Русия гласува: Умряла ли е демокрацията в страната?

Много опозиционери вече са напуснали родината си
15 сеп 2021 20:35, Нели Христова
211
Русия гласува: Умряла ли е демокрацията в страната?
Снимка: БГНЕС

Русия гласува. Наред с парламентарните избори, тази седмица ще има и местни избори. Но преди да се изправят в битка за вота на народа, много опозиционери бяха възпрепятствани да се кандидатират, а някои бяха принудени да избягат.

Властите настояват, че вотът е свободен и честен, дори "по-честен, отколкото в много други демократични държави" и отричат твърденията, че гласовете ще бъдат фалшифицирани в полза на управляващата партия на Владимир Путин - "Единна Русия".

Кореспондентът на BBC от Москва Стив Розенберг пътува до Сибир и България, за да се срещне с някои от политиците, на които не е позволено да гласуват.

Изборите са в основата на демокрацията. Да имаш правото да гласуваш за хора, които ще те представляват в парламента, да дадеш своя глас, е в основата на демократичното общество. Но начинът, по който се организират изборите в Русия сега, показва, че демокрацията е заплашена.

Сергей Бойко е градски съветник от Новосибирск, който си има и собствено шоу в YouTube. Той е на мнение, че изборите в Русия почти нямат нищо общо с демокрацията. Той е категоричен - истинска опозиция в изборната бюлетина няма.

"Аз не можех да участвам, приятелите ми не можеха да участват, хората, свързани с Алексей Навални, не можеха да участват. Това не са избори", казва той пред BBC. Сергей е искал да бъде част от парламента, но тъй като има връзки с Навални, заради новоприет закоn той не може да участва в избори през следващите пет години.

"Ситуацията в Русия не може да бъде на едно ниво. Имаме два пътя - либерален и авторитарен. Повече арести, повече подтискане на опозицията, на свободното мислене, на свободното слово. Страхувам се, че вървим по втория път", казва Бойко.

Новосибирск се подготвя за изборите, а бюлетините вече се доставят из целия регион. На хартия народът има избор. Но критиците казват, че всички участващи партии са одобрени от Кремъл, а вотът е бутафорен. Истинските противници на Кремъл са държани далеч.

Проблемите на Димитрий Гудков започват, когато се кандидатира за депутат в парламента. Налага му се дори да избяга в България.

"Имаше 15 нахлувания. 200 полицаи, които нахлуха в дома на родителите ми, на брат ми, в собственият ми апартамент. Беше много ясен сигнал, че не мога да участвам в изборите, че искат да се отърват от мен. Те искаха да ми изпратят съобщение, че ако Димитрий остане в Русия, той и леля му ще бъдат хвърлени в затвора. Вторият намек бе, че затворът не е най-лошото нещо, което може да ми се случи", разказва Димтрий Гудков.

"Демокрацията в Русия е разрушена на 100%", допълва той. "Всичко е разрушено. Вече няма демокрация в тази страна, само диктатура в лека форма."

Но ако попитате властите в Русия за демокрацията, те ще нарисуват една по-различна картина.

"Във всяка една държава има установени закони за ограничение кои граждани могат да участват в изборите", обяснява Олга Благо от избирателната комисия в Новосибирск в отговор на въпроса защо някои опозиционери не са били допуснати да участват на изборите. "Нашите ограничения са в интерес на обществото и гражданите. Демокрацията не означава абсолютна свобода. Деморацията означава ред и процедури. Нашите избори са напълно демократични. Дори по-демократични, отколкото в много други държави."

И все пак, някои руснаци се опитват да се изправят срещу системата. 19-годишната Дария се бори за място в градския съвет като независим кандидат. Но тази нейна смелост идва с цена. Тя постоянно получава заплахи. Родителите й дори получават погребален венец с нейното име, изписано върху него.

"Майка ми е изплашена, но аз съм свикнала с това. Изглежда, че темата е погребална на тези избори в Русия. В Свердловск един кандидат получи надгробна плоча", казва Дария Артамонова пред BBC. Според обикновените местни хора, властите се страхуват от нея, затова и прибягват до подобни методи. Те я съветват да вдигне високо глава и да продължи делото си с усмивка.

