Най-мащабните маневри в Черно море, Москва реагира остро

Русия призова САЩ и съюзниците им да се откажат от тях
28 юни 2021 20:05, Елка Василева
262
Най-мащабните маневри в Черно море, Москва реагира остро
Снимка: архив, БГНЕС

5000 войници, 32 кораба, 40 самолета, 18 екипа за спецакции: в Черно море стартира военното учение "Sea Breeze", което този път е особено мащабно. Москва реагира остро, тъй като възприема маневрите като провокация, пише Дойче веле.

Военното учение Sea Breeze

В Черно море започна военното учение "Sea Breeze-2021", за което се твърди, че е най-голямото досега. То се провежда въпреки острата реакция на Москва, която го възприема като провокация и до последно призоваваше САЩ и съюзниците им да се откажат от маневрите.

Още по темата

Числа и факти

"Sea Breeze" ("Морски бриз") е ежегодно многонационално учение, което се провежда съгласно Меморандума за взаимопомощ и сътрудничество във военната област, подписан между САЩ и Украйна през 1993 година. Първите маневри се проведоха през 1997 година. Споразумението предвижда Украйна да предоставя военна и гражданска инфраструктура по черноморското крайбрежие, а САЩ отговарят за финансирането на учението. В него участват военни от страните-членки на НАТО, както и техни партньори - най-вече от Черноморския регион, но без Русия.

Учението е разделено на четири фази, като през активната ще бъдат отработени маневри по вода и под вода за пресичане на противникови морски операции, бойни задачи по суша и във въздуха, както и спасително-издирвателни мисии.

Главнокомандващият на украинската армия Руслан Хомчак съобщи, че основната цел на учението е да подготви щабовете и подразделенията на украинските ВМС да изпълняват задачи в съответствие със стандартите на НАТО, както и да придобият опит при съвместни операции по поддържането на мира и сигурността.

От общо 32 морски съда, които ще участват в учението, Украйна ще предостави 24 кораба и катера, 17 от общо 40 самолета, 12 хеликоптера, 80 единици военно оборудване и 1500 военнослужещи. В маневрите участват подразделения от общо 32 страни, сред които и България. Официално бе потвърдено и участието на Шести американски флот.

Реакцията на Русия

Русия разглежда маневрите в близост до границите си като провокация и призова САЩ и техните съюзници от НАТО да се откажат от тях. В изявление на руското посолство във Вашингтон, публикувано в Тwitter, се казва: „Мащабите и откровено агресивният характер на учението "Sea Breeze" не отговарят на реалните задачи по осигуряването на безопасност в региона на Черно море".

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече учението „провокация". Една от целите му била снабдяването на Украйна с оръжие и друго военно оборудване, заяви тя.

Миналата сряда в района на анексирания от Русия полуостров Крим се стигна до ескалация на напрежението, след като руската брегова охрана произведе предупредителни изстрели срещу британския разрушител „Дифендър". Кремъл твърди, че британският кораб бил навлязъл на три километра навътре в руските териториални води. Лондон уверява, че става дума за най-безобидно транзитно преминаване през украинските териториални води.

През 2020 г. на територията на Украйна се проведоха пет международни военни учения, а през настоящата година са предвидени общо осем. В тях ще се включат 21 000 украински военнослужещи и около 11 000 войници от други страни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жужана треаше да мисли повее преди да анексира Крим. Сори жужка, сега ще си траеш.
180
3
 
2
 
! Отговори
ОНЗИ преди 2 години
Ами говорим за черно море че имало много войска и Русия реагирала много остро. А защо не си помислим какво пък става с руските бази в Куба и колко са руските подводници около сащ и какво ли има на тези подводници. Путин свил устни и гледайки към земята буквално изръмжа ".... тази държава наречена сащ за 5 минути буквално ще бъде унищожена ...". Ипредставете си руска подводница въоръжена с най-страшните ракети "ПОСЕЙДОН" ИЗПЛУВАЛА БУКВАЛНО до т.н. "статуя на свободата"...
179
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До АнонименНАТО е нужна на България. С "камъне и дърве" не можеш да браниш Бургаския залив или Балчик. Пък и дървета не останаха, изнесоха ги и разпродадоха.
178
2
 
