Най-големият враг на Русия - собствената й икономика

Институционалните слабости задушават предприемачеството в страната
18 сеп 2021 20:55, Красимир Ангелов
169
Най-големият враг на Русия - собствената й икономика
Снимка: БГНЕС

 Кремъл реагира с раздразнение на неотдавнашното описание на президента Джо Байдън на Русия като "икономика, която има ядрени оръжия и петролни кладенци и нищо друго". Коментарът обаче разкрива много за промяната на политиката на САЩ и неотдавнашното решение на Вашингтон да се откаже от опозицията срещу "Северен поток" 2.

Точно както и Барак Обама преди него, Байдън вижда Русия като регионална сила, възпрепятствана от вътрешна слабост, а не като заплаха, която си струва, за да развали отношенията си с Германия, особено когато има истински стратегически съперник в лицето на Китай. За САЩ Русия е проблем втора ръка, пише в свой анализ онлайн изданието EUObserver.com, цитиран от Investor.bg.

За това заключение може да се каже много, дори според стандартите, които Русия си е поставила.

През 2007 г., близо до края на втория президентски мандат на Путин, Кремъл одобри национална икономическа стратегия, която предвиждаше Русия да стане една от петте най-големи икономики в света до 2020 г. Очакваше се със среден растеж от около 6% годишно Русия да се утвърди като основен международен финансов център и световен лидер в технологичните иновации.

Москва не успя да постигне целта си. Страната остава 11-а в класацията на световните икономики (точно там, където беше през 2007 г.), като междувременно беше изпреварена от Индия и Южна Корея.

Що се отнася до иновациите, страната се придвижва напред със само 7 места до 47 място в Глобалния индекс на иновациите и продължава да бъде нетен износител на капитал, а не магнит за международните финанси. Темповете на растеж са достигнали средно едва около процент, а жизненият стандарт спада.

Вместо да се издигне и да постигне световна икономическа мощ, Русия в най-добрия случай постигна стагнация.

Две десетилетия застой

Този провал е още по-очевиден, защото руските лидери са напълно наясно с причините за икономическата слабост. Прекомерната зависимост от износа на енергия и липсата на технологични иновации са теми на Владимир Путин още в първото му обръщение към нацията през 2000 г.

През следващите години цените на петрола бяха високи и това не даде особен стимул за реформи.

Дмитрий Медведев също оплакваше "примитивната икономика на страната си, базирана на суровини и ендемична корупция" в началото на еднократния си мандат. Той поне се опита да действа по този въпрос.

Иновационният център Сколково, стартиран в покрайнините на Москва през 2010 г., трябваше да бъде отговорът на Русия на Силициевата долина и средство за превръщане на силната научна база на страната в търговски успех. Подобно обаче на много предишни опити за икономическа модернизация отгоре надолу в Русия и това не постигна значима промяна.

Институционалните слабости задушават независимия бизнес

Това, което руските лидери не са готови да направят, е да се справят със сериозните институционални слабости, които задушават предприемачеството и ограничават растежа на независимия бизнес сектор.

Целият анализ прочетете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кат Русия няма втора тъй нещастна на света. Липсват и две столетия развитие.
110
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, значи нямат никакви врагове... олекна ми!
109
8
 
13
 
! Отговори
комитата преди 2 години
подвеждаща информация с малко истина -първо Русия няма външен дълг з а разлика от така наречените велики сили,второ няма печатница на пари за разлика от САЩ,трето -дълггодишните ембарго наложено от САЩ води и до невисок растеж и четвърто направи най-силната армия в света и получи голям международен вторитет и накрая тя е единственара държав с най-големи стратегически ресурси в света -да не е мислим .Драскачите да напишат къде сме ние
108
15
 
8
 
! Отговори
Ха преди 2 години
Русия я отписват и подиграват от столетия, но който се е захванал с тях, се е разбил и приключил.. справка Чингиз Хан, Наполеон, Хитлер.Не съм и фен, но определено няма страна в света която да не се съобразява с тях.
107
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбирам, гроздето е кисело, но с нищо не мога да помогна.
106
6
 
