Русия върви към диктатура, но има ли шанс демокрацията да се върне?

Вотът показва, че руският народ не е плътно зад Путин
21 сеп 2021 21:30, Нели Христова
298
Русия върви към диктатура, но има ли шанс демокрацията да се върне?
Снимка: БГНЕС

Дълбока и показателна ирония е, че Руската комунистическа партия се оплаква, че изборите за руската Дума не са свободни и честни. Изглежда Русия почти е завършила пълния си кръг след падането на Съветския съюз, а властта, която комунистите някога са имали в държавата, се наследи след краткото, хаотично управление на Борис Елцин, от Владимир Путин и неговата партия "Единна Русия", пише в коментара си за The Independent Шон О’Грейди.

Русия се върна към типа на управление, което може да се нарече параноично, почти абсолютистично, реваншистко, националистично, имперско и се превръна в място, където човешките права в действителност не съществуват. Вътрешно и външно шпионажът и присвояването са нормален метод за ръководене. Знаем, че Путин е близо до това да стане съвременен диктатор, цар на всичко, а последният кръг избори показва, че няма намерение да освободи властта си.

И все пак духът на демокрацията има начин да издържи дори при най-суровите условия. Въпреки че Алексей Навални -  най-близкото нещо, което Русия има до лидер на опозицията, е бит и затворен, той и неговото движение "Русия на бъдещето" изглежда са имали ограничен успех в тактическата си кампания за гласуване, призовавайки избирателите, които се противопоставят на Путин, да дадат вота си за всяка друга група, която има най-голям шанс да победи Обединена Русия. А това включва комунистите и някои крайно десни националисти, въпреки че при всички случаи те обикновено подкрепят Путин. Тези призиви доведоха до малък спад на гласовете за "Единна Русия", в сравнение с последните парламентарни избори през 2016 г. Това, предвид широко разпространените твърдения за фалшифициране на гласове и пълнене на урни, предполага, че руският народ не стои толкова плътно зад своя лидер, колкото неговата пропаганда обича да твърди, въпреки че той несъмнено е популярен и обожаван от някои. Налице е малка промяна в политическите реалности и може да се окаже, че сега на президента Путин ще му бъде по-трудно да измени нестабилната руска конституция, макар че предвид факта, че на практика той вече си е осигурил мандат в Кремъл до 2034 г., това изглежда по-скоро академична точка.

Въпросът, от гледна точка на руския народ, е, че фрагменти от свободата все още остават в Русия, а оттам и възможността за бъдеща съпротива и възраждане на демокрацията. Това би било много добре дошло развитие в страна, която сякаш поставя анексията на Украйна и убийството на дисиденти във Великобритания пред осигуряването просперитет на собствения си народ - много съветски възглед за живота.

От гледна точка на Запада, събитията в Русия предполагат, че тя все още е криволичеща, ясна и очевидна заплаха за европейската сигурност и далеч по-напред в това отношение от Китай. С други думи - географията има значение и когато има гражданска война, разпалена и финансирана от руснаците в Украйна, съседна държава на ЕС, и не толкова фини заплахи за балтийските държави, които са членове на ЕС и НАТО, изглежда странно, че британците и американците се тревожат толкова много за Южнокитайско море и Тайван. Кремъл сигурно с удоволствие наблюдава откритите противоречия между французите, британците и американците. Русия дори сега, чрез „Газпром“, манипулира цената на газа, за да се увери, че нейният газопровод "Газпром" и газовата сделка надхвърлят линията. Това от своя страна ще направи Германия още по-зависима от доставките на газ от Русия. Путин ще има власт над най-голямата индустриална сила в Европа и нейната икономическа мощ. Това не е щастлива позиция за никого, освен, разбира се, за умния бивш агент на КГБ, отговарящ за Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма значение към какво върви Русия.Русия си е Русия.Тя винаги ще бъде враг на човечеството.представяте ли си диваците, които избират Путин да имат право да решават дали и кого да нападнат?Хах!?
178
0
 
8
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Не просто Русия, светът върви към диктатура. Това вече е толкова очевадно, че подобни материали не вършат никаква работа.
177
2
 
10
 
! Отговори
чоко преди 2 години
Тази огромна страна,която като магнит привлича с природните си богатсва мнго страни.Без здрава ръка няма да я има Русия като свръх държава.Путин и неговия наследник само ще увеличават военната мощ,за да немогат да и поставят непосилни и заробващи условия и договори.Не случайно преди три години Думата прие закон за неприкосновенноста на Президента на Русия.
176
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на силното лидерство диктатура ли му викате хаха, нашите еврошматки ще се опомнят но късно
175
10
 
6
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 години
Русия винаги е била под диктатура. Крепостните не знаят какво е да си щастливо руско прасе на свобода.
174
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то русия (ссср )до 1972 си бе държава с закрепостено официално население Ква демокрация... сегашното дребен одъртянаш маайймун тъй де цар слънце като гушне букетя ще е национална трагедия а след година ще го обявят за враг на народа
173
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито едното нито другото Русия изобщо няма бъдеще
172
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха ххххххххх.....а афроазиятският съюз не знам защо му казват ес има по голяма диктатура само че се управлява от скрити глобалисти които поставят свой марионетки канслери президенти.А за тлътогъзото гласуват само бежанци със немски паспорти.
171
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заглавието казва че Демокрацията била в Русия, отишла някъде и се чуди дали да се върне.
170
0
 
1
 
! Отговори
Моето проклятие: преди 2 години
Щом закона спи и позволява на един Гадолар и един Гайдоляр да си правят квото си искат ... Ще се разправяме по други начини ...
169
1
 
0
 
! Отговори
Моето проклятие: преди 2 години
Обучен съм от най-добрите учители дето имаше за времето си и като педагогика и като изкуство, което върви с отговорност да не си посредствен.Да не си отбий номер!И същите тия дето ме обучиха ме изритаха и се изплюха върху мен, когато исках да започна творческия си живот и вероятно след пет години като асистент щях да съм някъде другаде в Рейкявик или някъде на студено. Не ми понася климата тук. Аз съм северно дете.
168
2
 
7
 
! Отговори
Ацо преди 2 години
Кога са имали права крепостните селяни?!?
167
1
 
6
 
! Отговори
Диагноза ли търсиш? преди 2 години
Неолибералистки психопат или друг начин казано корпоративен неонацист по душа и призвание - тоест Милен Велчев и др. Ще ги познаеш по квота НДСВ или преди 1989 родени в чужбина и видяли тук "Островът на съкровищата"
166
0
 
0
 
! Отговори
P.S.S.S преди 2 години
Обида и недопустимо отношение към длъжностно лице. Айде да видим дали няма закон!
165
10
 
7
 
! Отговори
Loyko преди 2 години
Има ли шанс демокрацията да се върне??? Ама как да се върне,когато никога не я е имало Демокрацията в Русия. От къде да се върне?
164
0
 
3
 
! Отговори
P.S.S. преди 2 години
Искам да кажа нещо нацистките концлагери са груби и явни, българския нацистки образователен концлагер е изтънчен и двойно садистичен гаврейки се с науката и изкуствата. И аз искам тоя концлагер разрушен и да се върне към това което би трябвало да бъде - следващия дето ме нарече шизофреник, луд, психопат, п.е.д.е.р.а.с.т, ***.н директно завеждам дело и вкарвам за 15 години ... Ти ще се гавриш ти с културно родословното ми дърво ....Аз ще те копам ...
163
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на чужд гроб плачете господа.махнете я Русията...вижте какво се къдри у нас и нашите политици какви ги скрояват
162
9
 
7
 
! Отговори
Трффф преди 2 години
И все пак, прочетете книгата на Литвиненко. Не, че не е ясно какви хора са в управлението на Русия, но е добре да се види за какво го убиха. Общо взето, всеки, който критикува властта е враг. Няма голяма промяна в манталитета на руснаците.
161
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те никога са немали демокрация, така че това е нещо невиждано за тех :)))
160
8
 
7
 
! Отговори
Bul gur преди 2 години
С КГБ начело Демокрацията няма никакъв шанс.