Още от отплаването: Руски военни следят HMS Defender в Черно море

Журналист на BBC се оказва на борда на миненосеца
24 юни 2021 14:25, Нели Христова
320
Още от отплаването: Руски военни следят HMS Defender в Черно море
Снимка: БГНЕС

Още от момента, в който HMS Defender отплава от пристанището в Одеса, руски военен кораб и изтребител започват да следят британския миноносец. Корабът се е отправил към Грузия, а за да стигне до там, той трябва да премине на юг от полуостров Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г. в ход, който не е признат в международен план.

Още по темата
 Докато Москва твърди, че полуостровът и водите му са руска територия, Великобритания казва, че HMS Defender преминава през украински води по често използван и международно признат транзитен маршрут.

На борда на HMS Defender в Черно море  се намира и журналиста на BBC Джонатан Бийл, който разказва от първо лице какво се случва в напрегнатите минути на конфронтация. Още в началото на репортажа му се чуват думите "Това не е учение".

"Когато се приближихме на 18 мили от брега, напрежението се покачи. Руският военен кораб започна да прави опасни маневри, приближавайки се до HMS Defender в опит да го принуди да промени курса си", разказва Бийл от борда на миноносеца. Руската брегова охрана отправя и предупреждения, включително и "ако не промените курса си, ще стреляме".

"Екипажът веднага се облече в предпазно облекло, в случай, че тази заплаха бъде изпълнена", казва Бийл. Бреговата охрана все пак стреля, но извън обсега на HMS Defender.

"По време на пътя си, миноносецът засече близо 20 изтребителя в небето, някои бяха прекалено близо, за да се чувстваме спокойни", разказва журналистът. HMS Defender не се отказва и продължама по пътя си към Грузия, но руските самолети го следват дори и когато вече е преминал в международни води.

Русия заяви, че корабът е преминал на три километра (1,9 мили) навътре в руската територия край нос Фиолент в Крим малко преди обяд по местно време в сряда. Териториалните води на нацията се простират на 12 морски мили (22,2 километра) от бреговата й линия. Всеки чуждестранен военен кораб, преминаващ тази граница, ще се нуждае от разрешение на страната, за да направи това с малки изключения.

Малко след като британският кораб преминава териториалната граница, нападателен самолет Су-24М хвърля бомби, а патрулен кораб изстрелва предупредителни изстрели, казва руското министерство на отбраната в пред ТАСС.

Британските власти отхвърлиха руските обвинения. Екипажът на HMS Defender съобщава, че не са хвърлани бомби по него.

И все пак, руските власти публикуват кадри от своите изтребители, които следят миноносача, включително и такива, които показват, че са го взели на прицел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
5
 
0
 
! Отговори
Арменски поп преди 2 години
"По международното право това са си укрански териториални води, прав си е капитана ще си спазва дефинициите в международното право" - - - - - Да се оплачат сега на арменския поп англичаните, а следващия път - направо на свети Петър.
172
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 207 Кораба не се е поместил от курса си. Всъшност, от медиите за разбрали, че са "стреляли" по тях :)))))))
171
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да са благодарни, че им се е разминало само с "отплаване", защото можеше да глътнат солена вода.
170
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До същия Приятел, вземай мерки. :)))
169
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По международното право това са си укрански териториални води, прав си е капитана ще си спазва дефинициите в международното право, а и невиждам що требва да се шашка все пак е капитан на кораб с най-модерната РЛС система
168
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Странно Странно, че освен руската пропаганда друг не е разбрал, че Русия е "стреляла >>>> ПО <<< НАТОвски кораб. И слава богу ... за "Русия". :)))))
167
2
 
2
 
! Отговори
същия преди 2 години
Ти като си много запознат, я кажи как тръгна румънската "революция" и от кой клан на ЦРУ? Да си имаш за домашно четене ти давам.
166
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До хаха Явно не си подготвен, затова и бързо смени на друго тролене. Не се притеснявай, свикнал съм. Русофилите така си живеете :)))
165
6
 
4
 
! Отговори
Странно преди 2 години
Русия стреля по военен кораб на страна от НАТО в международни води, и най-унизително го "отплава"! Къде са НАТО, защо не смеят гък да кажат вече 2 дни? Нито НАТО смее да се обади, нито цялата клиентела като Меркел, Макрон и ЕС, нито Байдън? Що така? Много са възпитани сигурно?
164
4
 
3
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Кое да се запозная, със американските снайпери на Майдана? Или със запалените сгради в Одеса? Почивай си, не е за твоята глава.
163
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До питанка Редно е първо да се запознаеш с темата и тогава да пишеш, а не обратното. :))))
162
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 195 "Това си беше унижение, в международни води да ги наритат, и капитана каквото и да казва, няма да измие срама че Русия ги унизи." Русия ги унизи, като не ги посмести и грам ..... на това му се казва свободни съчинения Важното е фантазиите да продължават. :))))))
161
2
 
2
 
! Отговори
питанка преди 2 години
Анексирали, с референдум 98% по международното право, което тия пал*ци уж спазвали. Кое е нелегалното? Че не са запитали Джони ли?
160
2
 
2
 
! Отговори
до Анонимен преди 2 години
Ами да опитат следващия път, ако смеят, моля да заповядат пак.
159
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 191 "чак па и бомби хвърляли, смешници :)))къде са ги хвърляли от другата страна на полуострова да не се вижда" Ми то при толкова много видея никъде не се вижда такова нещо. *** то с фантазии може всичко да се "постигне" :)))))))
158
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това си беше унижение, в международни води да ги наритат, и капитана каквото и да казва, няма да измие срама че Русия ги унизи.
157
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до Анонимен 189 "Да ги видим следащия път как ще се придържат, но може да се придъжрат към дъното. А сега да са благодарни, че не ги потопиха" Русофилчетата много обичате да си фантазирате. Разбира се, фантазиите и реалността са две различни неща. Не е чудно, вие подражавате на идолите ви в Москва, и те си фантазират, че понеже със сила са завладели Крим и някой ще им признае това като тяхна територия/акватория. :))))
156
2
 
3
 
! Отговори
дядя Вова преди 2 години
като цяло им простиха, надали ще го направят пак
155
3
 
2
 
! Отговори
путин преди 2 години
тоз кош дифенфъра го пишете пътник ако наруши пак и 1см от границата
154
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
чак па и бомби хвърляли, смешници :)))къде са ги хвърляли от другата страна на полуострова да не се вижда