Русия използва войната в Украйна, за да усъвършенства киберсилата си срещу Запада

Защитата на киберсигурността на Украйна е осеяна с недостатъци
15 юли 2021 22:00, Нели Христова
51
Русия използва войната в Украйна, за да усъвършенства киберсилата си срещу Запада
Снимка: БГНЕС

Кремъл използва Украйна като шаблон за кибервойна срещу Запада. На това мнение е водещият хакер в страната, изказано пред The ​​Times.

43-годишеният Андрей Баранович, IT експерт от Донецк, който е по-известен с псевдонима си Шон Таунсенд, заяви, че Русия е предприела многократни кибератаки срещу Украйна в опит да дестабилизира страната.

Мащабът и интензивността на по-големите инциденти предизвикват тревога сред командирите на НАТО и западните правителства, които се страхуват, че подобни атаки ще бъдат насочени и към тях. Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън предупреди Русия, че ще се сблъска с ответни мерки, ако атаките с рансъмуер продължат срещу Запада.

Баранович предупреди, че защитата на киберсигурността на Украйна е осеяна с недостатъци, които оставят страната уязвима.

Той казва, че се е обучил за хакер през 2014 г., решен да проникне в руските институции в отмъщение за анексирането на Крим. Анексията се превърна в недекларирана война, която уби повече от 13 000 души в Източна Украйна и бързо стана причината за влошаването на отношенията между Русия и Запада.

Баранович е възхваляван за хакерските си операции срещу руснаците, но по-късно разкри дупки в способността на Украйна да защитава собствената си сигурност.

Смята се, че Русия е стояла зад кибератака срещу украинските правителствени институции миналата седмица, която събори сайтове, принадлежащи на президента и службите за сигурност. Второ нападение бе насочено към уебсайта на украинския флот, разпространявайки твърдения за многонационалните военни учения "Бриз" с участието на кораби на НАТО в Черно море.

Кремъл има дълга история на сложни и опустошителни хакове, включително най-големият в историята - атаката през 2017 г. срещу банките в Украйна, която им струва около 10 милиарда долара, според Белия дом.

Хакерите проникват и в избирателната комисия на Украйна и деактивират части от нейната мрежа три дни преди президентските избори през май 2014 г. На следващата година руснаците използват т. нар. зловреден софтуер BlackEnergy, за да унищожат части от украинската енергийна мрежа. Получените затъмнения бяха първата известна успешна кибератака на енергийна компания в такъв мащаб и засегнаха повече от 230 000 души.

През 2017 г. системите за мониторинг в затворената атомна електроцентрала в Чернобил бяха разбити от хак.

Кремъл заяви, че експанзията на НАТО в бивши съветски държави като Украйна представлява заплаха за националната сигурност и непрекъснато се опитва да подкопае съседа си с помощта на "хибридна война". Тази фраза се използва от военните за описване на многостепенен подход към конфликта, включващ операции по дезинформация и кибератаки, както и военен натиск.

Баранович е похвален за участието си като доброволец в колектива на Украинския кибер алианс, който нахлу в руските системи за данни, извличайки имейли и документи, за които се твърди, че са извадени от входящата поща на Владислав Сурков, "сивият кардинал" на Путин и негов главен помощник. Изглежда, че имейлите разкриват подробности около плановете за отнемане на Крим от Украйна и за разпалване на сепаратистки вълнения в източните Донецк и Луганск.

"Шон Таунсенд" за първи път изпъква на видно място през 2014 г., когато съосновава групата RUH8, за да изрази отвращението си от Русия, след като сепаратистите, подкрепяни от Кремъл, превзеха родния му град Донецк, в източната част на страната . "Украйна изобщо нямаше киберпознание през 2014 г.", казва той пред The Sunday Times. "Страната ни беше атакувана от военни и от хакери, затова реших да й помогна да се пребори с руснаците, като ги хакна обратно“.

RUH8 стана част от "хактивистки" колектив, който наруши системите за данни на руските военни части, разузнавателните служби, регионалните правителства и горната камара на руския парламент в поредица от атаки. В един момент Баранович успя да проникне в сигурните системи за данни на 58-а армия на Русия.

През 2018 г. Баранович и RUH8 започнаха тестване на информационната сигурност на правителството на Киев. "Имахме достъп до компютрите на министерствата, отговарящи за правосъдието и здравето, без да използваме специални инструменти. Дори открихме, че атомните централи са уязвими."

Той настоя, че отношенията между украинския кибер алианс и украинските служби за сигурност са били неформални. "Ако имаме нещо, което наистина представлява интерес, ние го предоставяме на нашите специални служби за сигурност, тези, на които имаме доверие", каза той. "Но нямаше официална връзка или членство."

