Партията на Кремъл губи гласове, но води на изборите в Русия

Нова партия „Новите хора“ на път да влезе в парламента
20 сеп 2021 07:56, Елка Василева
48
Партията на Кремъл губи гласове, но води на изборите в Русия
Снимка: БГНЕС

Управляващата партия "Единна Русия" още снощи празнуваше победата си в Москва след оповестяването на първите резултати от парламентарните избори, но опозицията каза, че е имало изборни измами.

Въпреки дъжда снощи по улиците на руската столица имаше хора, които скандираха "Русия, Русия!" и развяваха знамето на кремълската партия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Ние сме отборът на Путин!", провикваха се активисти на "Единна Русия". Нейни представители увериха, че Путиновият курс ще продължи.

Резултатът от изборите дава повод за празнуване, заяви кметът на Москва Сергей Собянин.

При преброени почти 55 на сто от гласовете "Единна Русия" води с 46,6 процента от гласовете, съобщи ЦИК. Владимир Путин не дойде в централата на партията, защото е в самоизолация заради много заразени с коронавируса в близкото му обкръжение, обясниха представители на партията.

Още по темата

Комунистическата партия на Русия получава засега 21,3 процента от гласовете, а дяснопопулистката Либерално-демократична партия на Владимир Жириновски - 8 на сто. Според неокончателните резултати на четвърто място със 7,6 на сто е "Справедлива Русия". И трите партии са смятани за лоялни към системата.

Надежди за преодоляване на 5-процентната бариера за влизане в парламента има и партията "Новите хора", която според прогнозните резултати ще получи около 6 процента.

Три са основните изводи от парламентарните избори в Русия според кореспондента на БНР в Москва. Първият е спад на гласовете за „Единна Русия“ в сравнение с предишните избори през 2016 г. - с около 9 процента. Вторият е увеличаване на резултата за Комунистическата партия на Русия, което би могло да бъде в резултат на призива на опозиционера Алексей Навални да се гласува за когото и другиго да е, но не и за „Единна Русия“. Третият основен момент е появата на партията „Новите хора“, свързвана в опозиционните медии с Кремъл.

Независимите наблюдатели от неправителствената организация "Голос" отчетоха хиляди нередности в изборите в цялата страна, повечето документирани със снимки или видеозаписи. ЦИК съобщи за получени около 750 жалби за нарушения и за около 7000 невалидни бюлетини.

Снощи бе съобщено, че избирателната активност е била 45 процента. На тези избори на някои места имаше възможност да се гласува онлайн, както гласува и Путин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аа няма 50% при 70% на предишните избори за Джуджи.
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми, там си властва олигархията :)) Къде по свето раздават коли и апартаменти по избори, че даже лотария правят, къде по свето ги има такива работи.....хахахахаха :)))
1
12
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Така е в диктатурите.