Готви ли се Русия да тества "Летящият Чернобил"?

Ядрената крилата ракета Skyfall трябва да надвие защитата на САЩ
19 авг 2021 21:30, Нели Христова
142
Готви ли се Русия да тества "Летящият Чернобил"?
Снимка: БГНЕС

Нови сателитни снимки, публикувани от CNN, показват, че Русия може да подготвя поредното изпитание на своята крилата ядрена ракета, известна като Skyfall - противоречиво оръжие, предназначено да надхитри американските отбранителни системи.

Снимките, заснети на 16 август от търговската компания за спътникови изображения Capella Space, предлагат "ясни индикации, че Русия се готви да изпробва крилата ракета с ядрена мощност" на известно място за изстрелване, разположено близо до Северния полярен кръг, твърдят експерти от института Middlebury на Международния център за изследване на неразпространението, който анализира снимките пред CNN.

Американски представители са наясно, че Русия може да подготвя нов тест за това, което нарича ракета "Буревестник" като част от своята програма за напреднали оръжия, според източник, запознат с този въпрос.

ЦРУ отказа коментар, а Пентагонът и руското министерство на отбраната не отговориха веднага на въпросите на CNN.

"Използването на ядрен реактор по принцип би дало на крилатата ракета неограничен обхват, за да лети под и около американските ракети за противоракетна отбрана и прехващачите", обяснява изследователят Джефри Люис, експерт по оръжия от Института Мидълбъри, който също преглежда снимките.

Има "съществени въпроси дали системата ще работи успешно, без да говорим за заплахата, която тестването й може да представлява за околната среда и човешкото здраве" добавя той.

Тези рискове накараха някои експерти да нарекат оръжието "летящият Чернобил", казва Люис пред CNN, като отбелязва, че през август 2019 г. усилията за възстановяване на ракета, паднала в Бяло море, доведоха до експлозия, при която загинаха петима души от техническия персонал.

Люис казва, че сателитните снимки предполагат, че инцидентът може да е бил свързан с разработването на крилата ракета с ядрена мощност.

Русия е провела поне един изпитателен полет на крилата ракета с ядрена мощност от същото място близо до Северния полярен кръг през ноември 2017 г. Според информацията Москва е извършила множество други тестове през следващите месеци, въпреки че нито един от тях не се счита за успешен.

През март 2018 г. руският президент Владимир Путин публикува видео от изпитание на крилати ракети с ядрена мощност, което позволява на изследователите, включително и на анализаторите от Института Мидълбъри, да идентифицират местоположението на площадката за изстрелване, споделя Люис.

Изследователите наблюдават това място през последните месеци, а сателитни снимки, направени от търговската компания за спътникови изображения Planet през лятото, показват товарни кораби, които пристигат на място и трупат  доставки. Съвсем наскоро Русия издаде "известие до моряците", предупреждаващо за опасни операции, които ще бъдат извършени между 15 и 20 август близо до известния полигон Буревестник близо до Панково на Нова Земля.

Радарно изображение с висока разделителна способност, направено на 16 август, показва, че "руският персонал е издигнал голям екологичен заслон, за да защити ракетата и екипажите, подготвящи изстрелването от суровото време", твърди Люис. "Този ​​заслон беше прибран, разкривайки голям обект на стартовата площадка, който е може да е стартерът SSC-X-9 Skyfall. Има и значителен брой обекти до стартовата площадка, които вероятно са превозни средства и транспортни контейнери. Нито едно от тези неща не е било там, когато мястото е било заснето през юни.

Русия модернизира своите стратегически ядрени оръжия и системи за доставка, за да противодейства на САЩ и НАТО и да затвърди претенцията си за голяма военна сила, което поражда опасения от поредната надпревара в ядрените оръжия, тъй като САЩ също се захващат за надграждане на ядрения си арсенал.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия няма ли най-накрая да тестват някоя печка или хладилник или нещо друго полезно за хората ами само оръжия са им в главите пияни.
91
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази пародия на държава трябва да бъде разгромена и то много бързо. Директно да ги вадят от банковата система и да се свършва!
90
10
 
15
 
! Отговори
izh преди 2 години
Като не можем да направим за населението ЕДИН приличен автомобил, магистрала, пълен магазин и добри доходи, то нека го накараме да се гордее, че имаме най големите ракети и бомби и когато ги взривим, то всички американци ще измрат, Е от радиацията и ние след тях, но поне самочувствието остава, както и телешкия възторг на някои пишещи тук
89
3
 
8
 
! Отговори
Не си наясно преди 2 години
До серсемскиГоривото е въздух. Цялага конструкция, прилича на парен локомотив, но не със въглища, а с ядрен двигател... Такава ракета като набере скорост, може да излиза извън Земята на балистична орбита, после пак... Сравни със самолета на слънчева енергия, който може да лети непрекъснато, докато следва прогнозата за ясно слънчево време... Ядрена зима може да се предизвика, като си взривиш арсенала на собствена позиция... без да преодоляваш отбранителни способности на противника...
88
15
 
