Преболедуването на COVID-19 не ни пази от вируса в дългосрочен план

Проучване показва, че много хора нямат антитела 6 месеца след инфекцията
18 юни 2021 09:28, Нели Христова
213
Преболедуването на COVID-19 не ни пази от вируса в дългосрочен план
Снимка: БГНЕС

Преболедуването на COVID-19 не предпазва непременно от коронавируса в дългосрочен план, особено когато инфекцията е причинена от нови варианти. Това показва проучване, проведено върху здравни работници.

Учени от Оксфордския университет откриха значителни разлики в имунните реакции на медицинския персонал, който е прекарал COVID-19, като някои медици изглеждат далеч по-добре подготвени от други за борба с болестта шест месеца по-късно.

Изследователите от проучването, проведено с консорциума за имунология на коронавирус в Обединеното кралство, заявиха, че констатациите им показват, че всички трябва да се ваксинират, независимо дали са били заразени с вируса по-рано.

"Ако погледнете траекторията на имунния отговор след инфекция, той все още се открива шест месеца по-късно, но е много различен при различните хората", казва Елинор Барнс, професор по хепатология и експериментална медицина в Оксфорд и старши автор проучването пред The Guardian. "Това е много по-различно от ваксинацията. Имунизираните получават наистина силен отговор, но с естествена инфекция има много повече разнообразие в имунните отговори."

Изследователите са анализирали кръвни проби от 78 здравни работници, които са имали COVID-19, със или без симптоми, между април и юни миналата година. Кръвта се проверява ежемесечно до шест месеца след заразяването за редица имунни отговори. Те включват различни видове антитела, насочени към вируса - В-клетки, които произвеждат антитела и запазват паметта за болестта, и Т-клетки, които намаляват тежестта на заболяването, като убиват заразените клетки.

Авторите на изследването описват как са използвали система за машинно обучение, наречена Саймън, за последователно итеративно моделиране през нощта, за да видят дали ранният имунен отговор на човек и тежестта на инфекцията му могат да предскажат по-дългосрочния им имунитет. Д-р Адриана Томич, първият автор на изследването, казва, че подпис в антителата и Т-клетъчния отговор един месец след инфекцияна предсказва колко силен ще бъде отговорът на антителата след шест месеца.

По-голямата част от хората, които имат слаб имунен отговор месец след инфекцията, нямат откриваеми антитела, които биха могли да неутрализират алфа варианта, забелязан за първи път в Кент, шест месеца по-късно. Никой няма и неутрализиращи антитела срещу бета варианта, забелязан за първи път в Южна Африка. Изследователите все още не са анализирали данни за варианта Делта, който се появи в Индия.

Докато повечето здравни работници, които са развили симптоматично заболяване, са имали измерим имунен отговор шест месеца по-късно, повече от една четвърт не са имали антитела. Повече от 90% от тези, които са имали асимптоматични инфекции, нямат измерим имунен отговор шест месеца по-късно, установяват изследователите.

"Според нас преболедуването на COVID-19 не ви предпазва задължително в дългосрочен план от Sars-Cov-2, особено от други варианти", обяснява Барнс. "Не трябва да разчитате на антителата да ви предпазят от последващо заболяване, трябва да бъдете ваксинирани."

Широката вариабилност на имунитета, предизвикана от естествена инфекция, отчасти отразява коренно различните експозиции, които хората могат да имат на вируса по време на живота си. Имунитетът от ваксинация е по-надежден, тъй като на хората се дава стандартна доза по стандартен начин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
18
 
! Отговори
Мики Маус преди 2 години
Аз се чудя кои са тия нови Батмани, Тор и жената Чудо дето пазаруват в Била, а то били ваксинираните с техните супер антитела. Вече живея в Марвел!
169
12
 
8
 
! Отговори
До Жокея преди 2 години
Аха - една тумба хора някъде неясно къде с много влияние искат да избият човечеството за кеф? Ами като го избият кой ще им слугува? А и хубаво тия овцете дето се ваксинират сами се дават, та после ще останат само тия дето са будни и с глава на раменете - та на извратените лидери ще им е още по-сложно да се оправят с останалите. Или после ще настъпи благоденствие, понеже света се освободил от загубените и само просветлените са останали ?
168
1
 
27
 
! Отговори
СПАСЕНИЕ? преди 2 години
ВАКСИНИТЕ/ СРЕЩУ КОВИД/ НЕ СПАСЯВАТ ЖИВОТИ , А САМО БАНКОВИТЕ И ПОЛИТИЧЕСКИ СМЕТКИ НА НЯКОИ.СЛЕД ВСИЧКИ ЯВНИ ЛЪЖИ И ПЛОСКИ АГИТАЦИИ ВЕЧЕ СЪМ УБЕДЕН В ТОВА.
167
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова заповядайте да ви приложим генномодифициращата терапия, наречена РНК "ваксина". Много сте елементарни, клоуни.
166
15
 
0
 
! Отговори
До анонимен 171 преди 2 години
Тя затова половин Европа отказва лечение на БГ граждани (не за Ковид) или си иска да платиш предварително щото точно България (заради европийските здравни карти) не им плаща нищо. Аи на некой френски чиновник, много му се занимава с години да се съди и д асъбира нещо дето я го има я няма. И тва пак е валидно само за ЕС. И ти като жокея можеш ли да обясниш каква е точно целта на "набождането".Ама ако можеш да бъдеш конкретен , а не " да ви вземат избора" -ама на кое?
165
0
 
