Половината гласове за партията на Путин са фалшиви?

Видеа показват пълнене на урните с бюлетини
24 сеп 2021 22:35, Нели Христова
297
Половината гласове за партията на Путин са фалшиви?
Снимка: БГНЕС

Половината гласове за партията "Единна Русия" на президента Владимир Путин, дадени на парламентарните избори миналата седмица, са били фалшифицирани от прокремълски служители, съобщават анализатори на данни, цитирани от The Times.

Въпреки лекия спад в дела си, "Единна Русия" получи около 50% от гласовете, поддържайки удобното си мнозинството от две трети в парламента. Резултатът позволява на 68-годишния Путин да промени конституцията, без да търси подкрепата на други партии.

Гласуването от 17 до 19 септември беше помрачено от обвинения за изборни измами в избирателните секции и онлайн. Един видеоклип показва ръка, която се протяга иззад руски флаг, за да пусне гласове в урна в Кемерово, Сибир.

Сергей Шпилкин, независим анализатор, заяви, че около 14 милиона от 28-те милиона гласа за Единна Русия са фалшиви. Без подобна измама партията е щяла да получи само една трета от гласовете, твърди той пред опозиционния вестник "Новая газета". Друг анализатор Алексей Куприянов каза, че нивото на измама е "чудовищно".

Говорителят на Путин похвали "конкурентоспособността, откритостта и честността" на гласуването и заяви, че видеоклипове, показващи предполагаеми измами с избори, са фалшиви.

На привържениците на Алексей Навални, лидерът на опозицията, който сега е в затвора, не им бе позволено да гласуват, някои пък са напуснали страната. 45-годишният Навални каза: "Резултатът ни беше откраднат".

Въпреки че руските власти вече не позволяват на обществеността да вижда видео емисиите на живо от избирателните секции, докато страната гласува, се появиха много видеоклипове от избирателни секции в цялата страна, които изглежда показват грубо пълнене на урните.

"Наистина шокиращ брой" от такива видеоклипове се появиха още в първия ден на гласуването на парламентарните и местните избори на 17-19 септември, пише в Twitter политическият анализатор от САЩ Андрас Тот-Чифра. Твърденията, направени от тези, които са публикували видеоклиповете, не могат да бъдат проверени независимо.

Ето частичен извод на кадрите:

Видеозапис от избирателна секция 475 в Брянска област показва човек, чиято глава беше покрита с яке, поставяща най-малко дузина бюлетини в урна. Лицето, което публикува видеото в Twitter, идентифицира извършителя като член на избирателната комисия.

Според Mediazona, наблюдателите на Комунистическата партия на избирателната секция изчисляват, че общо 300 допълнителни бюлетини са добавени към общия брой там.

Също в района на Брянск, на избирателна секция 131, Комунистическата партия публикува видео, на което се вижда как представител на изборите поставя няколко бюлетини в урна.

Изборен наблюдател в Санкт Петербург публикува видео на млад мъж от избирателна секция 1615, който се опитва да постави осем бюлетини в урна. След като наблюдателите го хващат, той е придружен от полицейски служител.

На 18 септември същият наблюдател на изборите беше посрещнат от няколко "провокатори" пред избирателна секция 1641. Тя казва, че са започнали да се бият помежду си и полицията бързо задържа и тях, и нея.

Телевизия "Дожд" публикува видео от избирателна секция 2189 в Санкт Петербург, на което се вижда как полицията спира жена с голям брой бюлетини в чантата. Кореспондентът на "Дожд" съобщи по-рано, че е видял жената на улицата да разговаря с шефа на избирателната секция и ги е видял да качват заедно в кола.

Видеозапис от избирателна секция в Санкт Петербург 1809 сякаш показва мъж, който поставя голям брой бюлетини в урна за гласуване пред очите на работниците в избирателните секции. Единствената им реакция е да насочат мъжа към изхода, след като приключи.


Профилът на кандидата за партия "Яблоко" в затвора Андрей Пивоваров публикува видео от избирателна секция 3667 в град Балашиха в Московска област, на което се вижда как избирателен работник дава голям брой бюлетини на млад мъж, преди да влезе в кабината за гласуване.

В друг видеоклип може да се види същият анкетиращ, който дава няколко бюлетини на жена, докато друг млад мъж излиза зад завесата и подава около седем бюлетини в урната.

 

Профилът на Пивоваров публикува още два видеоклипа от една и съща избирателна секция, като всички показват хора, поставящи множество бюлетини в урните.

Михаил Лобанов - кандидат от Москва за Държавната дума, долната камара на руския парламент - публикува снимка на пълна урна от избирателна секция 3487 в Москва, като казва, че е наблюдавал пълненето на урните и е извикал полицията.

На следващия ден той публикува видео от заседание на районната избирателна комисия, на което жалбата му е отхвърлена. Той обещава да обжалва решението.

Очевидно видео от избирателна секция 1660 в района на Башкортостан показва две млади жени, които внасят десетки бюлетини в урните една след друга.

На видео от избирателна секция 550 в Саратовска област също се вижда, че две жени вкарват десетки бюлетини в две урни. Комунистическата партия в този регион нарече инцидента "друго престъпно деяние".

И видео от избирателна секция 98 в контролирания от Русия украински град Севастопол също показва група хора-очевидно служители на избирателните секции, които поставят голям брой бюлетини в две урни, докато една жена, седнала на метър от тях, гледа.

Изборите идват в момент, когато управляващата партия "Единна Русия", един от основните лостове на властта на президента Владимир Путин, се ангажира с исторически ниска популярност и на фона на масовите репресии на държавата срещу опозиционните кандидати, независимите граждански организации и независимите медии.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
2
 
3
 
! Отговори
Без изненади! преди 2 години
"Половината гласове за партията на Путин са фалшиви?" А да не мислите, че в България сега няма да има фалшификации. Тук те започнаха още с първите избори след 10 ноември 1989 г.
229
0
 
0
 
! Отговори
тъпото преди 2 години
До Почтения Киро пет разлики искаш а мъдрецо...ето ти само 1 - В ългария никой не може да пусне повече от 1 бюлетина. А на Рашковите избори машините могат да се настроят такива като теб да спечелят 90 процента...Виждали сме го които сме по-дърти. И избори с 1 вид бюлетина сме виждали....И те най много лаят сега за нечестното избиране на ГЕРБ
228
2
 
5
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 години
И Путин е фалшив герой...
227
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кисело е грозденцето...
226
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 237 - ами хайде, върви и дай един "як шут"... микробче !!! хахахха - напънала се мравката да катурне мечката !!!
225
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Диктаторът -милиционер Путин ,ако иска ще направи и 100 % за неговата партия.Този човек направи от Русия икономическо джудже и много изостанала държава ...
224
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 251 Бил съм в Украйна докато беше още в СССР, ако нямаш нищо против. И там беше мизерия на фона на България. А баща ми беше в Русия пак малко преди да се разпадне СССР, само че на Далечния Изток, близо до Владивосток. Там според баща ми е много по-зле отколкото в Украйна.Така че от личен опит мога да потвърдя - колкото повече на изток, толкова по-зле. Изключение прави само Япония, но тя не е Русия.
223
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българина по някаква причина си мисли че знае по добре какво е в Русия и какво искат хората там нищо че са я виждали само на картата. Путин е просто един ПР продукт и нищо повече.
222
16
 
8
 
! Отговори
Ганди преди 2 години
Екак Радев няма да спечели като има такъв ментор като Путин и дърти$яткомунист Рашков за подизпълнител?
221
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този на снимката е фалшив милиционер .Жалко за руснаците и тиранията ...
220
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
стига се се занимавали с хазарщини,фалшиви новини америка против България,сорос,днес има много по важни новини суперпобоя джошуа-усик
219
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РУСИЯ Е държава -*** ! Изборите са само парлама за света ,а ПУТИН е най -мразеният диктатор в България и света ....
218
3
 
22
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Половината гласове фалшиви-това е диктатура! Виж при демокрацията е друго-Байдън спечели със само десетина процента фалшиви гласове.
217
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Завод "Фончо&qu "С тия хартиени бюлетини...." А кажи ЕДНА цивилизована европейска държава, която да НЕ ползва хартиени бюлетини на избори за НС.
216
13
 
7
 
! Отговори
Завод "Фончо&qu преди 2 години
С тия хартиени бюлетини, все едно гледам избори правени от ГЕРБ.
215
6
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Възможно е. Хубавото на изборите в Русия е, че все пак има избор между партии с различна визия.
214
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, на всички им се ще Русия да е слаба и безпомощна и да и награбят богатствата с които изобилства, а Путин пречи. Ужас! Русия е мощна, не се дава на давещите се САЩ.
213
5
 
10
 
! Отговори
Дядо Иван преди 2 години
Само половината?
212
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 243-----Стерва, вроттебеспущу!....Подбдирай си думите от скромния си запас!
211
2
 
1
 
! Отговори
До 255 Ха, ха, ха преди 2 години
Пишеш на себе си, че най-добре се разбираш ли?