Байдън успя да изкара Путин от "бункера" в който се криеше от COVID-19

Посетителите на руския президент се поставят под двуседмична карантина
18 юни 2021 19:34, Нели Христова
152
Байдън успя да изкара Путин от "бункера" в който се криеше от COVID-19
Снимка: БГНЕС

Вече повече от година хората, които искат да се срещнат с Владимир Путин, се подлагат на двуседмична карантина в руски хотели и санаториуми, за да предпазят 68-годишния президент от COVID-19.

От март 2020 г. мощни бизнесмени, областни управители, пилоти и медицински персонал, доброволците на икономическата конференция и дори ветерани от Втората световна война се карантинираха, за да се срещнат с лидера на Кремъл или дори само да бъдат някъде около него.

Срещата му с Джо Байдън, който обиколи Европа, присъства на срещата на Г-7, а след това бе на срещи с лидерите на ЕС и НАТО, обаче успя да изкара Путин от бункера.

Руският президент не пътува публично в чужбина от избухването на пандемията от коронавирус в началото на 2020 г., като приема чуждестранни лидери в Москва или Сочи и провежда по-голямата част от срещите си с правителствени министри и областни управители онлайн.

Критиците на Кремъл обвиниха Путин за това, че се е подслонил в "бункер" по време на пандемията, тъй като според съобщенията, той е бил защитен от медицински тунели със съмнителна ефикасност, които пръскат посетителите с облак от дезинфектант.

По-късно разследващият сайт Proekt разкри, че Кремъл е построил идентичен офис без прозорци в Сочи, курортен град на Черно море, където според съобщенията Путин провежда срещи, докато се смята, че е в Москва.

Очакваше се това да приключи, след като Путин получи първата си доза от ваксината "Спутник" през март, процедура, която не беше документирана пред камерата, а Кремъл заяви, че медиите ще "трябва да повярват на думата ни".

Но двуседмичният карантинен период остана за много посетители, включително американския телевизионен екип, който се срещна с Путин за интервю преди срещата на върха.

"Оценявам допълнителното време, господин президент", каза Кир Симънс, кореспондент на NBC. "Екипът е в карантина от почти две седмици, така че това интервю е много важно за нас."

Журналистите от руската държавна телевизия също са били изправени пред подобни карантинни мерки.

Бавният процент на ваксинации в Русия доведе до "експлозивен растеж в случаите", според кмета на Москва Сергей Собянин, което го кара да обяви едноседмичен бизнес празник.

Преди пътуването за срещата на върха говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че не е бил ваксиниран, тъй като все още има висок брой антитела от миналата година, когато е преболедувал COVID-19.

"Всички мерки за безопасност са взети изключително сериозно“, каза Юрий Ушаков, помощник на Путин. "От гледна точка на здравето на президентите, както американците, така и ние сме подходили много сериозно към това. Напоследък той няма толкова много лични контакти и затова специалното внимание, което се обръща на тези въпроси, е нормално."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари