Европа е гладна за газ, иска доставките по "Северен поток 2"

Четири месеца са нужни за сертификацията на тръбопровода
15 сеп 2021 20:52, Анисия Иванова
44
Европа е гладна за газ, иска доставките по "Северен поток 2"
Снимка: БГНЕС

Рекордните цени на природен газ в Европа биха могли да ускорят разрешаването на доставките на гориво по руския тръбопровод „Северен поток 2“ до Германия, заявиха анализатори във вторник.

Руският "Газпром" миналата седмица заяви, че е завършил строителството на газопровода, а енергийният регулатор на Германия заяви, че има четири месеца, за да завърши експлоатационната сертификация, след като получи всички необходими документи.

Тръбопроводът, който би помогнал на Москва да заобиколи политическия си опонент Украйна при транзита на газ до европейските пазари, удвоява годишния капацитет за износ на газ през Балтийско море до 110 милиарда кубически метра, което е около половината от общия износ на газ на Русия към западна Европа.

Европа е гладна за газ, особено с цените в региона, които достигнаха рекордни нива преди зимата.

Спот цените в холандския газов хъб TTF надхвърлиха 66 евро за мегаватчас, или повече от 800 долара за 1000 кубически метра, във вторник на фона на опразнените хранилища на газ в Европа.

"Германският регулатор ... вероятно ще се опита да издаде всички необходими разрешения по възможно най-бързия начин", каза Дмитрий Маринченко, старши директор на Fitch, цитиран от "Ройтерс".

"Газпром" заяви през август, че "Северен поток 2" може да достави 5,6 милиарда кубически метра газ до края на годината.

На уебсайта на газовия регулатор Bundesnetzagentur, който беше актуализиран на 13 септември, се казва, че четиримесечният период за сертифициране на „Северен поток 2“ е започнал на 8 септември.

Алексей Гривач от Националния фонд за енергийна сигурност, прокремълски мозъчен тръст, също каза, че е възможно германските власти да ускорят разрешаването въпреки съпротивата на САЩ и някои европейски страни.

"Това няма да бъде лесно, като се вземе предвид политическата среда ... но за да се стабилизира пазара, изкуствените бариери трябва да бъдат преодолени", каза той.

"Северен поток 2" предизвика критики от страна на САЩ и Украйна, наред с други, като Вашингтон заяви, че газопроводът ще увеличи зависимостта на Европа от руските енергийни доставки.

Украйна повтори позицията си във вторник.

"Това застрашава енергийната независимост на много страни от Източна Европа и подкопава сигурността на Украйна", каза енергийният министър Херман Халушченко.

Междувременно Русия отново заяви, че „Северен поток 2“ е търговски проект, който ще засили енергийната сигурност на Европа.

Целият анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Перфектните европейски политици на колене пред другаря ПУТИН. Та колкото и санкции да и слагате на РУСИЯ се тая като пак клетнахте.
34
12
 
3
 
! Отговори
патриот преди 2 години
а българите не искаме скъпа руска газ..Благодарение на г-н Борисов ще има доставки от други източници и цените за българина паднаха. Сега хората на Радев изкуствено вдигат цените за да не правим разлика с руските доставки на скъпи братски цени.
33
2
 
9
 
! Отговори
Какво му се боят преди 2 години
Северен поток 2 е търговски проект - ако не е, то Руснаците си подаряват ресурсите и скоро няма да го бъде! ИЛИ не е точно така а?!
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Тръбопроводът, който би помогнал на Москва да заобиколи политическия си опонент Украйна при транзита на газ" - само как звучи! Ако се скараш със продавача на домати го обвиняваш че те шантажира със съседната сергия ли?
31
1
 
11
 
! Отговори
НА ЗАПАД преди 2 години
От запада искаха 'пазарни цени' и икономически а не политичиске Северен Поток 2900$ за 1000м3 - как им се струват ? :):) а Беларус кара по стария начин 175$. горката!
30
0
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До Анонимен23 Тая демокрация си я сервирай за вечеря или си плати тока в пей пал или ези пей ще трябва да тия приемат я какви демократични имена имат сама
29
0
 
17
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До НанеА с шистаците кво стана с НАБУКО с там ,как му беше името на тоя газопровод от Израел през Средиземно море, а и с нашите находища по морето дето Бойко газ щеше да изнася
28
0
 
14
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До Анонимен 3Така де То Бисмарк отдавна им е обясни как се играе с Русия
27
1
 
27
 
! Отговори
. преди 2 години
урките и ляхите ще реват на умряло. после дойчовците ще им продават реверсиран руски газ по немски цени....щото американският втечнен газ на демокрацията е с 30 % по скъп
26
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На окраинските и на полските *** им влиза все по дълбоко мечешкия.Отлична новина.Пък ако СП 2 забие още пирончета в ковчега на ЕС още по-добре.
25
2
 
18
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тиквата не пусна ли шланга на газта да станем Кувейт на балканите :)))
24
1
 
24
 
! Отговори
Тънков преди 2 години
Трябва да си наистина чугунена русофобска кратуна,че да смяташ цената на газта с политиката. У нас имаме турски поток,ТАНАП т.е.изцяло сме зависими от Турция а не от Русия.Имаме твърд договор и купуваме газта по 350 а не по 950 долара на спот пазара както го правят поляци,румънци ,укри и други прошляци които отказват да сключдат дългосрочни контракти с омразния Газпром.А свободния и демократичен американски втечнен газ целия го продадоха на недемократичен Китай.Парите и газта по принцип не вонят
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не сащ одобриха а ДП защото тя е немски васал а е такъв защото бяха избрани с парите на Германия и Китай.
22
38
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Алекс "Погледнете картата и ще видите,че за Европа най-изгодна е газта от Русия" Газта от Русия излиза най-скъпа, защото освен директната цена има и политическа цена, която е на РАЗРУШНИЕ на демокрацията, а за по-слаби държави като България и директни кражби, след като проруските партии овладеят държавата. Тази газ е НАЙ-СКЪПАТА. Украинците, американците и поляците са прави. Германците трябва да търсят решения различни от стимулиране на икономиката.
21
19
 
6
 
! Отговори
Щерев преди 2 години
най- скъпата е братската газ.Доказано при нас.
20
4
 
28
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Погледнете картата и ще видите,че за Европа най-изгодна е газта от Русия.Разходите за доставка са най-ниски и който използва руска газ ще има конкурентно-способна икономика.
19
3
 
16
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Всъщност САЩ одобриха с половин уста пускането на СП2.Причината е проста-Русия успя да организира логистично мащабен износ към Китай и бутна цените на тамошния пазар,а САЩ реализират своя газ предимно в Азия.Освен това изобилието на руски газ стимулира китайската икономика.Което вече е проблем за САЩ.Та философията на Америка е такава-нека СП работи,но ние да държим кранчето.
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аня *** мартин димитров ще пусне азерски газ щото корабите за течен не могат да задоволят и един процент от нуждите
17
38
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ДАНО ГРЪМНЕ ТАЯ ПОДВОДНА ГЛУПОСТ В ПЪРВИТЕ 6 МЕСЕЦА ОТ ПУСКАНЕТО И!
16
2
 
36
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
След 7 години война с Русия-категорична победа за Путин!Дотам я докараха евроджендърите...Тачър,Кол и Митеран се въртят в гроба-никога досега Европа не е имала толкова некадърно(соросоидно) ръководство!Впрочем,победата на Путин не е най-големия проблем,а възходът на Китай.Евтините руски суровини бяха недалновидно подарени на Китай,а трябваше да влязат в Европа!