Запитанa дали сега не е много неподходящо време да се занимава с политика, младото момиче отговаря: "Ако не сега, кога? Политиката не е мъртва. Те се опитват да я убият, но няма да успеят. Не можеш да накараш всички да замълчат", категорична е тя. Но Дария не храни илюзии. Тя вижда какво се случва в цялата страна - колко контролирани са изборите, колко трудно е вотът да промени Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин обеща, че в Русия ще направи демокрация като в Португалия поне, само след 13 години. И мисли да си изпълни обещанието точно както си изпълни обещанието от 2007 през 2020 средната работна заплата в Русия да е като тази в Португалия.
139
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Урсула кой е избрал?
138
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 142 Ходи защото това й е работата, а на Путин работата му беше да си изпълни обещанието от 2007 година, че през 2020 СРЕДНАТА заплата в Русия ще е като в Португалия. Вместо това е като в измислената страна Портокалия. Всякакви асоциации със африкански и други бананови републики са НЕслучайнни. :))))) - - - тука пишат много глyпави хора, но такъв глyпав и елементарен *** като теб никъде няма.
137
1
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Не знам каква Демокрация има в Русия - ние от ЕС сме зад желязната завеса пак .Но чета че в Германия са добре дошли руснаците .Май Плевнелиев и Борисов имат още Фенове .
136
6
 
6
 
! Отговори
99% преди 2 години
Да живее руско-съветската демокрация. Всички с изключение на 1% гласуват за жужето от Кремъл.
135
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 151 Задавих се от смях ....
134
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То май само в Русия има демокрация...
133
6
 
6
 
! Отговори
българин преди 2 години
Че кога в Русия е имало демокрация???
132
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 142 Ходи защото това й е работата, а на Путин работата му беше да си изпълни обещанието от 2007 година, че през 2020 СРЕДНАТА заплата в Русия ще е като в Португалия. Вместо това е като в измислената страна Портокалия. Всякакви асоциации със африкански и други бананови републики са НЕслучайнни. :)))))
131
5
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА ТЪЙ МОГЪЩА НА СВЕТА, ТЪЙ МИ КАЗА ДЕЧО ПОРА И В КАНАДА ОТЛЕТЯ... ХАХА
130
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Голата истина Трагикомедия е, че един уж пълноценен индивид е роб на руснаците.
129
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първият дипломат на ЕС Йосеп Борел заяви, че Русия и ЕС трябва да говорят на един глас. В отговор на европейския си колега външният министър на Руската федерация Сергей Лавров заяви, че Русия не разговаря и не възнамерява да разговаря с ЕС, а ще разговаря само с отделните държави на съюза, и то само при условие, че проявят необходимия респект към Русия и спазват интересите и.
128
2
 
4
 
! Отговори
Голата истина преди 2 години
Много вяло!Миналата година Новичок,докторите се фвърляха от прозорците и прочие русофобия.А сега избори и само "диктатура в лека форма" ???? Само туй ли ядете 260те милиона долара на американските и поне толкова на европейските данякопладци годишно за медийна русофобия ,основен бенифицяр у нас е Днес.бг?Повече и по нагли лъжи трябват,нали се готвим да непризнаем тези избори подобно на Беларус 2020. Или при цена от 960 долара на природния газ в ЕС,изведнъж станахме хрисими и смирени.ТРАГИКОМЕДИЯ
127
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха ха...демокрация в Европа и най - вече Гърция...за ФАщ да не говорим.След 11.09 в щатите гражданите права нямат освен,разбира се другите 33 пола,различни от тези в Библията.Хайде ,доскоро майстори на опашатата пропаганда,разсмях се до сълзи,а смехът е здраве.Българска форма на винаги честното DW.
126
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Смешни сте, драги медии ...
125
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То затова министърката на туризма на членката на ЕС и НАТО България ходи всяка година в Русия да се моли за руски туристи със средна заплата 300 лева да идват на черноморието за да могат българите да им сменят чаршафите да изкарат някой лев да не гладуват.
124
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 140 Руснаците минаха ли 300 лева МРЗ или още са под нея? :)))
123
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газпром може да доставя на Европа два пъти по-малко газ, за да получава същите пари при този скок на цените на газта.
122
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 27 август Газпром спря да продава на спотовите пазари газ за 2022г. Предлаганата газ вече е само за 2023. Газпром ще изпълни договорите за заявените количества, но няма да увеличава доставките.
121
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 135 "Демокрацията умира, но не в Русия, а на запад." В Русия няма демокрация, че да умира, тъй че пояснението ти е напълно излишно.