Вниманието на света е към Женева и срещата Байдън - Путин

Двамата президенти ще дадат отделни пресконференции
16 юни 2021 06:45, Анисия Иванова
80
Вниманието на света е към Женева и срещата Байдън - Путин
Снимка: БГНЕС

Президентите на САЩ и Русия - Джо Байдън и Владимир Путин, ще се срещнат днес в швейцарския град Женева.
Това е първата им среща на четири очи, откакто през януари Байдън влезе в Белия дом. Тя ще се състои на фона на засилено напрежение между Москва и Вашингтон. Очакванията не са големи, но и двамата президенти се надяват срещата да доведе, ако не до друго, то поне до стабилност и предсказуемост в отношенията между техните страни, които са геополитически опоненти, отбелязва Ройтерс.

Лидерите на САЩ и Русия ще разговарят в луксозната вила "Ла Гранж" на брега на женевското езеро. Срещата им се очаква да продължи четири - пет часа с прекъсвания. Не е предвиден общ обяд, няма да има и съвместна пресконференция. И Байдън, и Путин ще говорят след срещата поотделно пред журналисти.

Разговорите им ще се водят в библиотеката на елегантното имение и ще започнат около 13 часа местно време. Първи в "Ла Гранж" ще пристигне Путин, а малко по-късно и Байдън. Те ще бъдат приветствани от швейцарския президент Ги Пармлен.

В първата част от разговорите ще участват двамата президенти, външните министри - Антъни Блинкън и Сергей Лавров, и преводачите, а после те ще продължат в разширен формат, предаде Ройтерс.

Съпартийци на Джо Байдън искат да видят смяна на курса, поет от предшественика му Доналд Тръмп. Лидерът на Сената - демократът Чък Шумър -  заяви, че очаква Байдън да подходи по-твърдо спрямо руския лидер. Шумър също за пореден път обвини Тръмп, че си е затворил очите пред действията на Путин и поиска сегашния президент да потърси отговорност, като изрази надежда, че това ще стане.

Критиците на Байдън, сред които някои републианци, определят политиката му спрямо Русия като "слаба" и дават за пример отмяната на санкции, свързани с изграждането на газопровода "Северен поток - 2". 

Очаква се Байдън да обсъди с Путин киберсигурността, Украйна, предполагаемата руска намеса в избори в САЩ и нарушенията на човешките права в Русия, съобщи Белият дом. Вашингтон редовно критикува Москва по въпроса за човешките права и потъпкването на демокрацията, изразяващо се в репресии срещу опозицията. САЩ също така призовават за освобождаване от затвора на критика на Кремъл Алексей Навални.

Байдън и Путин вероятно ще обсъдят и контрола върху ядрените оръжия. Двете най-големи ядрени сили са склонни да разговарят, за да се гарантират стабилни отношения във военната област, съобщава БТА. През февруари Русия и САЩ се договориха да удължат с пет години срока на действие на договора Нов СТАРТ, ограничаващ броя на стратегическите ядрени бойни глави, с които всяка страна може да разполага.

По въпроса за Украйна не се очаква някакъв съществен напредък. Путин е категоричен, че Русия решително се противопоставя на идеята Украйна да се присъедини към НАТО.

Очаква се двамата да постигнат споразумение за връщане в САЩ и Русия на посланиците Анатолий Антонов и Джон Съливан, които бяха извикани за консултации, след като Байдън нарече Путин "убиец" и последва остра реакция на Москва. Ако американският и руският президент се договорят посланиците да се върнат към изпълнение на задълженията си, това ще е сигнал, че е постигнат известен напредък към подобряване на отношенията между двете страни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
0
 
! Отговори
глупости преди 2 години
Че какво зависи от Путин та света да гледа към тази процедурна среща?Путин е никой -азиатски вожд който даже в САЩ не му знаят името и го наричат Клутин.
44
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
така наречените бълг медии *** не предават директно от женеваруските и снн са на линия
43
1
 
4
 
! Отговори
А преди 2 години
Дали Байдън няма да го подмине, и да се здрависа с преводача ?!
42
0
 