11
 
! Отговори
до 102 преди 2 години
Абе дрОгарю, във вашето село още ли не се е разчуло ,че Пентагона е единствената космическа сила в света и руските конвенционални оръжия, които гордо изброяваш са играчки, които не вършат никаква работа при една ядрена война. Никак не е лошо да вземеш да четеш малко повече, стига ни пробутва хвалбите на кремълските феодали, защото си смешен... читател
87
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво! Много съм ексайтед. Сега чакам с нетърпение да направят и хладилник.
86
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия, освен с оръжия, с друго занимават ли се? Те затова и канализации нямат навсякъде.
85
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Лошарик" е в строя и е на бойна вахта. Неговата майка и майка на "Статус-6 - Посейдон", най-огромната на този свят АПЛ "Белгород" също е на бойна вахта и не се уморява да развозва лошарики и посейдони по тяхните бойни постове в дълбините на световния океан. Отдавна вече всичко работи, само copocoидните троляги бълнуват за анимации.
84
10
 
9
 
! Отговори
сделали. Поехали! преди 2 години
Тази нощ Русия се готви да изстреля ракета-носител "Союз" с високотехнологичен космически кораб на борда. Вчера Макрон стартира поредната колективнозападна "атака" срещу Путин като в телефонен разговор смирено го помоли да освободи берлинския пациент, а днес в Москва Канцлерин Меркел ще очертае дебела линия от еесовски молби пред Государя. Путин може би ще се смили и ще я допусне до копчето за стартиране на 1-ва линия на "Северен поток-2".
83
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" ... предназначена да надхитри американските ОТБРАНИТЕЛНИ системи ... ". Демек се готвят да нападат!? Има една дума за това, "***".
82
8
 
10
 
! Отговори
серсемски преди 2 години
за празноглавите: ракетата с ядрен двигател се движи на принципа на ПВРД, каквито бяха немските ракети ФАУ-1. ЯДРЕНИЯ РЕАКТОР замества ГОРИВОТО, а окислителя си е все нашия ВЪЗДУХ, т.е. ракетата НЕ МОЖЕ ДА ЛЕТИ "на орбита". със зор може да се крепи до 20 км височина и до там. тя затова е КРИЛАТА РАКЕТА- има крила да се скитори с тях, НО ВЪВ ВЪЗДУХА. а че може да си обикаля земята , защото няма ограничение в горивото, да. ще си обикаля за кеф на москва докато долу изпукаме от радиацията.
81
8
 
6
 
! Отговори
серсемски преди 2 години
пълно с *** и плямпачи. ядрен двигател прави ракетата като ярка комета в небето - който не го мързи той ще я свали. в мрежата има вагон инфо как и сащ и ссср са правили такава ракета още преди 40 години и са зарязали точно заради гореказаното.
80
6
 
11
 
! Отговори
УМЕН преди 2 години
Само 3-4 такива ракети са напълно достатъчни за да контролираш цялата близка околоземна орбита. Изводите оставям на таваришите от сороссснята.
79
8
 
14
 
! Отговори
Треперещи говедоиди преди 2 години
От статията намирисва..., не направо лъха на страх. Безумен, нечовешки, *** СТРАХ! Страх ти казвам, баце, та чак треперене и шубе. Целият им разузнавателен потенциал е впрегнат да докопа некоя трохичка информация , която да послужи като доза антистрах. Ама нееее, така страхът само става още по-голям и всеобхватен. Мъка, ужас и безумие.
78
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно след чернобил и курск... тея ненормалници пак се готвят да ни залеят с радиация. Просто не знам ,какво трябв да стане ... тея пр8мати там да станат нормални хора.
77
1
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
След като има глобално затопляне, една ядрена зима може да го контрира. Танто за кукуриго.
76
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия си има достатъчно територии и богатства, не и трябват нови, още повече няма никакво желание да храни мизерстващото население на Прибалтика, Молдова, източна Европа и Украйна. Да си взима който иска да ги храни.
75
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не познавам оръжие което е без заплаха за околната среда и човешкото здраве! Така е когато пишат всестранно развитите журналисти с по някои дефицити по български!
74
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля, че вече качествено са ви промили мозъчетата. Изказвате се особено глупаво. Нито може БГ да се противопостави на чужда инвазия (след като й нарязаха самолетите, ракетите и танковете и й унищожиха икономиката), нито ще можете после да плямпате, ииидииииооооти такива!
73
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия си мечтае пак да окупира източна Европа и Балканите, ама вече сме ваксинирани слава Богу.