!!
12
2
 
5
 
! Отговори
Ами тез командващите преди 2 години
в щатите евреи са новите ни господари.Тук ще направят втори Израел, а българите оцелели от Геноцида остават техни слуги.Соца ще ви се стори като луксозен курорт, спряма бъдещето ви нерадостно !
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кенеди и Тръмп са най-великите президенти в историята на САЩ..............но те не бяха удобни на елита-глобалисти и затова бяха отстранени, Кенеди-убит, а Тръмп-махнат от власт с изборни машинации и манипулации!!!
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Государят Путин е категоричен, че Русия решително се противопоставя на идеята Украйна да се присъедини към НАТО и задава въпрос към военолюбивите яcтpeби "Добре ли ще се чувствате, ако ние разположим няколко полка с руски хиперзвукови Циркони в Куба, на 7 минути полетно време от Вашингтон".
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целият западен свят е под влияние на няколко семейни клана, династии от стотици години ..............сега те искат и останалата част от планетата............единствено Русия и Китай могат да ги спрат!!!
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаци и американци се карат, Китай печели!!!Хората са казали:"Двама се карат, трети печели!!"Единственият начин, да се спре влиянието на Китай, е Русия и САЩ да работят заедно, но това няма как да стане............поне в близките 50 години!!Не съм оптимист за срещата днес!!
7
2
 
12
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Нищо няма да стане на тази среща - само театър за пред публиката. Първо Америка не се ръководи от Байдън - той не помни имената на децата си вече. Управляват богатите фамилии - тия които държат федералния резерв. И второ ако има нещо важно за казване между Америка и Русия няма да го правят пред хиляди камери в Женева. Не бъдете толкова наивни. В България сме умни хора
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези пропаднали рептили продължават да се изживяват като изключителни началници щом очакват сегашния деменциосънлив президент да потърси отговорност от концептуално властния Государь Путин.