9
 
! Отговори
УСА демокрацията е.. преди 2 години
Съдейки по броя заличени коментари - пак 'свободата на словото' е по американското законодателство :):)
41
8
 
1
 
! Отговори
Инсайдър преди 2 години
Сраща между Господар и крепостен ратай, ко толкоз е станало та толкоз го раздухват медиите?? :)))
40
0
 
5
 
! Отговори
Martin Bormann преди 2 години
Отделни пресконференции защото е срамно да се сменя памперс на президент в световния ефир хехе
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евксиноград ми изглежда доста по-добър от тази луксозна женевска вила.
38
0
 
11
 
! Отговори
От съседа преди 2 години
Да не забравяме, че когато в Русия премахват крепостното право, САЩ са все още робовладелска държава, а богатствата в Европа тогава не са от космически открития и технологични иновации, не - те са влачени от колониите по цял свят, придружени с робски труд и търговия с хора. Да не забравяме тези прекрасни основи на западната демокрация.Прочети още на: https://dnes.bg/rusia/2021/06/14/sreshtata-na-baidyn-s-putin-kakvi-shte-sa-rezultatite-i-shte-padne-li-naprejenieto.493677
37
1
 
13
 
! Отговори
Българка преди 2 години
Хаха, щели да обсъждат "нарушенията на човешките права в Русия"!? Цял свят гледа как US полицай удуши чернокож на улицата, а другите само гледаха, без да реагират!?Ама нарушените права в Русия на дневен ред! Нагли та нагли...
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ако не сте готови просто да отидете на подиума и да отговорите на въпроси от пресата, което може да бъде трудно, може да бъде сложно, когато опонентът ви е готов, тогава това е невероятна проява на слабост" - M. Помпео
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Противно на нагласите, тази среща е по-зле отколкото да няма среща. Двете страни не са подготвили конкретика като решения. Чакат Байдън да наговори "твърдо" известните вече неща, а и той направо е в плен на думите си. Путин ще го изслуша, няма да се съгласи и ще си тръгне по-рано. Случи се преди време в Австралия. Очевидно Байдън не е в състояние да прецени ситуацията или е в невъзможност да реагира адекватно. Възможна е нова подобна среща на върха, евентуално със следващия US президент.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой да напомни на дядото Джо къде се намира и за какво е там. Може да му направят един пищов за преписване и да си запише имената че и тях много бърка.Вижте сменете му памперса също преди срещата да не се разсмъеди
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абе кво с е караме тук, извън заплатените, русия или сащ. Все империи, сър... все не са на наша страна.
32
2
 
10
 
! Отговори
Не разбирам защо преди 2 години
Защо най-голямото изпитание за американските президенти е да минат на тест при Путин?
31
1
 
11
 
! Отговори
ХА ХА! преди 2 години
"очаква Байдън да подходи по-твърдо спрямо руския лидер." - само да не се запремята на кълбета, че това показа че го може!
30
1
 
11
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
С какво право и за какво Байдън трябвало да търси от Путин отговорност ? По твърдо да заставал срещу него ко било там .....Байдън едно смислено изречение не може да свърже ....ето вчера пак пелтечи обърка Сирия с Либия :) 3 пъти падна по стълбата докато се качи на самолета си ......нямам думи .....и това човек здраво стъпил на земята ? Хахахахаха пародия но и олицетворение на народа си е Алцхаймера Байдън ! Избиха индианците да завземат територийте им ....Русия що анексирала Крим .....смешковци
29
1
 
3
 
! Отговори
Атаман Сирко преди 2 години
Трябвало е да повикат и другия имбесил Ер-джолан - халифа на щракнатите пооолУидиоооти, да се убеждават един - друг кой е по велик, горките зооомбита.!.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бОЖЕ ЗАЩО НИ НАКАЗВАШ НАС ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА И ДАВАШ ВСЕ ЛУДИ КАТО ТОЯ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ!?
27
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само някой мyжик или глуповатия *** може да възхвалява некадърника Путин, който изолира и настрои Русия срещу света. Джуджето от КГБ, което върна комунизма, харчи за оръжие, докато доходите и пенсиите на руснаците са по-ниски от българските , а младите бягат.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моето внимание не е там