21
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
На руснаците пак са им виновни я американци, я турци, я Меркел, я световният империализъм! Андрей Кончаловски..."Руснаците живеят в 19 век, само че със смартфони"!
105
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добър коментар относно Русия за турските *** и амеранските дyпeблизци, дежурещи в коментарите на сайта, няма. Така че ви чакат само разочарования. Ще има да слагате минуси, до изнемогване.
104
7
 
5
 
! Отговори
Сещай се снахо преди 2 години
Кучетата винаги лаят само от страх.
103
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-големият враг на Русия е възможно и да е икономиката й, но по-големият враг от най-големия със сигурност е запада с неговите перманентни болни амбиции за завоюването на Русия без война. Подлостта и лъжите са вечната борба за превъзходство над Русия. Но за щастие, никой в Русия вече не храни илюзии относно добронамереността на запада. Кофти е да се каже на глас, тази истина за нашите натовски партньори, но е истина.
102
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странна е позицията на западняците. Не знам какво очакват когато твърдят това. Може би очакват, че лошата Русия ще се предаде и сама ще им предложи територия, ресурси и хора? Алчността и завистта им е разбираема, но въпреки това позицията им е разбираема. Вместо сътрудничество, те предлагат унищожение за Русия. Е, който и да е в позицията на Русия ще прави само едно, ще се защитава. Така, че... имат много по-здрави от Агоп Петросян, арменския поп.
101
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Официално враговете на Русия винаги са й желали злото. Неофициално, също. Отношенията на запада с Русия винаги са били двулични и измамни. Русия никога не е била щадена от запада. Няма изненада. Всичко си е както беше, западът добър, а Съветския съюз, сега Русия, лоши.
100
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредното неофициално доказателство, че западът смята Русия за световна сила. Двуличието в отношенията с Русия няма да им помогне с нищо. Русия претърпя много и пак се изправи на крака, сама. Чест и слава на Русия! Позор за афгнистанските използвачи.
99
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лоша тя Русия, слаба, пък гaщитe ви все пълни и миришат лошо от нея. Нека все така да е лоша Русия.
98
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дедо да се поразрови да се сети за името на австралийския премиер, не само да чете предварително написани картончета.
97
17
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Този който е писал статията дори не ходил в Русия но знае как е там .... Айде първо всички дето пишат за Русия да отидат, да видят и да говорят с хората ... Да, имат проблеми, но се развиват и то доста успешно ....
96
14
 
12
 
! Отговори
Рушофилски трол преди 2 години
"Първо, Русия в момента е пета икономика в света....." дори в СиВ не беше пета...петоколонник смачкан.
95
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо вярно няма в този паксвил. Първо, Русия в момента е пета икономика в света. Второ, за всичко за виновни Горбачов и Елцин, които разрушиха руската икономика. Разрушиха над 300 машиностроителни предпиятия, цялото самолетостроене и т.н. Сега Путин е дал 45 млрд рубли, да започне въстановяването на руското машиностроене. Така е, така беше и при нас - което се разруши за 2-3 години, после е трудно да се въстанови и за 30 години
94
3
 
18
 
! Отговори
Не е само Тексас преди 2 години
има и други щати, които имат по добра икономика от тях.
93
8
 
15
 
! Отговори
Без паника преди 2 години
Смешно е как някои сравняват България с Русия. Русия е с много по-голяма територия и ресурси. Русия трябва да се сравнява с Китай, Канада, САЩ и т.н.А България със Сърбия, Гърция, Хърватска и т.н. Интересно е че Тексас например, Южна Корея, които са в пъти по-малки от Русия, имат по-висока икономика. Някой ще обяснили защо?
92
2
 
2
 
! Отговори
деепричастие преди 2 години
До анонименА деепричастието с вълнообразна линия ли го подчертаваш?Това най-излишната наука с която някой някога се занимавал... Предпочитам си интелектуалното ниво на другата глава... поне носи удоволствие...