Русия забрани отъждествяване ролите на СССР и на нацистка Германия

Забранено е да се отрича решаващата роля на съветския народ в победата
1 юли 2021 14:18, Елка Василева
264
Русия забрани отъждествяване ролите на СССР и на нацистка Германия
Снимка: архив, БГНЕС

Руският президент Владимир Путин подписа закон, който забранява публично да бъдат отъждествявани целите, решенията и действията на Съветския съюз и на нацистка Германия през Втората световна война, а също и да се отрича решаващата роля на съветския народ в победата над фашизма, предаде ТАСС.

Авторите на текста изтъкват, че е недопустимо да бъдат приравнявани действията на "защитниците на Родината, дали живота си в борбата за нейната свобода и независимост, действията на войниците освободители с насочените към унищожаване на народите действия на войниците окупатори, признати за виновни в престъпления с присъда на Нюрнбергския трибунал".

Санкции за нарушителите на този закон все още не са определени, посочва БТА.

Руският президент подписа и закон, който забранява да се показват публично като "екстремистки материали" изображения на лицата на нацистки военни престъпници, защото това "оскърбява многонационалния народ и паметта за жертвите от Великата отечествена война".

Забранява се и разпространението на изказвания на лидери на организации, признати за престъпни от трибунала в Нюрнберг. Изключение правят случаите, в които се формира негативно отношение към идеологията на нацизма и няма признаци той да бъде пропагандиран или оправдаван.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
4
 
3
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
До KromА избиването на над 1 милион цивилни германци в Източна Прусия от руснаците е хуманно нали?
134
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За една нощ вероломно са прегазили украина, която сега мина на тяхна страна. И полша.
133
1
 
6
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 147 - в едно обаче несъмнено си прав. Бомбардировката на Дрезден е едно от най големите зверства в съвременната история. Ако историята бе безпристрастна нейните стратези щяха да са на скамейката до ръководителите на Третия Райх. Страшна жестокост и едно от най тъмните петна в историята, като целта са изключително цивилните жертви. Отражение на стратегията на терора която Чърчил застъпва широко. За мен категорично е военно престъпление на общо основание.
132
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Krom..не е хуманно а ти знаеш ли как хитлер вероломно е нападнал голямата страна,
131
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОТ КЪДЕ СЕ НАВЪДИХТЕ НЕГРАМОТНИ ФАШИСТИ ОТ БЕДНО ПОТЕКЛО
130
7
 
5
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 147 - на 16 Април 1945 година започва Битката за Берлин. Артилерийската подготовка на руснаците - 1 263 000 снаряда - равностойност на 2 450 железопътни вагона със снаряди. Изстреляни по Берлин. Хуманно, а? Или това от Мосфилм не Ви го казват?
129
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краят на фашизма в Европа е смъртта на Франко 1975 година................ Европа трябва да празнува тази дата за освобождаване от фашизма в Западна Европа................. Това е историческата истина и ако не сме като македонците, да лъжем за изторията на Западна Европа и фашизмът в западна Европа, тази е историческата истина.
128
9
 
7
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Фашизма /това, което руснаците наричат под фашизма/ и комунизма са двете страни на едно и също уродливо, тоталитарно явление. Но в Германия то бе преодоляно и тя отново тръгна напред и нагоре, за да се превърне днес в мотора на икономическото развитие на ЕС. Докато Русия остава в класата, в която винаги се е въргаляла. И в която иска да бутне целият свят!
127
1
 
5
 
! Отговори
ЗАБРАНИ преди 2 години
Забрана за мислене.ПРЕКАЛЕНО....
126
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия е разделена на 4 окупационни зони - британска, френска, американска, съветска. Колко трябва да си нагъл, за да бомбардираш децата в Дрезден? Колко трябва да си нагъл, за да бомбардираш децата в Хитошима и Нагасаки с ядрено оръжие?
125
2
 
4
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 140 - в смисъла които ти влагаш? Едва ли са антиподи. Комунизма и национал-социализма са крайно десни и крайно леви заигравания с работническите партии, доминиращи обществата по това време. Германия и Русия си приличат като две капки вода - младежките и работническите дружества, белите потници, знамената и спортните празници, надъханост и много, много пропаганда. Къде видя антиподите? И двете държави ползват милиони младежи за да ги метнат в мелницата на ВСВ.
124
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашизмът, Хитлер искаха мир с Великобритания и САЩ. Фашизмът искаше война със Съветския съюз, за да го унищожи и да заграби богатствата му.
123
10
 
10
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
Колко нагъл трябва да си за да наречеш окупирането на източна Европа "Хуманитарна мисия на Червената армия" и да забраниш тя са бъде наричана окупация?
122
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашизмът се е борил с комунизма, не се е борил с капитализма........................ Фашизмът се бореше със Великобритания и САЩ, защото пречеха на фашизма да унищожи комунизма......................... Фашизмът искаше мир със Западна Европа и война със Съветския съюз.
121
3
 
7
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 137 - те и с твоето образование не са се престарали драги. Фаши /от където и фашизъм/ са последователите на Мусолини. В Третия Райх официалната идеология е национал-социализъм. За това последователите на Хитлер са нацисти в най добрия случай. "Хитлерофашизма" е само в твоята глава. Дали обаче си наясно, че национал-социализма е идеология много близка до комунизма практикуван от Сталин? Доказват го близките приятелски отношения между Русия и Германия в навечерието на ВСВ.
120
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато нацистка Германия напада на СССР , всяко трето семейство е чакало Хитлер като освободител . Това го пише член на ЦК на КПСС години след войната .
119
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашизмът и комунизмът са антиподи. Черно и бяло.
118
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашизмът в Западна Европа, във Фашистка Испания и Португалия. продължи още 30 години след края на Нацистка Германия и Фашистка Италия.........................САЩ и Западна Европа започнаха да се борят с падането на империализма и забравиха за фашизма в Европа в Испания, Португалия, Гърция, Латинска Америка.......................Краят на фашизма в Западна Европа трябва да се празнува от 1975 година, с измирането от старост на Франко и Салазар.
117
8
 
8
 
! Отговори
Историк преди 2 години
Убиеца от Кремъл може да забрани на руснаците и да дишат. Но забраните на джуджето психопат важат само за Русия.
116
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хитлерофашизма е осъдено от целия свят престъпление, не сте ли учили в училище за нето, може би затова им увеличиха заплатите на даскалята да не учат на истина децата.