80 г. след нацисткото нашествие в СССР: Риск от нова оръжейна надпревара!

Путин: Погребани са надеждите за континент без разделителни линии
22 юни 2021 21:30, Елка Василева
282
80 г. след нацисткото нашествие в СССР: Риск от нова оръжейна надпревара!
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин вижда рискове от нова оръжейна надпревара в света на фона на деградация на системата за европейска сигурност. Той изрази мнението си в статия, озаглавена "Да бъдем отворени независимо от миналото", която излиза днес на сайта на Кремъл и в германския седмичник "Цайт" във връзка с 80-ата годишнина от началото на Великата отечествена война, предаде ТАСС.

"Цялата система за европейска сигурност сега е силно деградирала. Нараства напрежението, реални стават рисковете от нова оръжейна надпревара", констатира Путин.

Разширяването на НАТО в източна посока и влизането на редица бивши съветски републики в организацията "погреба надеждите за континент без разделителни линии", твърди авторът. "Превратът" в Украйна през 2014 г. според него е бил "организиран от САЩ", а европейските страни "безволно са го подкрепили, предизвиквайки разцепление в самата Украйна и излизането на Крим от състава й".

"Който и да се опитва сега да пренапише страниците от миналото, истината е, че съветският войник е дошъл на германска земя не за да отмъщава на германците, а с благородната, велика мисия на освободител", подчертава руският лидер.

Русия си спомня с благодарност за съюзниците от антихитлеристката коалиция, за участниците в съпротивата и германските антифашисти от времето на войната, приближавали общата победа. Днес федерацията се обявява за "възстановяване на всеобхватното партньорство с Европа. Имаме много теми от взаимен интерес" - сигурността и стратегическата стабилност, здравеопазването и образованието, дигитализацията, енергетиката, културата, науката и технологиите, климатичните и екологичните проблеми, изброява Владимир Путин.

"Отворени сме за честно съзидателно взаимодействие - изтъква руският президент. - Потвърждава го нашата идея за създаване на единно пространство за сътрудничество и сигурност от Атлантика до Тихия океан, което да включи различни интеграционни формати, сред които Европейския съюз и Евразийския икономически съюз."

По-късно днес статията на Владимир Путин ще бъде публикувана в онлайн изданието на "Цайт", а в четвъртък ще се появи в печатното седмично издание под рубриката "Мнения", уточни за ТАСС Йохана Шахт, говорителка на "Цайт".

На 22 юни 1941 г. е дадено началото на операция "Барбароса", при която силите на нацистка Германия нахлуват в Съветския съюз. Откриването на Източния фронт (или началото на Великата отечествена война, както я наричат руснаците) е повратен момент във Втората световна война. След като постигат военни успехи и нахлуват дълбоко в територията на Съветския съюз, германските сили са сразени година и половина по-късно в битката при Сталинград. Червената армия започва контранастъпление, което в крайна сметка довежда до поражението на нацистка Германия.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
1
 
3
 
! Отговори
до 190 преди 2 години
Добре ли сте???
177
1
 
2
 
! Отговори
US Immigrant преди 2 години
Прехвърляйки вестника и коментарите към статиите, често попадам на съобщения, в които пишещите заявяват в прав текст, че някои участници получават заплащане, за да пишат "поръчкова музика". Някой знае ли как става далаверата, за да взема и аз по някой лев, долар или рубла за допълнителна работа.
176
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да 183Радвам се, че герботроловете научихте да ползвате дучата сребърници. Похвално е. Но аз нито копейки, нито сребърници съм видял. Характерно за слабограмотния човек (ти) е, че съди всички по собствения си аршин. С други думи, плебей като теб не може да осмисли и приеме, че някой има различна позиция от твоята и това не се дължи на платени пари от някого. Както, впрочем, плащат на теб. Колко тъжно и безполезно същество си, един ден ще бъдеш презрян и от собствените си деца.
175
4
 
4
 
! Отговори
US Immigrant преди 2 години
Действително рефренът ВСВ започва да омръзва, но като няма с какво друго да се похвалят в настоящето, ще продължават да се обръщат към миналото.
174
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И оправданието на русофилите е, че ето, Полша била нападнала Чехия и затова добрите болшевики нападнали и те.
173
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей тоя Путин май забрави дето първо са нахлули в Полша, що така? :)
172
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен/185 "Войната е започнала с разпарчадосването на Чехия" История: Слаб 2
171
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 178. Войната е започнала с разпарчадосването на Чехия между Германия и Полша след срещата в Мюнхен и благословията на Антантата, с тайната надежда, че Хитко ще се насочи на изток, което и прави, но след като първо малко се разхожда на запад.
170
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Някой Дребния много се дразни, че западняците и китайците гледат на него и кохортата му като на *** и не изпитват никакво уважение, обаче колкото и високи токчета да сложи, най-много да се извиси над Гумен и Деса. :))))
169
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 175. Кой ти пише против Русия. Вие сами си пишете и си отговаряте за да си заслужите копейките и сребърниците. Цар Борис и Правителствата спасиха България от войната и от разграбване. А Бай ти Терпешев комунистическия министър на войната подари на Англия и Гърция Беломорието.
168
2
 
8
 
! Отговори
Някой преди 2 години
И Путин е като Ким Чен Ун, понеже имали ядрено оръжие, и всички трябвало да се съобразявали с тях! Проучване сред руснаците показало,че другите трябвало да ги уважават , като се "страхували" от тях! Сбъркана работа!
167
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До IQ 2.28 Не знам защо си мислиш , че водородът ще се използва за дирижабли , които са строени по методи и с технологии от 30-те години на миналия век .
166
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Някой Ами, забравиха я, защото имат по-важни неща от това да мизерясват. Трябва да се прави наука, изкуство и така нататък. В Русия какво да правят като не ги могат тези неща?
165
4
 
7
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Както казва Виктор Суворов, не е имало случай някой да се хване на номерата на комунистите, и да не е бил прекаран накрая! И така е от 1918 година! Четири години война, и след това 75 години ни припяват за нея! В цивилизованите страни отдавна я забравиха!
164
3
 
4
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
Нарушавайки пакта "Молотoв-Рибентроп" хитлеристите нахлуват в източните земи на Полша които са окупирани от болшевики СССР.
163
5
 
7
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Прави ли ви впечатление, че в Русия говорят за Великата Отечествена , а не за Втората световна война? И обяснението е просто, защото ВСВ е започната от Нацистка Германия и Съветския съюз успоредно, с превземането на Полша! Путин благодари на съюзниците ,но не на такива като България, които не изпращат нито един войник на Източния фронт, дава над 30хиляди жертви срещу нацистите, и накрая Сталин ни набутва в ..."победени"!
162
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Легенда: Единствената причина герботроловете да пишат толкова активно против Русия и "русофилите" е, че в опорките на Севда, Радев се приема за наместник на Путин и антипод на свръхвеликия евроатлантик Баце Суджука. Пределно елементарно, но продължава да се тръби. Най-високата летва на тази линия е гешефтурата, която активно лови "руски шпиони", дошли да разузнават безпрецедентните постижения на българското военно дело. Да се смееш ли, да плачеш ли, или да спреш днес беге за ден - два?
161
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 170 Русия държи всички козове, но русофилите по цял ден са заети да се хвърлят на амбразурата :))))))))
160
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Високомерните и те отиват там. Никои няма да се размине. Нито един. баце
159
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички Отивте у трапа