4
 
! Отговори
Съвременик преди 2 години
До я стигаНе искам да влизам в спор за Кримския полуостров, но ако Русия нападне Балчик или Бургаския залив, с камъни и дървета ли ще ги пазим? НАТО е нужен на България.
177
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вън от Нато незабавно.
176
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин, кога ще ги накажеш тия терористчета, да не си помислят повече да се надуват.
175
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко са, още по-мащабни трябва да са.
174
4
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
По Черноморието хотелите са идеално пригодени за болници и санаториуми.Познайте защо....Дано не стане
173
6
 
12
 
! Отговори
я стига преди 2 години
Нато беше създадено да противостои на Варшавския договор.Сега на кого е нужно и защо?Коя Европейска държава е нападната и от кого,или се дърпа дявола за опашката.
172
3
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
толкова е глупаво и ...ограбващо ни...за армии и бомби пазещи властта им имат пари...съзнателно не сме дорасли...заслужаваме съдбата си...Анатема...надявам се децата ви да не ви простят никога!...ще ви презират!
171
12
 
14
 
! Отговори
НЕМА ДВОЕН СТАНДАРТ преди 2 години
РАШКИТЕ ШЕ СИ ТРАЯТ , КАТО БЪЛХИ В *** , ЗАЩОТО ЧЕРНО МОРЕ НЕ Е САМО ТЕХНО....
170
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нещо двойни стандарти, когато Русия правеше учения в близост до границата с Украина голем рев беше. Сега като се натресоха с толкова войска до руски територялни води, не било страшно.
169
16
 
13
 
! Отговори
Пламен преди 2 години
На черно море са три натовски държави и две съюзни,Грузия и Украйна.Когато решат,тогава ще правят учения.
168
4
 
7
 
! Отговори
vlady преди 2 години
За щастие перално-банният батальон, командван от полк. Теляков участва в учението и провокациите на Русия не са страшни - има кой да измие насраните *** и да изпере насраните ***.
167
17
 
14
 
! Отговори
ББ преди 2 години
мда то света ни и моретата ни от кога станаха бащиния на самозабравилият се самозванец?Свободни Човещки Същества сме бре неан.ер.алецо...Кой те е упълномощил да се разпореждаш със Свободата на Човешките Същества...безбожнико???Г-н Байдън...готови сме да помогнем да погребем...страхливият безбожник...Бог да пази САЩ...Свободен и Справедлив Свят или да го... погребем!ссср и хитлер и те така лъжеха човечеството...и са тъжна история...Свободен Свят!!!
166
14
 
14
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Хахахахахахахахахаха...изброените от вас продукти изнасяме за русия...каква огромна заплаха за джуджето...маневрират 5000...да да пет жиляди...на.рах.е пространството...е манипулациите,лъжите...така загина и ссср
165
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега като ни изцепят рашките с ултразвуковите ракети ще клекнем и ще имаме четвърта национална катастрофа, но няма кой да ни освободи вече, защото руснаците вече не са братушки а капиталисти и то доста агресивни!
164
21
 
15
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Хленчат, хленчат колхозниците, но СУПЕРСИЛАТА САЩ не и дреме и си прави каквото си иска и се подиграва на крепостните cеляни на диктатора джудже
163
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всяка година по това време се провежда това учение, след него си започва нашето Бриз и така по график до октомври. Нищо инзвънредно.
162
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абе стига с това лаишкото, маневри, напишете си го съвместно учение на НАТО с Украина и толкоеа. Това да не е самосвал на строеж да прави маневри да изсипе кереча.