Секретни документи: Путин лично подкрепил избора на "нестабилния Тръмп" за президент

Шпионските агенции трябвало да направят всичко в негова полза
15 юли 2021 21:10, Нели Христова
117
Секретни документи: Путин лично подкрепил избора на "нестабилния Тръмп" за президент
Снимка: БГНЕС

Владимир Путин лично e упълномощил операция на тайна шпионска агенция в подкрепа на "психически нестабиления" Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през 2016 г. Това се случва по време на закрито заседание на руския съвет за национална сигурност, според изтекли документи от Кремъл.

Ключовата среща се е състояла на 22 януари 2016 г., предполагат медиите, а на нея са присъствали руският президент, шпионски директори и висши министри.

Те са единодушни, че от Белия дом Доналд Тръмп ще помогне за осигуряването на стратегическите цели на Москва, сред които "социални сътресения" в САЩ и отслабване на преговорната позиция на американския президент.

На трите шпионски агенции на Русия е наредено да намерят практически начини да подкрепят Тръмп с указ, който изглежда е с подписа на Путин.

До онзи момент Тръмп е водещ в надпреварата за номинация на Републиканската партия. В доклад, изготвен от експертния отдел на Путин, се препоръчва на Москва да използва "цялата възможна сила", за да осигури корупционна победа.

Става ясно и че западните разузнавателни агенции са били наясно със съществуването на документите от няколко месеца и са ги проучили внимателно. Те представляват сериозно и крайно необичайно изтичане от Кремъл.

Вестник Guardian показва документите на независими експерти, които казват, че те изглеждат истински. Случайните подробности са изключително точни. Твърди се, че общият тон и насоченост съответстват на мисленето на Кремъл за сигурността.

Кремъл, от своя страна, отговори пренебрежително. Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че идеята, че руските лидери са се срещнали и са се съгласили да подкрепят Тръмп е "страхотна фикция".

Докладът - "No 32-04 \ d" - е класифициран като таен. В него се казва, че Тръмп е сред "най-обещаващите кандидати" от гледна точка на Кремъл. Има и кратка психологическа оценка на Тръмп, който е описан като "импулсивен, психически нестабилен и неуравновесен индивид, който страда от комплекс за малоценност".

Има и очевидно потвърждение, че Кремъл притежава компромат или потенциално компрометиращ материал за бъдещия президент, получен от предишните "неофициални посещения на Тръмп на територията на Руската федерация".

Документите се позовават на "определени събития", които са се случили по време на пътуването на Тръмп до Москва. Членовете на Съвета за сигурност се приканват да намерят подробности, които са описани в приложение пет, параграф 5.. Не е ясно какво съдържа приложението.

"Крайно необходимо е да се използва цялата възможна сила, за да се улесни изборът на Тръмп за поста президент на САЩ", гласи документът.

Това би спомогнало за реализирането на предпочитания от Русия "теоретичен политически сценарий". Победата на Тръмп "определено ще доведе до дестабилизация на социално-политическата система на САЩ" и ще доведе до избухване на скритото недоволство, прогнозира докладът.

Срещата на върха в Кремъл

Няма съмнение, че през януари 2016 година е била свикана срещата на върха в Кремъл.

Официална снимка от събитието показва Путин начело на масата, седнал под знамето на Руската федерация. Тогавашният премиер на Русия Дмитрий Медведев също присъства заедно с ветерана външен министър Сергей Лавров.

Сред присъстващите са и Сергей Шойгу, министър на отбраната, отговарящ за ГРУ, руската агенция за военно разузнаване, Михаил Фрадков, тогавашният шеф на руската служба за външно разузнаване СВР; Александър Бортников, шефът на шпионската агенция на ФСБ. Николай Патрушев, бившият директор на ФСБ, присъства и като секретар на Съвета за сигурност.

Според съобщение за пресата дискусията обхваща икономиката и Молдова.

Документът, видян от The Guardian, предполага, че истинската, скрита цел на Съвета за сигурност е била да се обсъдят поверителните предложения, изготвени от аналитичната служба на президента в отговор на американските санкции срещу Москва.

Изглежда, че авторът е Владимир Симоненко, висшият служител, отговарящ за експертния отдел на Кремъл - който предоставя на Путин аналитични материали и доклади, някои от които се основават на външно разузнаване.

Документите сочат, че на 14 януари 2016 г. Симоненко разпространява тристранично резюме на заключенията и препоръките на своя екип.

С подписана заповед два дни по-късно Путин възлага на тогавашния шеф на дирекцията му за външна политика Александър Манжосин да свика закрит брифинг на Съвета за национална сигурност.

Целта му е била да проучи допълнително документа, се казва в заповедта. Манжосин получава срок от пет дни, за да се приготви.

Неизвестно е казаното в стаята на втория етаж в сградата на Сената на Кремъл. Но президентът и неговите разузнавателни служби изглежда са подписали мултиагенционен план за намеса в американската демокрация, формулиран по отношение на оправданата самозащита.

Посочват се различни мерки, които Кремъл може да предприеме в отговор на това, което смята за враждебни действия от страна на Вашингтон. Документът излага няколко американски слабости. Те включват "задълбочаваща се политически пропаст между лявото и дясното", американското "средно-информационно" пространство и настроение против установяването при президента Обама.

В документите не се посочва името на Хилари Клинтън, съперник на Тръмп през 2016 г. Предлага използването на медийни ресурси за подкопаване на водещите политически фигури в САЩ.

Има параграфи за това как Русия може да вкара "медиен вирус" в американския обществен живот, който може да стане самоподдържащ се и самовъзпроизвеждащ се. Това би променило масовото съзнание, особено сред определени групи.

След срещата, според отделен изтекъл документ, Путин издава указ за създаване на нова и секретна междуведомствена комисия. Неотложната й задача е да реализира целите, заложени в "специалната част" на документ No 32-04 \ d.

Членовете на новия работен орган са Шойгу, Фрадков и Бортников. Шойгу е назначен за председател на Комисията. Указът казва, че групата трябва да предприеме практически стъпки срещу САЩ възможно най-скоро. Те са оправдани от съображения за национална сигурност и в съответствие с федералния закон от 2010 г. 390-FZ, който позволява на Съвета да формулира държавна политика по въпросите на сигурността.

Според документа всяка шпионска агенция е получила роля. Министърът на отбраната е инструктиран да координира работата на подразделенията и службите. Шойгу е отговорен и за събирането и систематизирането на необходимата информация и за "изготвянето на мерки за въздействие върху информационната среда на обекта" - команда, изглежда, подкрепяща американски киберчувствителни цели, идентифицирани от СВР.

На СВР e казано да събере допълнителна информация в подкрепа на дейностите на Комисията. Очевидно Путин е одобрил документа от 22 януари 2016 г., който канцеларията е подпечатала.

Мерките са влезли в сила веднага след подписването на Путин, се казва в постановлението. Шпионските началници получават малко повече от седмица, за да се върнат с конкретни идеи, които трябва да бъдат представени до 1 февруари.

Написани на бюрократичен език, документите изглежда дават безпрецедентен поглед към обикновено скрития свят на руското правителствено вземане на решения.

Путин многократно отрича обвиненията в намеса в западната демокрация. Изглежда, че документите противоречат на това твърдение. Те предполагат, че президентът, неговите шпионски агенти и висши министри са били пряко замесени в една от най-важните и дръзки шпионски операции на 21-ви век: заговор, който да помогне на "психически нестабилния" Тръмп да влезе в Белия дом.

Изглежда, че документите излагат маршрутна карта за действително случилото се през 2016 г.

Няколко седмици след заседанието на Съвета за сигурност хакерите на ГРУ нахлуха в сървърите на Демократичния национален комитет (DNC) и впоследствие пуска хиляди лични имейли в опит да навредят на предизборната кампания на Клинтън.

Докладът, видян от The Guardian, съдържа подробности, наподобяващи руската разузнавателна работа, твърдят дипломатически източници. Ескизът на личността на Тръмп е характерен за анализа на шпионската агенция в Кремъл, която поставя голям акцент върху изграждането на профил на лицата.

Москва ще спечели най-много от републиканска победа, посочва документът. Това може да доведе до "социална експлозия", която от своя страна би отслабила американския президент, се казва в него. Има и позитиви на  международната сцена, ако Тръмп бъде избран. Путин, по нелегален начин, ще може да доминира във всякакви двустранни преговори между САЩ и Русия, да деконструира преговорната позиция на Белия дом и да провежда смели външнополитически инициативи от името на Русия.

Други части на доклада разглеждат теми, които не засягат Тръмп. Според тях санкциите, наложени от САЩ след анексирането на Крим от Русия през 2014 г., са допринесли за вътрешното напрежение. В заключение Кремъл трябва да търси алтернативни начини за привличане на ликвидност в руската икономика.

Документът препоръчва преориентиране на търговията и износа на въглеводороди към Китай. Фокусът на Москва трябва да бъде да повлияе на САЩ и техните сателитни държави, казва тя, така че те напълно да премахнат санкциите или ги смекчават.

Документи за "правопис"

Андрей Солдатов, експерт по руските шпионски агенции и автор на "Червената мрежа", заявява, че изтеклият материал "отразява реалността". "Това е в съответствие с процедурите на службите за сигурност и Съвета за сигурност", обяснява той. "Решенията се вземат винаги така, като съветниците предоставят информация на президента и верига от команди."

Той добавя: "Кремъл микроуправлява повечето от тези операции. Путин ясно заявява на своите шпиони поне от 2015 г., че нищо не може да се направи независимо от него. Няма място за независими действия. Путин е решил да пусне откраднати имейли от DNC след заседание на Съвета за сигурност през април 2016 г."

Сър Андрю Ууд, бивш посланик на Обединеното кралство в Москва и сътрудник в Chatham House, определи документите като "обвързващи правописа". "Те отразяват вида дискусия и препоръки, които бихте очаквали. Налице е пълно неразбиране на САЩ и Китай. Те са написани за човек (Путин), който не може да повярва, че е объркал нещо. "

Ууд добавя: "Няма смисъл Русия да е направила грешка, нахлувайки в Украйна. Докладът е напълно в съответствие с онова, което бих очаквал още през 2016 г. и още повече сега. Има доста параноя. Те вярват, че САЩ са отговорни за всичко. Тази гледна точка е дълбоко вкопана в душата на руските лидери."

Тръмп не отговоря на The Guardain на молба за коментар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
1
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 2 години
А бе , тоз мармот пак ли завива шоколад ?!
94
2
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
ако четяхте Фактите...и слепите "видяха"как тръмп насърчи атентата срещу Конгреса на САЩ,осъществен от расисти,фашисти и руски агенти...как тръмп опита да разруши връзката на САЩ и съюзници,как тръмп се ръкува с убиеца от СКорея...Бог да пази САЩ!
93
4
 
3
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Облегчен съм от факта,че документите са изтекли в посока The guardian.а не към Deutsche Welle.но в същото време съм и много разочарован -темата за участието на Петров и Боширов изобщо не е засегната!Това е просто издънка на вестника -а доста хора,според непотвърдени източници ,твърдят че на европейското по футбол Петров и Боширов са били на трибуните...и англичаните пропуснаха 3 дузпи!?Но пък кой знае -в Германия имаше такива наводнение-може Дойче Веле там да се реваншират с разкритията...!
92
6
 
5
 
! Отговори
тръмп преди 2 години
скоро ще се върна и ще видим кои кого
91
3
 
12
 
! Отговори
IT-спец преди 2 години
само като прочетох в началото това: "според изтекли документи от Кремъл" и после това: "предполагат медиите" спрях да го чета, или са изтекли или медиите предполагат ....то и аз предполагам че съм тигър....
90
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни лъжи от платени драскачи!!!!!!!!
89
1
 
12
 
! Отговори
Ленин си е в Полша преди 2 години
Точно така е! Путин подбра и колумбийски командоси, уреди обучението им в САЩ и подбра американските инструктори. Разбира се, без инструкторите да знаят кой стои зад назначението им. След това, пак този Путин нареди на шефовете на американските тайни служби да заповядат на командосите да убият президента на Хаити заедно със съпругата му.
88
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тръмп спря кранчето на Северен поток. Ако това е в руски интерес - ЗДРАВЕ МУ КАЖИ!
87
2
 
21
 
! Отговори
Хелоу преди 2 години
Поредните тъпни на британски журналисти...
86
3
 
20
 
! Отговори
Ам чи то преди 2 години
Само като се сетя с каква любов братята хамериканци обгрижваха *стабилния* Елцин (между две водки) в името на просперитета на Русия и благоденствието на народа и... косата ми настръхва!
85
5
 
20
 
! Отговори
Циганин Комунист преди 2 години
Не ме интересува как си го мерят руснаците и американците!Вие ми кажете за бедните работещи у нас ,кажете ми за пенсионерите които буквално умират от глад, кажете ми за образованието което превръща децата ни в *** кажете ми за това че в нашата държава вече има базирани чужди войски без никой да ни пита(без война дори) И накрая ми кажете вие в България ли живеете?
84
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" Вестник Guardian показва документите на независими експерти, които казват, че те изглеждат истински. Случайните подробности са изключително точни. Твърди се, че общият тон и насоченост съответстват на мисленето на Кремъл за сигурността. "мхм....ясно
83
1
 
30
 
! Отговори
Поредната глупост преди 2 години
Една баба казала. Ниво на секретност - ТАЕН. Абе вие за пълни *** ли ни мислите.
82
1
 
9
 
! Отговори
Пенев, стратега преди 2 години
Ако е така, Путин е сбъркал - трябвало да заложи на бай Дън.
81
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"предполагат медиите", "The Guardian, предполага"... че срещата се е провела в прочутия "дворец на Путин".
80
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ВИНАГИ лъже.На голям тарикат се пише ама на руският народ скоро ще му писне от неговите болни комплекси.
79
7
 
24
 
! Отговори
Шокиран сАм... преди 2 години
Тая "шокираща новина" сммърди на кравешки лай.нна от обора на бай бай Байгън . Нещо като финализиране на изборната победа . За да не може бат Дончо да направи опит да се кандидатира за следващите избори с толкова обвинения за съдружие с врагът Пуутеен . Браво бе ! Ееей, туй нЯщу джурналистите всичко знаете за тайните срещи. Кога ... къде ... кой къде бил седнал на масата ... кой какво казал... кой какво си помислил ... Специален кореспондент ли е имало на място или звИздити ви го говориха ?
78
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само лаят много. Не смеят да хапят. Никой не му дреме.
77
2
 
18
 
! Отговори
North Stream 2 преди 2 години
Тъй, ама на германските печки им трябва газ.
76
1
 
7
 
! Отговори
Идиоти като теб преди 2 години
"кaто сочеше реaкциятa им при 11.09.2001 и още много тaкивa нещa......."къде ги намират е мистерия.