43
 
! Отговори
УЖАС и БЕЗУМИЕ преди 2 години
Боже, боже,медицината и науката се преобръщат заради пари и политика. Ужас!!!Това е здравето на милиони хора, как може постоянно да се бълват прости агитации по медиите.Боледувалите били без имунитет , а ваксинираните-супер имунитет-ХАХАХА!Все едно ,че слънцето изгрява от запад, направо разбиха имунологията.
164
0
 
16
 
! Отговори
Жокея преди 2 години
До 176 - Престани да предполагаш какво мисля и зная. Да искаш от мен да разбера мозъка който е способен на геноцид е равносилно на това да седна и да се замисля защо педофила харесва малолетни, или защо Троцки е искал да избие 80% от човечеството. Не ми дреме за техния краен резултат, интересувам се от моя. Не влизам в това кино, да гледам този снъф филм.
163
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 141След като ваксината предпазва само от тежко протичане на заболяването , защо тогава на ваксинираните разрешават да ходят навсякъде и то без маски? Няма доказателства, че не заразяват
162
0
 
43
 
! Отговори
Възмутен лекар преди 2 години
Ваксинираните с антитела , а боледувалите -без.Каква е тази глупост?!Тези лекари трябва да си скъсат дипломите.Говорейки тези абсурди само още повече ще откажат хората от ваксините.Просто не вярвам на очите си ,какво виждам по медиите.Каква е тази агитация?! Това е срам и позор за медицината. Как се продадохте
161
0
 
24
 
! Отговори
Ситалк преди 2 години
Сеещите пропаганда са в много неизгодна позиция. Господарите им измислиха толкова нелогична пандемия, че автоматично им отнеха инструментите за агитация. Остнаха им само злоба, обиди, старошаблоннозаветни дарвинизми, агитация за сляпа вяра, яко стискане на палци и нахапани устни.
160
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 171 Леле какви алтуристи били политиците, бе? Майко мила, те мислят за съседа, как да му е добре! Вярваш ли си, като ги пишеш тия работи? Нали за това плащаме застраховка пътуване! За това са измислени регресивните искове, ако не можеш да платиш и държавата е платила вместо теб, държавата после си взима парите от твоето имущество, сметки и т.н. Леле как са ви обработили! Сериозно ли мислиш, че паспортите са от грижа за съседната държава? Аз пък си мисля, че е за да ви изнудят за се набодете!
159
12
 
0
 
! Отговори
До Жокея преди 2 години
Т.е. нямаш отговор какво точно целят тия дето искат да ни ваксинират. Ама знаеш, че да се самоубием и да ни вземат избора (избор за какво също не е ясно) и да ни вкарат в някаква кошара дето какво ще ни правят в нея също няма яснота. А и биг фарма печели на наш гръб, ама биг оил и авио и травел и още нещо си губи здраво пари и няма никакъв контрол в онова светвно правителство да каже "аджеба ние що да губим"...или биг фарма според ги компенсира всички под масата....
158
0
 
28
 
! Отговори
Имунолог преди 2 години
Естествено придобит имунитет след боледуване е по- слаб от този след ваксина-сериозно,а!? Я марш да си прочетат отново имунологията, особено на частта с клетъчния имунитет и имунологична памет.След всички "медицински" глупости ,които се изписаха ,все повече се убеждавам ,че тези ваксини са спасение не за хората , а за банковите и политически сметки на някои.
157
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще кажа само едно - срещу Пфайзер има заведени дела за милиарди за това, че са излъгали органите за сертификация, че са направени всички изпитвания и относно резултатите за безопасност. Делата са за техни лекарства - Виокс, за лечение на артрит. Оказва се, че предизвикват инфаркти и инсулти. Вижте данните в САЩ! Това е общодостъпна информация и не е тайна за никого. Нека журналистите го проверят! Като ще е информираност, ами да е ИНФОРМИРАНОСТ!
156
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо не схващам - как преболедувалите нямат антитела, а ваксинираните имат. Значи организма като се срещне с болестта не изгражда траен имунитет, а като му подадеш ваксина изгражда. Нещо не ми се връзва.
155
20
 
0
 
! Отговори
до Анонимен 162 преди 2 години
А замислял ли се се, че ваксинационният паспорт го сложиха, за гаранция, че като се заразиш зад граница, ще го изкараш на крак и няма да клекнеш в тяхната болница, да струваш една торба пари която няма да платиш и да заемаш легло за някой техен гражданин в нужда......
154
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде сега тия големит доктори да седнат и да ми кажат как точно ваксината прави имунитета... защото работата на ваксината е да симулира болест, че тялото да направи имунитет а другото е когато тялото е болно да си направи имунитет. Значи искате да ми кажете , че теорията те учи по добре от практиката. Да четеш за баскетбол те учи повече от колкото да играеш баскетбол. Интересна логика... Какво друго бялото е черно, земята е плоска. Само пишман доктори и пропаганда за пари
153
8
 
0
 
! Отговори
До Жокея преди 2 години
И я кажи тогава каква е идеята да се самоубият повече хора. Кой печели от това?
152
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога, никъде, по никоя медия, не е имало дебат между учени/лекари за пандемията. Никога не се представиха две страни, защото ковидарите ги е страх от дебат. Злобеят, обиждат и искат всички да се присъединят към сектата им без да мислят.
151
11
 
0
 
! Отговори
Папи преди 2 години
До АнонименТя и авиационната и сторителната и авто индустрията индустрия тества за една година износване на материали и тн в проекции за 50-100 години напред . Иначе все още щяхме да сме с каруците и в кирпича.....Има си методи, ама биг фарма е пробелма. А ако си направите труда да проечете дори, за биг фарма ваксинационният бизнес не е най-важният и печеливш - нито маржовете са като на другите продукти нито нищо. Ама *** пак знае най-много щото той бyлгар бyлгар