Още от отплаването: Руски военни следят HMS Defender в Черно море

Журналист на BBC се оказва на борда на миненосеца
24 юни 2021 14:25, Нели Христова
320
Още от отплаването: Руски военни следят HMS Defender в Черно море
Снимка: БГНЕС

Още от момента, в който HMS Defender отплава от пристанището в Одеса, руски военен кораб и изтребител започват да следят британския миноносец. Корабът се е отправил към Грузия, а за да стигне до там, той трябва да премине на юг от полуостров Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г. в ход, който не е признат в международен план.

Още по темата
 Докато Москва твърди, че полуостровът и водите му са руска територия, Великобритания казва, че HMS Defender преминава през украински води по често използван и международно признат транзитен маршрут.

На борда на HMS Defender в Черно море  се намира и журналиста на BBC Джонатан Бийл, който разказва от първо лице какво се случва в напрегнатите минути на конфронтация. Още в началото на репортажа му се чуват думите "Това не е учение".

"Когато се приближихме на 18 мили от брега, напрежението се покачи. Руският военен кораб започна да прави опасни маневри, приближавайки се до HMS Defender в опит да го принуди да промени курса си", разказва Бийл от борда на миноносеца. Руската брегова охрана отправя и предупреждения, включително и "ако не промените курса си, ще стреляме".

"Екипажът веднага се облече в предпазно облекло, в случай, че тази заплаха бъде изпълнена", казва Бийл. Бреговата охрана все пак стреля, но извън обсега на HMS Defender.

"По време на пътя си, миноносецът засече близо 20 изтребителя в небето, някои бяха прекалено близо, за да се чувстваме спокойни", разказва журналистът. HMS Defender не се отказва и продължама по пътя си към Грузия, но руските самолети го следват дори и когато вече е преминал в международни води.

Русия заяви, че корабът е преминал на три километра (1,9 мили) навътре в руската територия край нос Фиолент в Крим малко преди обяд по местно време в сряда. Териториалните води на нацията се простират на 12 морски мили (22,2 километра) от бреговата й линия. Всеки чуждестранен военен кораб, преминаващ тази граница, ще се нуждае от разрешение на страната, за да направи това с малки изключения.

Малко след като британският кораб преминава териториалната граница, нападателен самолет Су-24М хвърля бомби, а патрулен кораб изстрелва предупредителни изстрели, казва руското министерство на отбраната в пред ТАСС.

Британските власти отхвърлиха руските обвинения. Екипажът на HMS Defender съобщава, че не са хвърлани бомби по него.

И все пак, руските власти публикуват кадри от своите изтребители, които следят миноносача, включително и такива, които показват, че са го взели на прицел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари