В Куба не се церемонят - 12 осъдени по бърза процедура и без адвокат

Присъдите са от 10 месеца до една година затвор
22 юли 2021 22:40, Ния Христова
75
В Куба не се церемонят - 12 осъдени по бърза процедура и без адвокат
Снимка: БГНЕС
Дванадесет души, които са били арестувани по време на протестите в Куба на 11 юли, получиха присъди от 10 месеца до една година затвор след съкратен процес, в който мнозинството нямаха адвокат. Това заяви братът на един от тях, кинематографа Аниело Троя, режисьор на известния видеоклип „Patria y Vida“, съобщава „Дойче Веле“.
 
"Задържат го, когато започнаха демонстрациите. Той не участва в протеста, а просто излизаше с камерата си, за да снима", каза брат му Юри, който следи отблизо процеса, докато изслуша присъдата днес.
 
Той обясни, че 25-годишният Аниело е прекарал няколко дни в изолация в затвор, разположен в западната част на Хавана. Властите не са предоставили никаква информация на семейството му до понеделник, 19 юли.
 
"Те ни съобщиха за номера на жалбата и че е обвинен за обществен безпорядък. Казаха ни, че той е с мярка задържане под стража и това ще бъде пряк процес. Че ще ни се обадят и че имаме право на адвокат ", каза братът на осъдения.
 
Според техните показания във вторник семейството е отишло с адвокат в затвора. Там за тяхна изненада им е казано, че процесът вече се провежда в Общинския съд в южната част на столицата на няколко километра разстояние.
Още по темата
 
"Изтичахме с адвоката и процесът вече беше приключил. Те го осъдиха без адвокат. В същия съкратен процес имаше 12 момчета и само две от тях имаха адвокат, защото родителите им са разбрали навреме", каза той.
 
Присъдата е една година затвор за десет от обвиняемите и десет месеца затвор за останалите двама, които са имали адвокати.
 
Семейството на младия режисьор на „Patria y Vida“, тема, която се превърна в химн на несъгласието на и извън острова, ще обжалва присъдата тази седмица, за да се опита да я промени.
 
Кубинската платформа „El Toque Jurídico“ потвърди достоверността на присъдата на12-те кубинци, както и все по-честото използване на „обобщени процеси“ в Куба за преследване на хора с политически идеи, противопоставящи се на управляващата партия.
 
"Ако адвокатът не пристигне навреме за процеса, договорът му е безполезен. Няма начини за обезсилване на обобщен процес поради факта, че подсъдимият не е имал адвокат. Кубинските власти изкривяват закона и го използват удобно и избирателно ", заявяват адвокатите на „El Toque Jurídico“.
 
Те са категорични, че фигурата на съкратения процес в Куба се характеризира "със своята бързина и защото лицето може да бъде съдено без присъствието на адвокат", като по този начин "подкопава правото на защита" на обвиняемия.
 
Организациите и активистите изчисляват броя на задържаните след протестите на 11 юли на няколкостотин. Повечето от тях остават в затвора и очакват обвинения, а други са освободени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и във България съдят без да разбереш и накрая разбираш имало дело без Теб и накрая дължиш някакви пари, но си лишен да покажеш своята истина !
60
0
 
0
 
! Отговори
666 преди 2 години
Всички *** дивашки лъжи имат край.
59
0
 
3
 
! Отговори
Кукубинец преди 2 години
Факт е, че половинката на триждивеличайший Влюбен Сидеров, тя и либофница на екс доведения му син, е родена в Куба, сиреч - кубинка. Питайте Волен зле ли му беше в ресортите на Куба покрай крайбрежието, където нормален кубински дрипльо не може да припари. Куба има две лица, които я оформята като комунистическо-капиталистическа държава. Иначе, автомобилите на гражданите са от времето на Лука Брази и Дон Корлеоне и все още са в движение, защото няма денги за нови.
58
2
 
9
 
! Отговори
бай Пешо преди 2 години
а у нас Мун Йо вдига юмрук безнаказано :)
57
9
 
8
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Браво, само така, срещу продажници и предатели!!!
56
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 53"Държави от калибъра на Куба, Северна Корея, Русия или Венецуела са били винаги много щастливи в неизмерното си нямане,..." - сега изкоментирай и факта, че ес, трети в света, след Бутан и Северна Корея изобрети свой собствен критерий за щастие.
55
3
 
19
 
! Отговори
РашкУФФ преди 2 години
Спокойно ДругарЕ. Скоро и в България ще е така. Дайте сега Дамаджаната. Наздраве!!!
54
19
 
5
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Режимът на Байдън подкрепя режимите на Кастро,Мадуро и Путин!
53
2
 
13
 
! Отговори
ЧЕРВЕНОВИРУСА дойде: преди 2 години
ПРЕДИ 11.09.2001 в ЗАПАДНАТА преса последната четена от мен "исля.офобска" статия пишеше че Има вероятност ислямисти да организират грандиозни атентати в Западна ЕВРОПА!През цялото управление на Буш-мл.2001-2008 му се чудех защо воюва за да бъде прибран целият джакпот от тези войни от Евросъюза!През 2008 всичко се нормализира като Пентагона и Нато дори заобясняваха че са ВОЕННОБЕЗСИЛНИ и трябва да се готвим за Ислям като по-късно Виктория Нюланд изрече ОСмислените думи:"Евросъюза да го ду.а"
52
15
 
30
 
! Отговори
История преди 2 години
Какво чудно, където комунистите са властвали, народът добро не е видял. Да осъдят някой по бързата процедура, без адвокат , това само при тях го има. Всъщност потърпевшите може да се радват, че са живи, защото в БГ, направо ги изправяли до стената, и после кой жив, кой разстрелян,ги зарявали в общ гроб . Помнете хора историята си, защото децата и внуците на такива палачи, днес ни управляват.
51
4
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Никому неизвестен режисьор на никому неизвестен клип.
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мутрите не могат да заспят.Шубе ги от бай Ставри.
49
9
 
21
 
! Отговори
:) преди 2 години
Вече взехме власта другари, скоро и тук ще е така. Благодаря на народа че гласува за нас. Левите партии на промяната.
48
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
куба е важен фактор, от утре всеки българин да знае кво става там, а тук гешев и борисов и сите престъпници за последните години няма кой ги осъди
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
болни ли са от делта?
46
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
някой намеква, че в бг няма съд ли? че тва го знаят и неродените
45
7
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тиквата да са го дали на прасетата още преди 10 години :)))
44
20
 
27
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Държави от калибъра на Куба, Северна Корея, Русия или Венецуела са били винаги много щастливи в неизмерното си нямане, каляващо характерите на жителите им, които се борят - и ще се борят - до пълната победа на комунизма. Да им пожелаем успех в изгладняването, което чака и българите под Чорапно-Чалгарското управление.
43
4
 
20
 
! Отговори
Татул преди 2 години
Чета коментарите и едно недоумявам. При толкова много специалисти-разбирачи, как се сме на това дередже.
42
8
 
10
 
! Отговори
Гешев зацапа свещите преди 2 години
Кога ще го уволнявате тоя? Аре че е много нагъл. 150 паравоенни охрана леле мале. Я го сложете под постоянна охрана тоа. Зацапа свещите, днес трепери, пелтечи - ЛОШО МО Е