Кибершпионажът, добави той, е "изключително ефективен" инструмент. "Не струва почти нищо. Ако трябваше да научи нещо по време на Студената война, държавата е трябвало да инвестира огромно количество пари, обучение, опит и време. Сега можете да намерите кибер търговец, който може да проникне в имейл система за вас за 100 долара."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
5
 
! Отговори
babaqga преди 2 години
Никакъв смисъл няма от това, защото са крадливо племе и са отслабили големите полиси, като Москва, С. Петерсбург... Уязвима е над 90% от населението след идване на власт на единная русия и провалите за сметка на корупцията и кражбите продължават! Армията има интерес да оцелее по-малко от 5% население, за да си гарантира оцеляване. Да видите болница или нещо ставащо за ядена при военния облик който се очертава
38
8
 
10
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
А за какво САЩ и сателитите им използват Украйна?
37
8
 
9
 
! Отговори
Хелоу преди 2 години
поредните тъпни на британски "журналисти" ... Кой ги чете тези бълвочи?
36
14
 
11
 
! Отговори
какво се чудим преди 2 години
Империята на злото се стреми към световно господство затова имаше на герба си земното кълбо ,върнаха дори и химна империята на злото СССР
35
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А всички други не усъвършенстват киберсилата си, каквото и да означава!
34
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Журналистката, която нападна симпатизанти на Борисов..."----------------------------------------- С какво оръжие ги нападна? С хладно или с огнестрелно? С гранати ли? Може би задаваше въпроси, които мисирките се страхуват да поставят пред диктатора?
33
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руската агитаторка на съд и изгонване от България, за незаконна дейност в чужда страна. Тя обвини ГЕРБ, която партия нарече "банда", че е заплашвала обвинената в пране на пари в офшорка, Елена Йончева, която се крие с депутатски имунитет в Брюксел. Рускинята от Беларус е с промит мозък, иначе щеше да знае, че журналистиката е надпаргийна и нямаше да агитира против партия в чужда страна. Елена Йончева споделя същите възгледи за журналистиката, използва я за политически и лични цели.
32
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма киберсила, имат направен един тетрис :)
31
6
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
орбановци,веберовци,борисовци... са евтини крадци бре...имали шанс...да крадат...нямат ценности...не им дреме как живеете и за какво мечтаете...власта и егото им си обслужват като жертват животите и благоденствието ви...на децата ви,и световната политическа им е съучастник...и ги финансира през нашите данъци...какъв фашизъм в 21 век...децата ни четящи историята на човечеството...ще ги презират...децата им ще ги презират...и обслужващите ги разбира се...убийци-лицемери
30
7
 
6
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонимен...и му строи борисов потоци...и унизен стои прав и гледащ умилително...султана...пръв приятел на ...путин...кого лъжеш.-..хората не са слепи...зависимите веберовци платени от путин в ЕС са проблема,добрата новина е ,че САЩ...го видяха!!!
29
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия праща руски агитатори, които се представят за беларуски журналисти, да агитират срещу ГЕРБ, като се намесват във вътрешните ни работи, в нашите избори. Журналистката, която нападна симпатизанти на Борисов днес, пред МВР, се намесва във вътрешните работи на България и нарушава българските, и международните закони. Затова, трябва, да бъде изгонена от България и обявена за персона нан грата. Белоруската журналистка е срам за журналистиката, промит мозък.
28
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия праща руски агитатори, които се представят за беларуски журналисти, да агитират срещу ГЕРБ, като се намесват във вътрешните ни работи, в нашите избори. Журналистката, която нападна симпатизанти на Борисов днес, пред МНР, се намесва във вътрешните работи на България и нарушава българските и международните закони. Затова, трябва, да бъде изгонена от България и обявена за персона нан грата. Белоруската журналистка е срам за журналистиката, промит мозък.
27
6
 
15
 
! Отговори
Да не забравяме преди 2 години
Ген. Тодор Бояджиев.......В ЦРУ съществува мощна структура, която работи в областта на кибершпионажа. В това управление има специален отдел, който може да имитира почерка на хакери, работещи в различни краища на света. ЦРУ е в състояние да провежда мероприятия копирайки тези почерци и да възлага вината за стореното върху тях.
26
9
 
16
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Мачкайте, братушки!
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЖАз използвам бастуна на дядо за бия индо демократи който ми влизат в двора нощем,предполагам скоро и денем.
24
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Причината за проблемите е наглото безочие на натовците. Мъчат се да издърпат чергата под краката на Русия и въпреки това винят за всичко Русия. Дърпат Мечката за опашката
23
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе от къде получавате, превеждате и публикувате тези пропагандни бълвочи?!? От западната пропаганда ли ви ги дават или си ги купувате? Толкова глупости на куп, с претенцията да ни казвате нещо съществено не бях чел от години. Големия ви проблем е, че тези глупости се пишат по един шаблон, който отдавна е втръснал на тези, да които го пробутвате.
22
11
 
8
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
До 22 !!! Запада нямал какво да защищава...Имат, имат!Имат си и те семейства,уредени дьржави,цивилизация,култура,демокрация! БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЯХ ТИ ИМАШ ВЬЗМОЖНОСТ ДА ДРАСКАШ ТУКА,иначе тошовото царуване ако прдьлжаваше сега да беше в някое ткзс да чистиш конюшните! А бе такива като тебе нямат ли си паспорти-що не си прибирате багажа и...дето има една изтьркана фраза-чемадан,вакзал и ...масква! Никой няма да рони сьлзи подире ви!
21
13
 
7
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
До 22 ! Я да не ставаш смешен! Руснаците били по напред вьв военно отношение...Факта,че руснаците всекидневно рекламират някакви измислени ,,суперорьжия" не ги прави шампиони!Запада трева не пасе а тихо и спокойно работи вьв всички области на живота!Твоите кумири,,победителите" вьв ВСВ,нямат даже една световна марка!Нито една!Само победената Германия имат една дузина!Брей,че пукване нямат тия ватенколюбци!!!!
20
4
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До Анонимен 11 Става въпрос за нещо друго в случая Прав е 7 номер ,ако се наложи "Ще носят на ръце ядрените бомби до местоназначението им" и слава Богу