Най-големият враг на Русия - собствената й икономика

Институционалните слабости задушават предприемачеството в страната
18 сеп 2021 20:55, Красимир Ангелов
169
Най-големият враг на Русия - собствената й икономика
Снимка: БГНЕС

 Кремъл реагира с раздразнение на неотдавнашното описание на президента Джо Байдън на Русия като "икономика, която има ядрени оръжия и петролни кладенци и нищо друго". Коментарът обаче разкрива много за промяната на политиката на САЩ и неотдавнашното решение на Вашингтон да се откаже от опозицията срещу "Северен поток" 2.

Точно както и Барак Обама преди него, Байдън вижда Русия като регионална сила, възпрепятствана от вътрешна слабост, а не като заплаха, която си струва, за да развали отношенията си с Германия, особено когато има истински стратегически съперник в лицето на Китай. За САЩ Русия е проблем втора ръка, пише в свой анализ онлайн изданието EUObserver.com, цитиран от Investor.bg.

За това заключение може да се каже много, дори според стандартите, които Русия си е поставила.

През 2007 г., близо до края на втория президентски мандат на Путин, Кремъл одобри национална икономическа стратегия, която предвиждаше Русия да стане една от петте най-големи икономики в света до 2020 г. Очакваше се със среден растеж от около 6% годишно Русия да се утвърди като основен международен финансов център и световен лидер в технологичните иновации.

Москва не успя да постигне целта си. Страната остава 11-а в класацията на световните икономики (точно там, където беше през 2007 г.), като междувременно беше изпреварена от Индия и Южна Корея.

Що се отнася до иновациите, страната се придвижва напред със само 7 места до 47 място в Глобалния индекс на иновациите и продължава да бъде нетен износител на капитал, а не магнит за международните финанси. Темповете на растеж са достигнали средно едва около процент, а жизненият стандарт спада.

Вместо да се издигне и да постигне световна икономическа мощ, Русия в най-добрия случай постигна стагнация.

Две десетилетия застой

Този провал е още по-очевиден, защото руските лидери са напълно наясно с причините за икономическата слабост. Прекомерната зависимост от износа на енергия и липсата на технологични иновации са теми на Владимир Путин още в първото му обръщение към нацията през 2000 г.

През следващите години цените на петрола бяха високи и това не даде особен стимул за реформи.

Дмитрий Медведев също оплакваше "примитивната икономика на страната си, базирана на суровини и ендемична корупция" в началото на еднократния си мандат. Той поне се опита да действа по този въпрос.

Иновационният център Сколково, стартиран в покрайнините на Москва през 2010 г., трябваше да бъде отговорът на Русия на Силициевата долина и средство за превръщане на силната научна база на страната в търговски успех. Подобно обаче на много предишни опити за икономическа модернизация отгоре надолу в Русия и това не постигна значима промяна.

Институционалните слабости задушават независимия бизнес

Това, което руските лидери не са готови да направят, е да се справят със сериозните институционални слабости, които задушават предприемачеството и ограничават растежа на независимия бизнес сектор.

Целият анализ прочетете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много са изостанали имат космонафти и са основоположници на МКС.
50
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иначе руснаците не са лоши хора, но са малко шантави, един вид деца на природата.
49
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия предлага качествена и чиста енергия, Западът произвеждате добри стоки за потребление. Алтарнативни енергия няма да има колкото и да се напъват разните дер Лайени Урсули и Грети Тунбергиеви. Без енергията на Русия западът не може да произвежда стоките си и е обречен на мизерия и разруха. Без стоките на запада Русия е обречена да ползва китайски стоки или стоки собствено производство които за сега изостават от западното качество.
48
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да дразниш мечката е като да издоиш коча, прецакан си.
47
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първият дипломат на ЕС Йосеп Борел заяви, че Русия и ЕС трябва да говорят на един глас. В отговор на европейския си колега външният министър на Руската федерация Сергей Лавров обясни, че Русия не разговаря и не възнамерява да разговаря с ЕС, а ще разговаря само с отделните държави на съюза, и то само при условие, че проявят необходимия респект към Русия и спазват интересите и.
46
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато в ЗЕ стане халифат оцелелите ще бягат към Русия.
45
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е уникална самодостатъчна цивилизация. Никой не може да влияе или да нарежда на Русия какво да прави. Русия успя днес да постигне такова състояние, че САЩ и техните западни слуги в Европа не могат да и причинят нито военни, нито икономически щети.
44
7
 
2
 
! Отговори
Асан и Айшето преди 2 години
Утре ние ще ви управляваме тъй че млък анадънму
43
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия само да спре да изнася пшеница и зърно и ЕС ще изпукат от глад. Русия храни половината свят. Зърнопроизводството иска големи площо, а в Европа няма, Европа е пренаселена.
42
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия врътне ли кранчето няма да може да купува западни стоки защото Европа ще се срине, Европа загива на момента. Ще и се наложи да купува китайски или местни.
41
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без руските енергоизточници немците са гола вода, руснаците просто са практични не са фенове на изчанчените неща. Например американците харчат в пъти повече за отбрана от Русия, но кпд-то им е доста по-ниско.
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Относно космическите технологии - лежите на стари лаври от СССР. Съюз и Протон са ракети по технология от преди 50 години. Русия е направила една Ангара, която съм я чувал да лети много.
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"До Анонимен 47. Абсолютно брутално тотално не ме интересува ни Мерцедес ни БМВ. Щом си имаш тия комплекси си ги запази за себе си." . . Абсолютно - гроздето е кисело!
38
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия царства бюрокрацията и корупцията... Там е абсолютен хаос...
37
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия много фирми включват в рекламните си клипове заявления, че като част от политиката на фирмата е противопоставянето срещу ЛГБТ движенията, хомосексуализма и европейските ценности и застъпват за традиционните семейни ценности.
36
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Марките като БМВ, Мерцедес струват пари. А вие дpипльовци какво можете да предложите като производство за да изкарате пари за тези марки? Никога, ама никога в животе си няма да можете да си ги позволите, винаги ще карате 15 годишни таралясници.
35
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В космическите и военните технологии руснаците стоят много добре и в много отношения превъзхождат САЩ. Китай води в изкуствения интелект поледните 10 години там са регистрирани най-много патенти.
34
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е друга цивилизация - уникална и самодостатъчна.
33
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Персонала по нашето море говореше руски без акцент. Масово са от Украйна. България има икономика и заплатата на българина е повече от тази на руснака.
32
3
 
1
 
! Отговори
Асан преди 2 години
*** да мълчи немате думата