Русия гласува: Умряла ли е демокрацията в страната?

Много опозиционери вече са напуснали родината си
15 сеп 2021 20:35, Нели Христова
211
Русия гласува: Умряла ли е демокрацията в страната?
Снимка: БГНЕС

Русия гласува. Наред с парламентарните избори, тази седмица ще има и местни избори. Но преди да се изправят в битка за вота на народа, много опозиционери бяха възпрепятствани да се кандидатират, а някои бяха принудени да избягат.

Властите настояват, че вотът е свободен и честен, дори "по-честен, отколкото в много други демократични държави" и отричат твърденията, че гласовете ще бъдат фалшифицирани в полза на управляващата партия на Владимир Путин - "Единна Русия".

Кореспондентът на BBC от Москва Стив Розенберг пътува до Сибир и България, за да се срещне с някои от политиците, на които не е позволено да гласуват.

Изборите са в основата на демокрацията. Да имаш правото да гласуваш за хора, които ще те представляват в парламента, да дадеш своя глас, е в основата на демократичното общество. Но начинът, по който се организират изборите в Русия сега, показва, че демокрацията е заплашена.

Сергей Бойко е градски съветник от Новосибирск, който си има и собствено шоу в YouTube. Той е на мнение, че изборите в Русия почти нямат нищо общо с демокрацията. Той е категоричен - истинска опозиция в изборната бюлетина няма.

"Аз не можех да участвам, приятелите ми не можеха да участват, хората, свързани с Алексей Навални, не можеха да участват. Това не са избори", казва той пред BBC. Сергей е искал да бъде част от парламента, но тъй като има връзки с Навални, заради новоприет закоn той не може да участва в избори през следващите пет години.

"Ситуацията в Русия не може да бъде на едно ниво. Имаме два пътя - либерален и авторитарен. Повече арести, повече подтискане на опозицията, на свободното мислене, на свободното слово. Страхувам се, че вървим по втория път", казва Бойко.

Новосибирск се подготвя за изборите, а бюлетините вече се доставят из целия регион. На хартия народът има избор. Но критиците казват, че всички участващи партии са одобрени от Кремъл, а вотът е бутафорен. Истинските противници на Кремъл са държани далеч.

Проблемите на Димитрий Гудков започват, когато се кандидатира за депутат в парламента. Налага му се дори да избяга в България.

"Имаше 15 нахлувания. 200 полицаи, които нахлуха в дома на родителите ми, на брат ми, в собственият ми апартамент. Беше много ясен сигнал, че не мога да участвам в изборите, че искат да се отърват от мен. Те искаха да ми изпратят съобщение, че ако Димитрий остане в Русия, той и леля му ще бъдат хвърлени в затвора. Вторият намек бе, че затворът не е най-лошото нещо, което може да ми се случи", разказва Димтрий Гудков.

"Демокрацията в Русия е разрушена на 100%", допълва той. "Всичко е разрушено. Вече няма демокрация в тази страна, само диктатура в лека форма."

Но ако попитате властите в Русия за демокрацията, те ще нарисуват една по-различна картина.

"Във всяка една държава има установени закони за ограничение кои граждани могат да участват в изборите", обяснява Олга Благо от избирателната комисия в Новосибирск в отговор на въпроса защо някои опозиционери не са били допуснати да участват на изборите. "Нашите ограничения са в интерес на обществото и гражданите. Демокрацията не означава абсолютна свобода. Деморацията означава ред и процедури. Нашите избори са напълно демократични. Дори по-демократични, отколкото в много други държави."

И все пак, някои руснаци се опитват да се изправят срещу системата. 19-годишната Дария се бори за място в градския съвет като независим кандидат. Но тази нейна смелост идва с цена. Тя постоянно получава заплахи. Родителите й дори получават погребален венец с нейното име, изписано върху него.

"Майка ми е изплашена, но аз съм свикнала с това. Изглежда, че темата е погребална на тези избори в Русия. В Свердловск един кандидат получи надгробна плоча", казва Дария Артамонова пред BBC. Според обикновените местни хора, властите се страхуват от нея, затова и прибягват до подобни методи. Те я съветват да вдигне високо глава и да продължи делото си с усмивка.

Запитанa дали сега не е много неподходящо време да се занимава с политика, младото момиче отговаря: "Ако не сега, кога? Политиката не е мъртва. Те се опитват да я убият, но няма да успеят. Не можеш да накараш всички да замълчат", категорична е тя. Но Дария не храни илюзии. Тя вижда какво се случва в цялата страна - колко контролирани са изборите, колко трудно е вотът да промени Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
3
 
2
 
! Отговори
до113 преди 2 години
не е нужна да мисля за нещо което е минало и има реални факти, ти мислиш ли че ако Ботев е бил с каска е щяла да падне империята....безмислени въпроси ми задаваш в трето условно наклонение.
99
6
 
6
 
! Отговори
джо преди 2 години
До Анонимен 110 Ей анонимник, извинявай ама по-голяма глупост не бях чел. ЗНАЧИ КАТО ДРАСКАТЕ, поне малко мислете. Ние не можем да се мерим и на малкия пръст на руснаците. защото нямаме производство. И второ, нямаме статистика, всичко е пълен майтап. Ако не са финасовите потоци от ЕС нашата икономика е жива умряла. Това просто не се отчита правилно и парите се харчат бадева.След време ще видим за какво иде реч.
98
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия никога не е имало демокрация и честни избори. Заплахите на Русия към света няма да траят вечно. Нафта не се яде, нито оръжие.
97
4
 
5
 
! Отговори
Хайде холан преди 2 години
Кога е имало демокрация в Русия?През 90-те имаше хаос,който на Запад наричаха "демокрация" щото така им беше удобно.През 1999 това приключи благополучно и Русия влезе в нормалните си релси.Просто тая страна не носи на демокрация.Па и не само тя.
96
4
 
4
 
! Отговори
до110 преди 2 години
ами велика е щом има способността да си опази границите и половината свят зависи от газа и нефта и. и какво ли още не. От нашата Бг провинция балканска кво зависи, нищо.
95
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как може, да умре нещо, което никога не го е имало в Русия? От монархическия абсолютизъм, руснаците скочиха в комунизма. За първи път, Русия получи парламент "Дума", едва в края на миналия век, при Елин. Днес е в авторитарен парламентаризъм, при диктатора Путин.
94
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 111 Мислиш ли, че Русия нямаше да използва ядрено оръжие, ако първа го беше направила?
93
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
8 В Русия има повече гей, отколкото в целия ЕС. Само че там ги бият, убиват и е забранено, да се говори за тях.
92
3
 
4
 
! Отговори
до 109 преди 2 години
офф поредния папагал си. Приятелче да се върнем назад във годините.Кой си произведе пръв ядрена бомбичка, кой я използва реално, ми май не е Раша. Тая земя необятна с ядрено оръжие се брани.
91
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БВП на глава от населението, е колкото на България. Що за велика сила е?
90
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е заплаха за свободния свят. Ядрените й ракети не могат да я направят велика сила. Страна под санкции, не е велика.
89
1
 
4
 
! Отговори
до 99 преди 2 години
хайде стига цяла вечер с тая холандска педерастиq.
88
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 100 Абе то по-вероятно е Байдън да е пожизнен президент.
87
2
 
4
 
! Отговори
Зимата преди 2 години
Студ. Сметката за парно - 1000 лева.
86
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените на газа достигнаха рекордните 880$, а газохранилищата в Европа са празни.
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 97 И какви са тези рекламни клипове? "Ако ядете вафли петербургска мура, значи не сте гей". Така ли?
84
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аналена е категорично против Северния поток 2 и, подобно на много експерти, смята, че тръбопроводът е ненужен за снабдяването на Германия и Европа.
83
5
 
8
 
! Отговори
до 89 преди 2 години
........Западът ако изхвърли Русия от световната финансова система SWIFT , с Русия е свършено......много добре си се сетил да кажеш АКО. Ако ама не смее, хайде да пробва. В Английския има три склонения с думичката АКО и много добре са обяснени. Прочети ги If if.
82
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се има предвид че Байдън дойде на власт с най-фалшифицираните избори в цялата история, то да питате дали в Русия била мъртва демокрацията, е направо нелепо
81
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин, пожизнен президент?! Това, демокрация ли, е?